Τέξας:11 νεκροί και τεράστιες καταστροφές απο ανεμοστρόβιλους

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί ως νεκροί στο Ντάλας του Τέξας μετά από ένα σφοδρότατο καιρικό σύστημα που έπληξε την περιοχή, διαλύοντας κυριολεκτικά σπίτια και καταστρέφοντας το ηλεκτρικό δίκτυο της πόλης _87394404_texasthree1451233813
Ένα μόνο εικοσιτετράωρο από τα Χριστούγεννα και με τους εκδρομείς να επιστρέφουν στα σπίτια τους, οι εξαιρετικά ισχυρές καρρακτώδεις βροχές καθώς και ανεμοστρόβιλοι που εμφανίστηκαν σε διάφορα σημεία και κατάφεραν ακόμη και να αναποδογυρίσουν σπίτια, έκαναν το Ντάλας να μοιάζει σχεδόν με βομβαρδισμένη περιοχή και οι εκπρόσωποι των Αρχών δεν διστάζουν να μιλήσουν για «ολική καταστροφή».

Το χειρότερο πλήγμα φέρεται να δέχθηκε η περιοχή Garland, βορειοανατολικά του Ντάλας, όπου οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, αυτοκίνητα κάηκαν από πεσμένα καλώδια υψηλής τάσης καθώς και σπίτια ισοπεδώθηκαν, σύμφωνα με δηλώσεις των τοπικών αξιωματούχων.

Τρεις όμως ακόμη θάνατοι αναφέρθηκαν στην περιοχή του μετρό του Ντάλας, την τέταρτη σε πληθυσμό πόλη των ΗΠΑ, με περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους. Ταυτόχρονα οι Αρχές μιλούν και για δεκάδες τραυματισμούς.

«Μιλάμε για ολική καταστροφή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Garland Αντιστράτηγος Pedro Barineau. «Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από μια τόσο φρικτή θύελλα που μας χτύπησε μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα».

Εκτιμάται πως πέντε από τους θανάτους στο Garland αφορούν οδηγούς που βρίσκονταν μέσα στα οχήματά τους όταν τα χτύπησε τυφώνας σε διασταύρωση κεντρικών οδικών αρτηριών ενώ, σε τουλάχιστον 600 ανέρχονται τα κάθε είδους κτίρια τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές στα βόρεια της Πολιτείας του Τέξας.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία  των ΗΠΑ κάνει λόγο σε 5 συνολικά ανεμοστρόβιλους, ενώ ταυτόχρονα έχει εκδώσει «κόκκινο» προειδοποιητικό μήνυμα για επιδείνωση της κατάστασης που αφορά μεγάλα τμήματα των κεντρικών ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και Νέου Μεξικού, Τέξας, Οκλαχόμα και Κάνσας καθώς και χρονοδιάγραμμα για την πορεία των πλημμυρών από το Τέξας μέχρι το Οχάιο.

Εν τω μεταξύ και λόγω των καιρικών συνθηκών, περίπου 440 πτήσεις ακυρώθηκαν με τις περισσότερες από αυτές να αφορούν το Ντάλας, το οποίο θεωρείται ο μεγαλύτερος κόμβος των αεροπορικών συγκοινωνιών των ΗΠΑ.