Στην ατζέντα του Υπουργικού «ωράριο καταστημάτων, τα συμβόλαια ENI/KOGAS και ο διαχωρισμός ΑΗΚ»

Το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνέρχεται σήμερα Δευτέρα, στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος, θα αποφασίσει κατά πόσον θα κάνει αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να απορρίψει τους κανονισμούς για τα ωράρια των καταστημάτων.

ΤΡΟΟΔΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Το Υπουργικό θα εξετάσει επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος χαρακτηρίζει την απόρριψη των κανονισμών ως αντισυνταγματική και εισηγείται αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, προκειμένου να κριθεί η συνταγματικότητα της απόφασης της Βουλής, στη βάση του άρθρου 139 του Συντάγματος.

Οι κανονισμοί απορρίφθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 10 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε ως αντισυνταγματικό το νόμο που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων και απεφάνθη πως η ρύθμιση αυτού του θέματος αποτελεί πράξη διοικητικής φύσεως και ως εκ τούτου εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Διοικητικής Εξουσίας.

Παράλληλα, το Υπουργικό αναμένεται να ανανεώσει τα συμβόλαια της κοινοπραξίας ENI/KOGAS για τα τεμάχια 2,3 και 9 για άλλα δύο χρόνια.

Με το νέο χρόνο η πρόταση για διαχωρισμό της ΑΗΚ

Εξάλλου, στη σημερινή συνεδρία δεν θα συζητηθεί η πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ, αφού δεν έχουν ληφθεί τα σχόλια των δανειστών επί της πρότασης. Το προσχέδιο της πρότασης είχε αποσταλεί στην Τρόικα την περασμένη Τετάρτη, αφού Υπουργείο Ενέργειας και ΑΗΚ είχαν συμφωνήσει επί του προσχεδίου.

Η πρόταση, που περιλαμβάνεται στα τέσσερα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της όγδοης αξιολόγησης και την εκταμίευση της ένατης και τελευταίας δόσης του κυπριακού προγράμματος, προνοεί προνοεί τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε ένα μονοπωλιακό οργανισμό για τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς και ένα ανταγωνιστικό για τα παραγωγή και προμήθεια.