Ποινικά αδικήματα και άρση βουλευτικής αδικίας αντιμετωπίζει ο βουλευτής ΔΗΣΥ Α.Κυπριανού

 

 Για δημόσια εξύβριση και άσεμνη επίθεση εναντίον της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου

 

Με τα ποινικά αδικήματα για κάπνισμα σε αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων, δημόσια εξύβριση και άσεμνη επίθεση εναντίον της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, είναι αντιμέτωπος ο βουλευτής Αντρέας Κυπριανού, σύμφωνα με την έκθεση του ΤΑΕ αρχηγείου που δημοσιεύει η εφημερίδα “Φ”.kiprianou-eirini

Στην έκθεση καταγράφονται οι επίμαχοι διάλογοι εντός της αίθουσας της Βουλής , όπως αυτά προέκυψαν από καταθέσεις μαρτύρων και από το ηχητικό υλικό που παρελήφθη.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, λήφθηκαν καταθέσεις από τους δύο βουλευτές που υπέβαλαν καταγγελία ο ένας εναντίον του άλλου, καθώς και από άλλους παρευρισκόμενους. Καταθέσεις έδωσαν τρεις βουλευτές, δύο γραμματείς της Επιτροπής Θεσμών, πέντε κοινοβουλευτικοί συνεργάτες και ο Ανδρέας Νεοφύτου, γραμματέας σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται σε κάποιο στάδιο στην αίθουσα.

Με βάση τα αδικήματα που προέκυψαν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης οι αστυνομικοί ανακριτές εισηγήθηκαν την έκδοση εξώδικου πρόστιμου €85 στους δύο βουλευτές Ανδρέα Κυπριανού και Φύτο Κωνσταντίνου. Εισηγήθηκαν επίσης να μελετηθεί το ενδεχόμενο υποβολής προς το Ανώτατο Δικαστήριο αιτήματος άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Κυπριανού για ενδεχόμενη ποινική του δίωξη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να μην γίνει καμία ποινική δίωξη.

Κλήθηκαν μάρτυρες και κατάθεσαν

Με βάση τις καταθέσεις που λήφθηκαν και το ηχητικό υλικό οι αστυνομικοί ανακριτές κατέληξαν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

– Σε κάποιο στάδιο, οι Ανδρέας Κυπριανού και Φύτος Κωνσταντίνου προχώρησαν προς το παράθυρο της αίθουσας και άναψαν τσιγάρο. Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου φωτογράφισε τους δύο βουλευτές με το κινητό της τηλέφωνο. Την αντιλήφθηκε η Θεοδώρα Βασιλείου (γραμματέας) και έγνεψε προς τους δύο βουλευτές για την κίνηση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Ο Φύτος Κωνσταντίνου άρχισε να γελά, ενώ ο Ανδρέας Κυπριανού ζητούσε εξηγήσεις, σε έντονο ύφος, από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία του απαντούσε.

– Με βάση το ηχητικό υλικό, την ώρα που μιλούσε ο Άριστος Δαμιανού, ο Aνδρέας Κυπριανού της είπε: «Εγώ δεν συμμετέχω πλέον. Με συναδέλφους που φωτογραφίζουν τους συναδέλφους τους δεν έχω τίποτε να πω. Θα βκω να κάμω δηλώσεις ότι η κ. Χαραλαμπίδου είναι ενάντια των Οδηγιών της GRECO». Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου του είπε: «Ανθρωπάκια σαν εσένα και τον Θεμιστοκλέους ξέρω πολύ καλά να τα χειρίζομαι». Τότε ο Ανδρέας Κυπριανού της είπε: «Ανθρωπάκια; Ανθρωπάκια; Ρε τσουλί που εννά μου πεις  για ανθρωπάκια».

– Αμέσως μετά, ο Ανδρέας Κυπριανού κινήθηκε προς το μέρος που βρισκόταν η Ειρήνη Χαραλαμπίδου και τοποθέτησε το κινητό του τηλέφωνο κάτω από το φόρεμά της και προσπάθησε να βγάλει φωτογραφία.

– Προκλήθηκε ένταση και, σε κάποιο στάδιο, ο Ανδρέας Κυπριανού είπε στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου: «Σβήσε τη φωτογραφία να πάμε πάτσι».

Το συμπέρασμα

Μέσα από τις καταθέσεις που λήφθηκαν, η Αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

– Επιβεβαιώνεται ότι οι βουλευτές Ανδρέας Κυπριανού και Φύτος Κωνσταντίνου κάπνιζαν εντός της αίθουσας «Λεμεσός».

– Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού, οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες Γιάγκος Σωκράτους, Ιωάννα Φικάρδου και Χρυσάνθη Λοΐζου ανέφεραν ότι ο βουλευτής Ανδρέας Κυπριανού κινήθηκε προς το μέρος της Ειρήνης Χαραλαμπίδου χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο, επιχειρώντας να βγάλει φωτογραφία κάτω από το φόρεμα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου.

– Ο βουλευτής Νεόφυτος Κωνσταντίνου (Κ-17), ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού (Κ-19), η γραμματέας της Επιτροπής Γεωργία Πέτρου (Κ-7), οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες Ολύμπιος Χριστοφή (Κ-16), Γιάγκος Σωκράτους (Κ-4), Ιωάννα Φικάρδου (Κ-5), Χρυσάνθη Λοΐζου (Κ-6) και ο γραμματέας Ανδρέας Νεοφύτου (Κ-3) αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Κυπριανού αποκάλεσε την Ειρήνη Χαραλαμπίδου  «τσουλί».

– Ο βουλευτής Νεόφυτος Κωνσταντίνου, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού, η γραμματέας της Επιτροπής Γεωργία Πέτρου, οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες Ολύμπιος Χριστοφή, Γιάγκος Σωκράτους, Ιωάννα Φικάρδου και Χρυσάνθη Λοΐζου αναφέρουν ότι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου αποκάλεσε τον Ανδρέα Κυπριανού με τη φράση «ανθρωπάκια του υποκόσμου».