ΔΗΣΥ -ΑΚΕΛ καλούν όλα τα κόμματα να συνεργαστούν

Μηνύματα για την ανάγκη συνεργασίας όλων των πολιτικών κομμάτων, παρά τις διαφορετικές τους απόψεις, για επίτευξη του στόχου της λύσης του Κυπριακού, έστειλαν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.averofantros

Οι κ. Κυπριανού και Νεοφύτου συναντήθηκαν την Τρίτη στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις επαφές του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

«Τον έχω ενημερώσει διεξοδικά και ολοκληρωμένα γύρω από τις επαφές που είχαμε στην Τουρκία και έχουμε ανταλλάξει κάποιες απόψεις γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό», ανέφερε ο κ. Κυπριανού σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Νεοφύτου μετά το πέρας της συνάντησης.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο ίδιος θεωρεί «ότι είναι υποχρέωση όλων των πολιτικών κομμάτων να ανταλλάσουμε απόψεις για το Κυπριακό σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε όλοι προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης».

«Θα επαναλάβω», πρόσθεσε, «ότι για το ΑΚΕΛ η λύση του Κυπριακού είναι θέμα προτεραιότητας, είναι θέμα που έχει να κάνει με το μέλλον και την προοπτική του λαού μας και αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις προσπάθειες, οι οποίες πρέπει να καταβληθούν για να επιτευχθεί ο στόχος της λύσης».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε την έκκληση του κόμματος «προς τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας».

«Πρέπει αν αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να δούμε πώς καταφέρουμε να συνεργαστούμε παρ` όλες τις διαφωνίες οι οποίες πιθανόν να υπάρχουν μεταξύ μας, έτσι ώστε να βοηθήσουμε την προσπάθεια, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο να καταλήξουμε σε λύση η οποία θα βασίζεται σε αρχές σε ό,τι αφορά το Κυπριακό», συμπλήρωσε.

«Έχω διαβεβαιώσει τον κ. Νεοφύτου ότι εμείς ως ΑΚΕΛ έτσι θα λειτουργήσουμε στη δύσκολη φάση η οποία είναι μπροστά μας γιατί, κακά τα ψέματα, δεν πρόκειται να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος προς την κατεύθυνση της λύσης, θα είναι γεμάτος από δυσκολίες που θα απαιτούν σκληρή προσπάθεια για να ξεπεραστούν», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική» την επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Τουρκία

«Δεν ήταν μόνο μια κομματική αποστολή, αλλά ήταν μια εθνική αποστολή, γιατί δόθηκε η ευκαιρία σε ένα ηγέτη ενός κόμματος να παρουσιάσει στον Τούρκο Πρωθυπουργό και στον Τούρκο ΥΠΕΞ τις θέσεις της ε/κ πλευράς, κάτι πάρα πολύ σημαντικό», είπε ο κ. Νεοφύτου.

«Μετά από την ενημέρωση της οποίας έτυχα, θεωρώ πως έχουμε καλύτερη εικόνα ως ε/κ πλευρά για τις σκέψεις εκ μέρους της Τουρκίας», συμπλήρωσε, για να σημειώσει πως «σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλουμε να επιλύσουμε το Κυπριακό, αναγνωρίζοντας μεν τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά την ίδια ώρα καταγράφοντας και τις συγκυρίες που βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού το να έχουμε από πρώτο χέρι από το ΓΓ του ΑΚΕΛ το πώς σκέφτεται η τουρκική Κυβέρνηση είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό».

Ο κ. Νεοφύτου επανάλαβε τις αναφορές του από βήμα του παγκυπρίου συνεδρίου του ΔΗΣΥ ότι «εκτιμούμε την πολιτική στάση του ΑΚΕΛ όσον αφορά το εθνικό θέμα».

«Είμαστε δύο διαφορετικά κόμματα, που έχουμε πολλές διαφορές σε πολλά ζητήματα, όμως εκτιμήσαμε και εκτιμούμε αυτή την υπεύθυνη στάση και θεωρούμε πως έχουμε τη δυνατότητα όλες οι πολιτικές δυνάμεις, έστω και με τις διαφορετικές μας απόψεις, να συνεργαζόμαστε για το εθνικό καλό και για τα θέματα που αφορούν το ύψιστο θέμα που είναι το Κυπριακό όπως και άλλα θέματα που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση», είπε.

