Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ αποφάσισε το Υπουργικό

Σε τροποποίηση του σχετικού διατάγματος προκειμένου η ΑΗΚ να μην είναι πλέον φορέας υποκείμενος σε αποκρατικοποίηση καθώς και σε κατ` αρχήν απόφαση για ιδιοκτησιακό

Ìïíüùñç ðñïåéäïðïéçôéêÞ óôÜóç åñãáóßáò ðñáãìáôïðïßçóáí óÞìåñá ïé åñãáæüìåíïé óôçí ÁÇÊ, ùò ðñþôï ìÝôñï ãéá íá åêöñÜóïõí ôçí áíôßèåóÞ ôïõò óôçí áðïêñáôéêïðïßçóç ôïõ Ïñãáíéóìïý, Ëåõêùóßá 4 Äåêåìâñßïõ 2013.

διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δυο οργανισμούς δημοσίου δικαίου προχώρησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του σώματος ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως με βάση την καταρχήν απόφαση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δυο οργανισμούς δημοσίου δικαίου, ο ένας οργανισμός αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ο άλλος οργανισμός το δίκτυο και τη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ θα διατηρήσουν πλήρως και στο ακέραιο το εργασιακό τους καθεστώς. Είπε επίσης ότι τα 2/3 των χωρών μελών της ΕΕ υιοθέτησαν την ίδια πρακτική. Επεσήμανε πως με την ίδια σημερινή απόφαση του Υπουργικού δίδεται εξάλλου η δυνατότητα στην ΑΗΚ να συμμετέχει στον ενεργειακό σχεδιασμό για το φυσικό αέριο.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των συντεχνιών της ΑΗΚ, με το κλείσιμο σήμερα των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πελατών της ΑΗΚ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «το πρώτο που αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο είναι να εξαιρεθεί η ΑΗΚ από υποκείμενο αποκρατικοποίησης. Άρα, αυτοί που ταλαιπωρούν σήμερα τους καταναλωτές τους ταλαιπωρούν άδικα».

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτό αποφάσισε την τροποποίηση του διατάγματος ημ. 28/3/2014 του Υπουργικού Συμβουλίου με το οποίο η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου κηρυσσόταν ως φορέας υποκείμενος σε αποκρατικοποίηση. Δηλαδή, η ΑΗΚ εξαιρέθηκε από υποκείμενο αποκρατικοποίησης”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως το Υπουργικό Συμβουλίου έλαβε καταρχήν απόφαση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δύο οργανισμούς δημοσίου δικαίου, συγκεκριμένα, σε οργανισμό που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σε οργανισμό που αφορά το δίκτυο και τη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας. “Αυτό είναι κάτι που προνοείται και από το τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών”, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε πως τα 2/3 των χωρών μελών της ΕΕ υιοθέτησαν την ίδια πρακτική και πως με την ίδια σημερινή απόφαση του Υπουργικού δίδεται εξάλλου η δυνατότητα στην ΑΗΚ να συμμετέχει στον ενεργειακό σχεδιασμό για το φυσικό αέριο. Υπογράμμισε παράλληλα πως οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ θα διατηρήσουν πλήρως και στο ακέραιο το εργασιακό τους καθεστώς.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο Υπουργός Ενέργειας ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τη σύσκεψη της 7ης Δεκεμβρίου, και ήταν σε πλήρη συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ κατά τη διαπραγμάτευση που έγινε με την Τρόικα και επετεύχθη το θετικό αυτό αποτέλεσμα.

“Για τα αποτελέσματα τόσο της διαπραγμάτευσης, όσο και της κατάληξης, ο Υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε σήμερα ενδελεχώς το Υπουργικό Συμβούλιο”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης από τους δανειστές με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και αν προλαβαίνουμε το επόμενο Eurogroup, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «το ταχύτερο το καλύτερο για την κυπριακή οικονομία, και για εμάς είναι πολύ σημαντικό, όπως και ο Υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, να ολοκληρώσουμε το μνημόνιο και να εξέλθουμε από αυτό με επιτυχία».

Πρώτο βήμα για ιδιωτικοποίηση λέει το ΑΚΕΛ

Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός είναι πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση αναφέρει το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του και σημειώνει:
«Η κυβέρνηση θέλει αύξηση της τιμής του ρεύματος για να προσελκύσει ιδιώτες
Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο της Τρόικα που έχει αποκαλυφθεί, ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της ΑΗΚ, που επιδιώκει να κάνει η κυβέρνηση, είναι το πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του κερδοφόρου αυτού ημικρατικού οργανισμού.
Αποκαλυπτική είναι και η μελέτη που ετοίμασαν ξένοι σύμβουλοι, κατ’ εντολή της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτήν, θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος, ώστε να γίνει συμφέρουσα η πώληση της ΑΗΚ στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού δεν φτάνει που μεθοδεύει το ξεπούλημα της ΑΗΚ σε εξευτελιστική τιμή, φροντίζει κιόλας να διαμορφώσει συνθήκες αύξησης του ποσοστού κέρδους για τους ιδιώτες σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών.
Οι κυβερνώντες, προεκλογικά δεσμεύονταν ότι θα αγωνιστούν ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Μετεκλογικά ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο και φορτώνουν τις ζημιές στους πολίτες.
Η αξιοπιστία των κυβερνώντων έχει πλέον εκμηδενιστεί εντελώς και οι πολίτες δεν τους εμπιστεύονται».