Με απίστευτο μένος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιτέθηκε εναντίον των απεργών

Με ένα απίστευτο μένος επιτέθηκε σήμερα εναντίον των απεργών όχι μόνο της εταιρείας ΖΗΝΩΝ αλλά και πάσης φύσεως απεργιών στις οποίες κατέρχονται εργαζομενοι διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Ο πρόεδρο του ΔΗΣΥ όταν κλήθηκε να σχολιάσει  την αναταραχή στο μέσα μαζικής μεταφοράς απάντησε με οργίλο ύφος :averof-neofytou-αστεία-620x310

«Να σας πω κάτι, κάθε μέρα ξυπνάμε, εδώ και δεκαετίες, απεργίες, απειλές για απεργίες, κινητοποιήσεις, από ποιους; Δεν έζησα τα τελευταία χρόνια απεργία σε κάποιο τηλεοπτικό σταθμό, σε κάποια εφημερίδα, σε κάποια μικρομεσαία επιχείρηση. Χθες ήταν ταξιτζήδες, τα λεωφορεία. Αυτό το κράτος έχει δημιουργήσει ένα προστατευτισμό.

Γιατί αύριο, μπορεί κάποιος να πάει να ανοίξει ένα εστιατόριο και πολλά έχουν κλείσει. Δεν υπάρχουν περιορισμοί, ούτε θέλεις, αν τηρείς τις πολεοδομικούς όρους, δεν χρειάζεσαι να έχεις το προνόμιο της άδειας από το κράτος, όπως έχει ο ταξιτζής όπως έχουν τα δημόσια μεταφορικά μέσα. Αν αύριο αποφασίσω να αγοράσω είκοσι λεωφορεία, δεν δικαιούμαι να μεταφέρω κόσμο από τις Φοινικούδες προς στο Αεροδρόμιο. Αν αγοράσω τριάντα λεωφορεία δεν μπορώ να κάνω την γραμμή από το Τσέρι προς την πλατεία Ελευθερίας. Δώσαμε σε αυτές τις εταιρείες και σε αυτά τα επαγγέλματα κάποια προνόμια, κάποιο προστατευτισμό. Επιπροσθέτως πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης ότι σε αυτές τις εταιρείες δημόσιων μεταφορών που το κράτος τους εκχώρησε το μοναδικό προνόμιο του μονοπωλίου, ο φορολογούμενος πληρώνει 60 – 70 εκατομμύρια από την τσέπη του κάθε χρόνο. Αφήνω τις οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις στην κρίση των φορολογουμένων.

Απλά θέλω να στείλω ένα μήνυμα. Πέραν από αυτούς που έχουν δουλειά και μπορεί να θεωρούν ότι δικαιολογημένα, χρειάζονται και αύξηση από τα λεφτά που παίρνουν από τους φορολογούμενους, ας αναλογιστούμε όλοι ότι υπάρχουν και δεκάδες χιλιάδες που δεν έχουν δουλειά. Υπάρχουν και δεκάδες άλλες χιλιάδες που δουλεύουν με τα 500, τα 600 και τα 700 ευρώ. Σε αυτό τον τόπο πρέπει να βάζουμε και προτεραιότητες.

Κάτι τελευταίο. Ακόμη δεν βγήκαμε από το μνημόνιο και τα τύμπανα των απαιτήσεων δεν έχουν τελειωμό. Απεύχομαι και εν όψει βουλευτικών εκλογών, το πολιτικό σύστημα, να τρέχει ξωπίσω τα οποιοδήποτε δικαιολογημένα ή όχι αιτήματα, στην προσπάθεια για άγρα ψήφο, να ξαναπάμε σε εποχές που οδήγησαν την χώρα, προ της οικονομικής καταστροφής. Όταν λέτε για προσλήψεις, ξέρετε δικαιολογημένη η κοινωνία, δικαιολογημένοι όλοι εσείς που τα βάζετε με το πολιτικό σύστημα, αλλά φτάσαμε στο σημείο, και δεν το κάνω παράπονο, μαζί με τα ξερά, πάνε και τα χλωρά.

