Γ.Σίγκχαμμερ:Εκθεση στασιμότητας και όχι Προόδου για την Τουρκία

singhammerΩς έκθεση στασιμότητας και όχι προόδου χαρακτήρισε την τελευταία Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία ο Αντιπρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Johannes Singhammer.

Ο Singhammer, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ομήρου εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Γερμανίας, εκφράζοντας την επιθυμία όπως προωθηθεί περαιτέρω η ενδυνάμωσή τους, ιδιαίτερα μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Βουλής επέκρινε την τρέχουσα προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά στο κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).
Ο κ. Ομήρου υπενθύμισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και σημείωσε ότι οι επανειλημμένες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση δίκαιης λύσης, μέσω συνομιλιών, δεν ήταν καρποφόρες λόγω της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας.

Ο κ. Ομήρου υπέδειξε ότι η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και των κρατών μελών της, περιλαμβανομένης της Κύπρου, εάν πραγματικά επιθυμεί να καταστεί πλήρες μέλος της Ένωσης.

Ο Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Bundestag χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα και σημαντικότατη τη συνεργασία μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Γερμανίας και εξέφρασε την βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας αυτής σε όλα τα επίπεδα.

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Singhammer χαρακτήρισε την τελευταία Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία ως έκθεση στασιμότητας και όχι προόδου.

Σημείωσε παράλληλα ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει πιο ουσιαστικό ρόλο όσον αφορά στα θέματα ασφάλειας, σταθερότητας και προώθησης των δημοκρατικών θεσμών.

Οι κ.κ. Ομήρου και Singhammer αντάλλαξαν, τέλος, απόψεις για τη ρευστή πολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.Τον κ. Singhammer συνόδευαν ο Πρέσβης της Γερμανίας στη Λευκωσία, κ. Nikolai von Schoepff, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του Γερμανικού Κοινοβουλίου και της Πρεσβείας της χώρας.