«Ναι» από Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στην πρόσκληση του Τούρκου ΥΠΕΞ

 

Οι βολιδοσκοπήσεις  του Τουρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου που ξεκίνησαν από το καλοκαίρι  για συναντηση  του με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επαναλήφθηκαν   και η απάντηση  του Ανδρου Κυπριανού ειναι θετική. Οπως δήλωσε  ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γ.Λουκαίδης « υπήρξε θετική ανταπόκριση στη βολιδοσκόπηση που έγινε».20150215_antros

«Θεωρούμε  πρόσθεσε  ότι κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο, θα είναι χρήσιμο και θα δώσει τη δυνατότητα στο ΑΚΕΛ να θέσει πάγιες θέσεις και ζητήματα που η δική μας πλευρά, η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει σε σχέση με το Κυπριακό.

»Την ίδια ώρα, είπε  είναι προφανές ότι αυτή η πρόσκληση έχει προκύψει ως απόρροια του γεγονότος ότι το ΑΚΕΛ είχε και διατηρεί καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στο Κυπριακό».

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι πριν μεταβεί στην Τουρκία θα διαβουλευθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Διαφωνίες

Από τη πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών  δια του εκπροσώπου της Κ.Φιλαρέτου  δήλωσε πως« μια τέτοια   ενέργεια μειώνει ή παραγνωρίζει την υπόσταση του διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας»Οπως είπε:
«Η πρόσκληση προς τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου μέσω του Οζντιλ Ναμί είναι άλλη μια προσπάθεια της Τουρκίας για την «αποαναγνώριση» της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εμείς ως Συμμαχία Πολιτών δεν μπορούμε να αποδεχτούμε οποιαδήποτε ενέργεια μειώνει ή παραγνωρίζει την υπόσταση του διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε πρόσκληση και προσπάθεια για συζήτηση από πλευράς Τουρκίας θα έπρεπε να απευθύνεται στους συντεταγμένους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως στον Υπουργό Εξωτερικών ή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τέλος, εφόσον ο Γ.Γ. του Ακελ απεδέχθη την έμμεση πρόσκληση του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών θα πρέπει να διαβουλευθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με το Συμβούλιο των Αρχηγών των Κομμάτων για τις θέσεις τις οποίες θα μεταφέρει στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πρόκειται για τίποτε άλλο παρά μια προσωπική επίσκεψη του Γ.Γ. του Ακελ στον Τσαβούσογλου παραβιάζοντας την διπλωματική πρακτική.»