Δεν θεωρώ ότι είναι στα υπόψη σας, ότι αυτός ο πρόεδρος, αυτού του κυβερνώντος κόμματος, έκανε πρόταση νόμου στην βουλή για να παγιοποιηθούν οι οποιοσδήποτε προσλήψεις στο δημόσιο μέχρι το τέλους του 2017. Σε ποια άλλη εποχή, ηγέτης κυβερνώντος κόμματος, θα μπορούσε να διανοηθεί και να έκανε παρόμοια κίνηση; Δεν σηκώνει, πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτό το μίζερο όραμα, για αυτό αγωνιζόμαστε, δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν μπορούμε όλοι να συντηρούμαστε από τον φορολογούμενο πολίτη, μέσα από επιδοτήσεις και αιτήματα. Πρέπει να δημιουργήσουμε τα υγιή θεμέλια της οικονομίας, να αναπτύξουμε και να στηρίξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα, να μπορέσουμε να ανοίξουμε δουλειές, αξιοπρεπείς δουλειές, με αξιοπρεπείς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Είναι για μας μίζερο το όραμα να σκεφτόμαστε το αμαρτωλό παρελθόν που τα κόμματα δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να βολεύουν τους δικούς τους στην δημόσια υπηρεσία. Τελεία.»(!)

Απάντηση  Εκπροσώπου Τύπου  του ΑΚΕΛ
Στις απαξιωτικές για τους εργαζομένους δηλώσεις του Αβ.Νεοφύτου απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γ.Λουκαίδης  λέγοντας πως «Κυβέρνηση και Συναγερμός παραμένουν συνεπέστατοι στην υπεράσπιση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος των εργαζομένων.» Και πρόσθεσε:
«Η ηγεσία του Συναγερμού, με χθεσινή ανακοίνωση της αλλά και με σημερινή δήλωση του κ. Α. Νεοφύτου, τοποθετήθηκε κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ζήνων», αποδίδοντας σ’ αυτούς συγκρουσιακή διάθεση και απουσία σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Τον πρωτοφανή αυταρχισμό, την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και τις δημόσιες δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης ότι θα διασφαλίσουν την απεργοσπασία, ο Συναγερμός τις βλέπει σαν συγκρουσιακή διάθεση των εργαζομένων.
Πρόσθετα, ο κ. Νεοφύτου έθεσε το ερώτημα γιατί έχουμε διεκδικήσεις μόνο από κρατικοδίαιτους εργαζόμενους. Ο κ. Νεοφύτου παραγνωρίζει συνειδητά ότι οι υπάλληλοι της «Ζήνων» είναι χαμηλόμισθοι ιδιωτικοί υπάλληλοι που διεκδικούν υλοποίηση γραπτής συμφωνίας που προτάθηκε το 2014 από το ίδιο το Υπ. Εργασίας και η οποία τελικά θα σημαίνει την ανάκτηση μόλις του 15% απ΄ αυτά που οι εργαζόμενοι παραχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της κρίσης.
Ο κ. Νεοφύτου φαίνεται επίσης να έχει συμπεριλάβει στους κρατικοδίαιτους εργαζόμενους και τους ξενοδόχο-υπάλληλους, τους οποιούς επίσης απαξίωσε πριν λίγες μέρες καλώντας τους να μην προβάλλουν αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς τους.
Η ηγεσία και η κυβέρνηση του Συναγερμού είναι προφανώς συνεπέστατοι στην υπεράσπιση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος των εργαζομένων, του δημοσίου συμφέροντος και των πολλών μη προνομιούχων. Έτσι είναι που οδηγούν την Κύπρο στη μεγαλύτερη με διαφορά συνεχιζόμενη μείωση των μισθών στην Ευρώπη καθώς και στη μεγαλύτερη διεύρυνση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων.»