Πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ Συριακού στρατού και Μετώπου Αλ Νόσρα

Τουλάχιστον 71 στρατιώτες και μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα σκοτώθηκαν χθες στο βόρειο τμήμα της Συρίας από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο και τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη συνέχεια ανάμεσα στις δύο πλευρές, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

A fighter from the Free Syrian Army's Al Rahman legion carries a weapon as he walks towards his position on the front line against the forces of Syria's President Bashar al-Assad in Jobar, a suburb of Damascus, Syria, in this July 27, 2015 file photo. Only four or five U.S.-trained Syrian rebels were still fighting in Syria, a top general told Congress on September 16, 2015, a stark admission of setbacks to a fledgling military program that critics have already pronounced a failure. REUTERS/Bassam Khabieh/Files

Η επίθεση αυτοκτονίας που διέπραξαν χθες ισλαμιστές  του Μετώπου Αλ Νόσρα, που είναι η συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα, είχε στόχο μια στρατιωτική επιθεώρηση των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ στην περιοχή Μπασκόι, στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

“Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στη συνέχεια ανάμεσα στις μονάδες του στρατού και τις φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές από τη μία πλευρά και τα ισλαμιστικά κινήματα από την άλλη”, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Η επίθεση και οι συγκρούσεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 33 ανθρώπους στις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων, όπως και 38 στις τάξεις των ισλαμιστών , πρόσθεσε ο Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος διευκρίνισε ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται Σύροι, αλλά και ξένοι μαχητές.

Μετά τις συγκρούσεις αυτές, οι ισλαμιστές  κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πολλές περιοχές του Μπασκόι.

Η επαρχία του Χαλεπιού βρίσκεται σχεδόν όλη υπό τον έλεγχο του Μετώπου Αλ Νόσρα και των ισλαμιστών συμμάχων του, ή της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ωστόσο από τα μέσα του Οκτωβρίου, ο συριακός στρατός έχει επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά των ισλαμιστών μαχητών στον βορρά της χώρας με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και έχει κατορθώσει να ξαναθέσει υπό τον έλεγχό του αρκετές περιοχές της επαρχίας του Χαλεπιού.

Οι ισλαμιστές  ελέγχουν τις περιοχές που βρίσκονται βόρεια και δυτικά του Μπασκόι, ενώ η τοποθεσία αυτή και οι ζώνες στα νότια της βρίσκονται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.

Από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και αρκετά εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.