H κυβέρνηση ξεπουλεί κρατική γη στην περιοχή της Αρχιγραμματείας στη Λευκωσία

Διαφωνεί το  ΕΤΕΚ και καλεί τα αρμόδια σώματα να τοποθετηθούν ευθαρσώς

 

Tο ΕΤΕΚ με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη εκφράζει απογοήτευση και δυσαρέσκεια για την τροπή που φαίνεται να παίρνει η προσπάθεια αξιοποίησης της κρατικής γης.

ÊÔÉÑÉÏ ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÅÓÙÔÅÑÉÊÙÍ ÊÕÐÑÏÕ

Καλεί δε το Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Πολεοδομικό Συμβούλιο και το Δήμο Λευκωσίας, τα αρμόδια δια του Νόμου σώματα, να τοποθετηθούν δημόσια και ευθαρσώς επί του προκειμένου.

Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με την εισήγηση για πώληση κρατικής γης στην περιοχή της Aρχιγραμματείας και αλλού στη μείζονα περιοχή της Λευκωσίας, αναφέρει ότι οι φόβοι του ΕΤΕΚ επαληθεύονται σε μεγάλο βαθμό καθώς από τα δημοσιεύματα φαίνεται πως κυρίαρχη εισήγηση στην έκθεση των συμβούλων είναι η πώληση των ακινήτων ή ο διαχωρισμός τους σε οικόπεδα με σκοπό την πώληση.

“Θα πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη και σε επίπεδο εισηγήσεων των συμβούλων και χωρίς να θεωρείται πως κάτι τέτοιο θα ανατρέψει κατ’ ανάγκην τους δεδηλωμένους σχεδιασμούς και δεσμεύσεις της Πολιτείας, στα τεμάχια αυτά περιλαμβάνονται το παλαιό ΓΣΠ για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τη δημιουργία πλατείας – χώρου πρασίνου, με υπόγειους χώρους στάθμευσης, έργο το οποίο εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια αλλά και το παλαιό νοσοκομείο Λευκωσίας στο οποίο είναι προγραμματισμένο να ανεγερθεί το νέο Κυπριακό Μουσείο”, προσθέτει το ΕΤΕΚ.

Αναφερόμενο στην εισήγηση για την πώληση δυο κρατικών τεμαχίων που βρίσκονται στο κυβερνητικό γραφειακό σύμπλεγμα γνωστό ως «Aρχιγραμματεία», με σκοπό την ανέγερση ξενοδοχείου πολυτελείας, το ΕΤΕΚ σημειώνει πως μια τέτοια κίνηση θα στερήσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός συμπαγούς διοικητικού κέντρου στην περιοχή Aρχιγραμματείας – Παλαιού ΓΣΠ.

Το ΕΤΕΚ θεωρεί πως τα τεμάχια στην Αρχιγραμματεία μπορούν να αξιοποιηθούν για τη στέγαση επιλεγμένων κρατικών υπηρεσιών (π.χ. Υπουργείο Μεταφορών, Γραφεία ΦΠΑ και Φόρου Εισοδήματος, Κτηματολόγιο, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Δικαιοσύνης) οι οποίες σήμερα είναι σε ενοικιαζόμενα κτίρια και σε περιοχές μακριά από το αστικό κέντρο.

Κατά το ΕΤΕΚ, με δεδομένη την παρούσα οικονομική συγκυρία (δημοσιονομική πειθαρχεία, αλλά και χαμηλές αποδόσεις κεφαλαίων) εκτιμάται ότι θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και συνεπώς το έργο προσφέρεται για να είναι προϊόν ΣΔΙΤ (PPP).

Αναφέρει, επίσης, ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ιδιώτης επενδυτής θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, κατασκευή, διαχείριση και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων έναντι της καταβολής ετήσιου μισθώματος, το οποίο εν πολλοίς θα προκύπτει από τα εξοικονομούμενα ενοίκια.