Λέγοντας πως ο καιρός της πόλωσης ανήκει στο παρελθόν, ο κ. Νεοφύτου κατέληξε λέγοντας ότι «οι πολίτες, θεωρώ, θέλουν και επιζητούν την πολιτική συνεννόηση για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και να ζήσουμε επιτέλους σε μια επανανωμένη πατρίδα».
Λυπηρή η διαρροή του εγγράφου από το Εθνικό Συμβούλιο
———————–
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τη διαρροή του εγγράφου που επέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Λέγοντας ότι είναι λυπηρό γιατί δυστυχώς άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να διαχειρίζονται τις τύχες του τόπου δεν ήταν κατορθωτό να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ο κ. Κυπριανού δήλωσε το θέμα των διαρροών συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία όπου λέχθηκε πως η τυχόν διαρροή του εγγράφου, το οποίο ήταν ανώδυνο, όπως είπε, θα έστελνε το μήνυμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εμπιστευθεί τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

«Και είπαμε ότι αυτό το πράγμα θα ήταν θλιβερό γιατί δείχνει ότι κάποιοι δεν ανησυχούν εάν διάφορες πράξεις τους υπονομεύουν τη ίδια τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και την ικανότητα της ε/κ πλευράς να μπορεί να διαπραγματευτεί δίχως να παρουσιάζονται τα ατού της στη δημοσιότητα», πρόσθεσε, σημειώνοντας η διαρροή είτε έγινε σκόπιμα για να υπονομευθεί η διαδικασία, είτε «είναι προφανές ότι υπάρχει διαπλοκή κάποιων μελών του εθνικού Συμβουλίου με λειτουργούς των ΜΜΕ, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί τίθεται πάνω από το εθνικό συμφέρον το όποιο στενό κομματικό συμφέρον».

Ο κ. Κυπριανού είπε πως ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει τον ντετέκτιβ για το ποιος διέρρευσε το έγγραφο και επανέλαβε πως το ΑΚΕΛ διαχρονικά ήταν ενάντια στις διαρροές και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της πενταετίας Δημήτρη Χριστόφια είμαστε το κόμμα, το οποίο έντονα κατηγορούσε και καταδίκαζε αυτές τις διαρροές. «Δεν λέμε κάτι διαφορετικό σήμερα απ΄ εκείνο που λέγαμε τότε», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ ότι η διαρροή του εγγράφου «ήταν καλοστημένο παιγνίδι του Προεδρικού», ο κ. Κυπριανού υπέδειξε ότι «ο Γκέμπελς έλεγε ότι όσο μεγαλύτερο ψέμα πεις και όσες περισσότερες φορές το πεις τόσο περισσότερο θα γίνεις πιστευτός και ενδεχομένως να το πιστέψεις στο τέλος και εσείς ο ίδιος βέβαια όπως εξελίσσονται τα πράγματα και νομίζω αυτό θα συμβεί με το ΔΗΚΟ».

Απεκάλυψε ακόμη ότι στη χθεσινή συνεδρία στήριξε το αίτημα του Προέδρου ΔΗΚΟ όπως δίνονται τα έγγραφα, έτσι ώστε τα κόμματα να είναι πιο παραγωγικά στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, «ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι θα πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου».

«Τώρα γιατί το ΔΗΚΟ θέλει να επιτίθεται συνεχώς στο ΑΚΕΛ ρωτήστε τους ίδιους. Εγώ δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία του να αλληλοκατηγορεί ο ένας τον άλλο και επαναλαμβάνω ότι θα θέλαμε να δούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να συστρατεύονται στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού και λυπούμαι ειλικρινά γιατί κάποιοι φοβούνται να συστρατευτούν σε αυτή την προσπάθεια», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έφερε ως παράδειγμα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, μετά τις συνεδριάσεις του οποίου δεν διαρρέουν έγγραφα και δεν γίνονται δηλώσεις.

Στην Κύπρο, διαχρονικά με τις πράξεις και τις παραλείψεις μας έχουμε πλήξει το κύρος του χρήσιμου θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου. «Κάνουμε Εθνικό Συμβούλιο ως ευκαιρία για να κάνουμε δηλώσεις, όλοι μας ανεξαιρέτως, κάνουμε Εθνικό Συμβούλιο για να δούμε ακόμη μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια όξυνση και μια πολιτική αντιπαλότητα. Αυτά όλα δεν τιμούν ένα τόπο που δίνει αγώνα εθνικής επιβίωσης», είπε.

Σχολιάζοντας τα περί καλοστημένου παιγνιδιού από το Προεδρικό με τη στήριξη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε «αν δεχθώ ότι οι κυβερνώντες είναι αυτοί που διαρρέουν τα έγγραφα στο επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου να δεχθώ ότι και όταν επί προηγούμενων διακυβερνήσεων γίνονταν διαρροές, πάντα η Κυβέρνηση έκανε τις διαρροές;»

«Να σοβαρευτούμε όλοι, αυτά που συμβαίνουν, και συμβαίνουν διαχρονικά, δεν τιμούν κανένα από μας», κατέληξε.