Μια 95χρονη Τουρκοκύπρια έδωσε πληροφορίες για ομαδικούς τάφους 36 ατόμων στον Τράχωνα

Πολύτιμες πληροφορίες έδωσε μια 95χρονη Τουρκοκύπρια στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα (CMP- EAΠ), με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ομαδικός τάφος με λείψανα 36 ανθρώπων, αποκάλυψε το τρίτο μέλος της Επιτροπής Πολ Αρνί, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, σε δημόσια συζήτηση με διοργανωτές το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στην Κύπρο και την ΕΑΠ.

Ανθρωπολογικό Εργαστήριο. // Committee on Missing Persons in Cyprus (CMP).

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι κατ’ ακρίβεια πρόκειται για δύο τάφους στον Τράχωνα σε περιοχή που ο τουρκικός στρατός χαρακτήριζε «στρατιωτική ζώνη». Στον ένα τάφο βρέθηκαν λείψανα είκοσι Ελληνοκυπρίων και στον άλλο δεκαέξι. Για την περίπτωση αυτή είχε δώσει από το 2014 κάποια στοιχεία ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στην Επιτροπή Νέστορας Νέστορος.
Στη συζήτηση πήραν για πρώτη φορά μέρος και τα τρία μέλη – Πολ Αρνί, Γκιουλντέν Κιουτσούκ και Νέστορας Νέστορος- μέλη της ΕΑΠ. Και οι τρεις ανέφεραν ότι, έως σήμερα, για το 69% των καταγεγραμμένων αγνοουμένων δεν έχουν ταυτοποιηθεί και επιστραφεί λείψανα στις οικογένειες.
Μέσα από τη συζήτηση, αναδείχθηκαν η αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει το δύσκολο έργο της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα (CMP- EAΠ) από τις δικοινοτικές συγκρούσεις του 1963-65 και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο του 1974, αλλά και οι δύσκολες προκλήσεις, που έχει ενώπιόν της η Επιτροπή. Τη σημασία της στήριξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στην Επιτροπή, υπογράμμισε στο οπτικογραφημένο μήνυμα του ο ευρωβουλευτής Ράϊμερ Βπέγκε (ΕΛΚ, Γερμανία), ο οποίος είπε πως «χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε ορισμένα άτομα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο να μας υποστηρίξουν. Έτσι, μέχρι σήμερα, μεταφέρθηκαν στη ΕΑΠ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ γύρω στα 16 εκατομμύρια ευρώ». Σημείωσε πως «το έργο της Επιτροπής αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της ειρηνικής συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και παράγοντα, που επηρεάζει τη λύση του Κυπριακού προβλήματος».