Ο Γ.Εισαγγελέας δημοσιοποίησε τα στοιχεία για ενδεχόμενες χρηματοδοτήσεις Focus σ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση των Αστυνομικών Ανακριτών αναφορικά με τη διερεύνηση του ενδεχομένου χρηματοδοτήσεων από την εταιρεία Focus Maritime Corporation, προς κυπριακά πολιτικά κόμματα, δεν οδηγούν στο συμπέρασμα της διάπραξης οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.Eυρώ-σε-εικόνα.-300x202

Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Κληρίδης απέρριψε ως άδικα και απαράδεκτα δημόσια σχόλια και αναφορές που υπήρξαν για υπέρμετρη καθυστέρηση καθώς, όπως είπε, είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαίτησαν την ανάλωση του χρονικού αυτού διαστήματος.

Ακούστηκαν φωνές περί κουκουλώματος και δυστοκίας από τον Γενικό Εισαγγελέα, είπε ο κ. Κληρίδης, για να προσθέσει ότι «όλα αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα».

Είπε ότι προβαίνει στη δημοσιοποίηση των στοιχείων μετά από απαίτηση των πολιτικών αρχηγών των εμπλεκομένων κομμάτων, που ακολούθησε τη διαρροή και δημοσιοποίηση στοιχείων της έκθεσης αλλά και για λόγους διαφάνειας, σε ένα ζήτημα που παρουσιάζει ιδιαίτερο δημόσιο ενδιαφέρον.

Αναφερόμενος στα κύρια σημεία της έκθεσης, είπε ότι οι αστυνομικοί ανακριτές συμπέραναν ότι το συνολικό ποσό με το οποίο διαπιστώνουν ότι έχει επωφεληθεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανέρχεται σε 600 χιλιάδες ευρώ και αφορά τρία διαφορετικά εμβάσματα από τη Focus, ενώ υπάρχει σε εκκρεμότητα ένα ακόμη αίτημα δικαστικής συνδρομής προς της Ελλάδα για διερεύνηση ενός ακόμη εμβάσματος.

Όσον αφορά χρηματικά εμβάσματα τα οποία πιθανώς να σχετίζονται με το ΑΚΕΛ, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι το ποσό ανέρχεται συνολικά σε 881.430 ευρώ και αφορά έξοδα για πληρωμή αεροπορικών εισιτηρίων από την Ελλάδα στην Κύπρο, πιθανόν για τις προεδρικές εκλογές του 2008, σύμφωνα με καταθέσεις.

Συμπλήρωσε ότι το μόνο στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει στη συσχέτιση των ποσών αυτών με το ΑΚΕΛ είναι οι καταθέσεις που έδωσαν στους ανακριτές συγκεκριμένοι επιβάτες που ταξίδεψαν κατά τον ουσιώδη χρόνο και ανέφεραν ότι τα εισιτήρια εκδόθηκαν από το ΑΚΕΛ ή από την Προοδευτική.

Εκτενέστερα  σε λίγο