ΠΕΟ: Κίνδυνος θεσμικής εκτροπής το θέμα των ωραρίων

Η συμπεριφορά της κυβέρνησης στο θέμα της ρύθμισης των ωραρίων των καταστημάτων, συνιστά `μνημείο αυταρχισμού και ετσιθελισμού` αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΟ.

ÐÅÏ

“Η καταχρηστική αξιοποίηση του δικαιώματος του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας να καθορίζει τα ωράρια των καταστημάτων, και η κήρυξη ολόκληρης της Κύπρου ως τουριστικής, παρά τις έντονες διαφωνίες των μικρομεσαίων καταστηματαρχών, των συντεχνιών των εργαζομένων, της πλειοψηφίας των κομμάτων, ακόμα και σημαντικής μερίδας ιδιοκτητών πολυκαταστημάτων, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μόνο αυταρχισμός και ετσιθελισμός, που εξυπηρετεί τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και τα συμφέροντα του χώρου που εκπροσωπεί και εκφράζει η παρούσα κυβέρνηση” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αναπέμψει στο Ανώτατο το νόμο που ψήφισε η Βουλή για τα ωράρια, ξεφεύγει από την ουσία του ίδιου του θέματος των ωραρίων.

“Η αιτιολόγηση της αναπομπής και συγκεκριμένα η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να καταψηφίζει κανονισμούς και νομοθετήματα που καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή, καταργεί την ίδια τη Βουλή ως νομοθετικό και ελεγκτικό σώμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα” αναφέρεται.

Η ΠΕΟ σημειώνει ότι μια τέτοια απόφαση καταργεί στην ουσία την ίδια τη Δημοκρατία και οδηγεί σε καθεστώς δικτατορίας, όπου η εκάστοτε κυβέρνηση αποφασίζει και ενεργεί κατά το δοκούν χωρίς κανένα έλεγχο.

“Μια τέτοια απόφαση είναι πασιφανές ότι θα συνιστούσε μέγιστη και επικίνδυνη θεσμική εκτροπή με μεγάλες συνέπειες για την Κύπρο και το λαό μας. Είναι τεράστιες οι ευθύνες που αναλαμβάνει τόσο η κυβέρνηση όσο και το Ανώτατο Δικαστήριο. Τεράστιες ευθύνες θα φέρει και ο καθένας μας, ολόκληρη η κοινωνία μας, εάν δεν αντιδράσει σε μια τέτοια εξέλιξη” καταλήγει η ανακοίνωση.