Ελλάδα:Koσκινίζουν τώρα «τη λίστα Μπόργιανς» για φοροφυγάδες

 Κρύβονται πίσω από off shore εταιρείες 

Μετά τη λίστα Λαγκάρντ τώρα στην Ελλάδα άρχισαν να μελετούν τη λίστα Μπόργιανς προκειμένου φοροφυγάδες που κρύβονται πίσω από υπεράκτιες εταιρείες  και έχουν βγάλει εκατομμύρια στο εξωτερικο να  κληθούν να πληρώσουν.Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υποδεχόμενος 193886-16155402το Σάββατο  στο Μέγαρο Μαξίμου τον Υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς, το όνομα του οποίου φέρει κατάλογος με ονόματα και τραπεζικά δεδομένα καταθετών που έχει παραδώσει στις ελληνικές αρχές ανέφερε  πως  «πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους με την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

«Είστε διάσημος στη χώρα μας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μπόργιανς, τον ευχαρίστησε για την συμβολή του στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πατάξει την φοροδιαφυγή και χαρακτήρισε σημαντικές τις πληροφορίες που εμπεριέχονται στην γνωστή πια και ως «λίστα Μπόργιανς».

Πρωθυπουργικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γερμανός Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι από το 2012 είχαν διαβιβάσει στην Ελλάδα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση.vest_b1

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν είχαν την πολιτική βούληση αλλά στενοί συνεργάτες τους βρίσκονταν μέσα στις επίμαχες λίστες», φέρεται να σχολίασε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το Μαξίμου, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «μόλις χθες (δηλαδή την Παρασκευή) επιβλήθηκε πρόστιμο 3,3 εκατομμυρίων ευρώ στον κ. Παπασταύρου, συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά», το όνομα του οποίου ήταν στην άλλη λίστα, Λαγκάρντ.

«Γνωρίζουμε τις τεχνικές δυσκολίες για την ανεύρεση μαύρου χρήματος πίσω από off shore εταιρείες. Αλλά η πολιτική μας βούληση είναι ξεκάθαρη και πιστεύω ότι με την υποστήριξή σας θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα», ανέφερε σύμφωνα με  πληροφορίες ο Πρωθυπουργός.

Και καταλήγοντας, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόνισε στον Γερμανό πολιτικό:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες και λίστες, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αξιοποιεί. Μετά τη λίστα Λαγκάρντ έχουμε τη λίστα Μπόργιανς. Είστε διάσημος στην Ελλάδα».

Ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Βάλτερ Μπόργιανς, επισκέπτεται την Αθήνα προκειμένου να υπογράψει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση με αντικείμενο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η συμφωνία θα προβλέπει τη στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών στο πεδίο πάταξης της φοροδιαφυγής, καθώς και την μετεκπαίδευση υπαλλήλων του ΣΔΟΕ στο γερμανικό κρατίδιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον κ. Μπόργιανς τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Μπόργιαρνς αναφέρθηκε στην εμπειρία που απέκτησε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία όταν κατά την κρίση που τους είχε πλήξει το 2008 και το 2009, και όταν αξιοποιήθηκαν τέτοιες λίστες αποδίδοντας έσοδα στο δημόσιο. «Καλό θα ήταν να αξιοποιούνται τέτοιες λίστες και όχι μόνο να γίνονται περικοπές δαπανών», σχολίασε ο κ. Μπόργιαρνς όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει πως η ελληνική κυβέρνηση συζητά με τους εταίρους για τα έσοδα που θα μπορούσαν να προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου ο κ. Μπόργιανς παρέδωσε στις ελληνικές αρχές λίστα με περισσότερα από 10.000 δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία και την Πέμπτη εστάλησαν οι πρώτες κλήσεις για εξηγήσεις προς καταθέτες της UBS που περιλαμβάνονται στην αποκαλούμενη «λίστα Μπόργιανς».

