Στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών έχουν προσφύγει πρώην εργαζόμενοι του Ιδρύματος Ενέργειας

Στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών έχουν προσφύγει  πρώην εργαζόμενοι του Ιδρύματος Ενέργειας Κύπρου, του οποίου η λειτουργία τερματίστηκε μετά την ψήφιση σχετικού δικαστήριανόμου το 2015 και οι αρμοδιότητες του μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Αιτία, το γεγονός ότι μετά τη μεταφορά τους σε άλλες υπηρεσίες, η πολυετής προϋπηρεσία τους στο Ίδρυμα δεν αναγνωρίζεται.

Υπενθυμίζεται πως μετά την ψήφιση του νόμου, οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη δήλωση επιθυμίας που είχαν υποβάλει.

Όπως πληροφορούμαστε  κάποιοι εκ των επηρεαζομένων , σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο ομαδικής καταχώρησης αίτησης στο Δικαστήριο, καθώς μετά την αλλαγή καθεστώτος και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Ιδρύματος στο υπουργείο Ενέργειας, η πολυετής προϋπηρεσία τους δεν αναγνωρίζεται. Αναγνωρίζονται μόνο 30 μήνες, καθώς με την εφαρμογή του νέου νόμου θεωρούνται αορίστου χρόνου. Ως εκ τούτου, χάνουν σημαντικά δικαιώματά τους.

Ένα από τα νομικά επιχειρήματα των παραπονούμενων, είναι το γεγονός ότι μετά το αντίστοιχο κλείσιμο του Οργανισμού Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο Γεωργίας, οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν επίσης σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, με αναγνώριση, ωστόσο, της προϋπηρεσίας τους στον εν λόγω οργανισμό. Με βάση αυτό το στοιχείο, υποστηρίζουν ότι γίνεται παραβίαση της αρχής της ισότητας.