Ο Μπάιντεν επιδοκιμάζει τη στάση της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού

Την πεποίθησή του ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να βρεθεί ο τρόπος επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Κωνσταντινούπολη.

epa05120308 US Vice President Joe Biden (L) speaks during a press conference with Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (R) at Prime Minister Office in Istanbul, Turkey 23 January 2016. Biden is in Turkey for a two day visit and is scheduled to meet both, Turkish president Recep Tayyip Erdogan and Prime Minister Ahmet Davutoglu. EPA/SEDAT SUNA / POOL

Μιλώντας στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου με τον κ. Νταβούτογλου ο κ. Μπάιντεν επιδοκίμασε τις προσπάθειες της Τουρκία για να διευθετηθούν τα διάφορα ζητήματα που βρίσκονται σε αδιέξοδο στο Κυπριακό.

Πιστεύω ότι η Τουρκία θα παίξει σημαντικό ρόλο για να βρεθεί τρόπος επίλυσης του Κυπριακού, είπε.

Η διαφορά αυτή συνεχίστηκε για χρόνια και τώρα οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαίντεν αυτό θα συμβάλλει και στην ασφάλεια της Ευρώπης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Τουρκία εδώ θα παίξει και σημαντικό και ιστορικό ρόλο.

Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου ευχαρίστησε τον κ. Μπάιντεν για τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού ενώ επιδοκίμασε τη στάση του ότανπρόσφτα εποσκέφθηκε την Κύπρο και «συναντήσθηκε και με τους δύο ηγέτες».

Η λύση θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.