Αμείλικτο κυνηγητό

«Αμείλικτο κυνηγητό» της φοροδιαφυγής με στόχο να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία και να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη υποσχέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Νόρμπερτ Γουόλτερ Μπόργιανς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης στην τελετή επίσημης υπογραφής Κοινής Δήλωσης Προθέσεων για την συνεργασία των φορολογικών αρχών των δυο πλευρών.
Τι προβλέπει η συμφωνία για τη φοροδιαφυγή

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στις Ελληνικές και τις Γερμανικές Αρχές:

1. Οι οικονομικές υπηρεσίες του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας αποσκοπούν στην άμεση δημιουργία πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών σε θέματα αξιολόγησης της φορολογητέας βάσης, συλλογής φόρων , διενέργειας φορολογικών ελέγχων και καταπολέμησης της απάτης.

2. Σε πραγματοποίηση εργαστηρίων, παρακολούθησης της καθημερινής πρακτικής, επισκέψεων στους χώρους εργασίας, και σε διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων, στο οποία θα δοθεί ειδικό βάρος στα εξής αντικείμενα:

α) Στην πρακτική εφαρμογή μεθόδων ορθής αξιολόγησης της φορολογητέας βάσης της επιβολής και είσπραξης φόρων

β) Στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με την δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου ως αποτελεσματικού μέσου, για την ευαισθητοποιημένη σε ενδεχόμενους κινδύνους, επιλογή υποθέσεων ελέγχου

γ) Στην ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με την λειτουργία κεντρικού μητρώου αφερέγγυων επιχειρήσεων (μητρώο διαφθοράς) , ως αποτελεσματικό μέτρο για την πάταξη της διαφθοράς

δ) Στον καθορισμό της διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών που σχετίζονται με τοςυ φορολογικούς ελέγχους (Εφορίες, Ελεγκτικά Κέντρα)

ε) Στην ποινική ασυλία σε περιπτώσεις αυτοκαταγγελίας

ζ) Στην απόκτηση φορολογικών στοιχείων και στην ανταλλαγή πληροφοριών

η) Στην συνεργασία σε θέματα επικοινωνιακής στρατηγικής

3. Στο πλαίσιο της συνεργασίας το Ομόσπονδο Κράτος της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας δηλώνει την προθυμία εκπαίδευσης πενήντα υπαλλήλων από την πλευρά της Ελληνικής Φορολογικής Διοίκησης σε εκπαιδευτικά κέντρα του κρατιδίου και εφόσον αυτό είναι επιθυμητό, την προθυμία επίσκεψης εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην εφαρμογή και υλοποίηση των κοινώς προαποφασισθεισών δράσεων.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τον έλαβαν υπόψην

Να υπενθυμίσουμε πως τον  Νιόβρη του 2015 0 Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, είχε εκφράσει  την   πρόθεση της κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς αποκάλυψε, επίσης, ότι είχε απευθύνει για πρώτη φορά πρόταση για συνεργασία και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν από τρία χρόνια, αλλά «δεν είχε βρει καμιά απήχηση». «Την επαναλάβαμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση» και από τότε υπήρξαν και άλλες επαφές, προσθέτει, ενώ στην παρατήρηση σε ότι καταλογίζεται στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απαντά: «Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπροσωπεία της επεδίωξαν να πάρουν τα δεδομένα λέει το αντίθετο»

Διέψευδε ο Στουρνάρας

Ωστόσο ο  διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε τότε ότι ο Νόρμπερτ Βάτερ-Μπόργιανς, ότι είχε έρθει σε επαφή με την προηγούμενη κυβέρνηση για να δώσει λίστες φοροφυγάδων.

«Ουδέποτε συναντήθηκα, γνώρισα ή συνομίλησα ποτέ με τον κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και ουδεμία πρόθεση εκδηλώθηκε από την πλευρά του κρατιδίου για να μας παραδώσει λίστες με Ελληνες καταθέτες» δήλωνε  ο κ. Σουρνάρας για να διαψευσθεί πανηγυρικά σήμερα με τη γνωστή λίστα.