Αποκαλύψεις πρώην Υπουργού Υγείας:Η τρόικα επέβαλε το μινι ΓεΣΥ

*Σημαντικές παραμέτρους της διαπραγμάτευσης με την τρόϊκα για το ΓΕΣΥ, αποκάλυψε το Σάββατο στο Ράδιο Πρώτο ο πρώην Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης.

*Για πληροφορίες που αποκρύφθηκαν από το κοινό κατηγόρησε τους κυβερνώντες ο Σταύρος Μαλάς.

 

Το χρονικό της διαπραγμάτευσης του με την τρόϊκα και τις μελέτες που έπεισαν τελικώς τους δανειστές ότι δεν είναι εφαρμόσιμο ένα μοντέλο πολυασφαλιστικού συστήματος Υγείας, αποκάλυψε στο Ράδιο Πρώτο και την εκπομπή “Έχουμε Θέμα”, ο πρώην υπουργός υγείας της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, Πέτρος Πετρίδης.

Όλα άρχισαν από τη μελέτη εμπειρογνώμονα της παγκόσμιας τράπεζας.petridis-malas-1

«Ετοίμασε ένα σχέδιο, είπε ότι όπως είναι τα πράγματα, με τον μειωμένο πληθυσμό που έχετε, η δημιουργία ενός πολυασφαλιστικού συστήματος εγκυμονεί κινδύνους διότι υπάρχει ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό της τάξεως των 400 εκ. το οποίο όμως είναι επαναλαμβανόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Πετρίδη αυτός ήταν και ο λόγος της ύπαρξης πρόνοιας του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για συνδρομή του κράτους στη συντήρηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων για ένα χρονικό διάστημα έως ότου καταστούν ικανά να αυτοσυντηρούνται.

«Ακριβώς είναι ο λόγος που δεν χρειάζεται να πας σε μίνι ΓΕΣΥ, δήθεν για να στηρίξεις τα δημόσια νοσηλευτήρια. Πήγαινε στο πλήρες ΓΕΣΥ, αφού υπάρχει πρόνοια μέσα να στηρίξεις τα δημόσια νοσηλευτήρια και επομένως αυτή η συζήτηση πέρι μίνι ΓΕΣΥ είναι άνευ περιεχομένου», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Πετρίδη, στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο εμπειρογνώμονας που την ετοίμασε δεν είχε γνώση του περιεχομένου της αντίστοιχης μελέτης της Παγκόσμιας Τράπεζας που προηγήθηκε.

«Η επόμενη επίσκεψη λοιπόν της τρόϊκας στην Κύπρο ήταν ότι “ναί” έχετε απόλυτο δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί τούτο», είπε ο Πέτρος Πετρίδης.

Ο επίση πρώην Υπουργός Υγείας  Σταύρος Μαλάς επέκρινε την κυβέρνηση ότι στον τομέα της υγείας  θέλουν να πάρουν μαχαίρι για να εφαρμόσουν μια πολιτική, η οποία πρωτίστως δεν είναι προς όφελος των πολιτών αλλά  προς όφελος μιας μάζας επαγγελματιών.Ανέφερε ακόμα μια μερίδα επαγγελματιών  , έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό λόμπι, το οποίο ελέγχει τις πολιτικές αποφάσεις της παρούσας διακυβέρνησης».Υποστήριξε ακόμα την εφαρμογή του πολυασαλιστικού  που θα εξυπηρετεί τους πολίτες και αντιστρέψει το άσχημο κλίμα που επικρατεί τη δημόσια υγεία.