Αιφνιδιαστική επίθεση Συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ

*Σφραγίζουν τα τουρκοσυριακά σύνορα

*Δεκαδες νεκροί μισθοφόροι Τσετσένοι, Τούρκοι και Τουρκομάνοι 

 

Αιφνιαδιαστική  επίθεση ξεκίνησε τα τελευταία 24ωρα ο  συριακός Στρατός  συνεπικουρούμενος από μαχητές της Χεζμπολάχ, Ιρανούς επιλέκτους των σωμάτων al-Quds, Ιρακινούς σιίτες παραστρατιωτικούς, και ρωσικά Τ-90, στην επαρχία Ιντλίμπ.syrianarmyidlib

Την επιχείρηση διεξάγει η 1η Τεθωρακισμένη Μεραρχία και πραγματοποιεί έφοδο στην στρατηγική τοποθεσία Al-Sirmaniyah με στόχο την περικύκλωση των δυνάμεων της Αλ Κάιντα, της Jaysh Al-Fateh και των ισλαμιστών Τουρκομάνων.

Οι συριακές δυνάμεις χτυπάνε τους ισλαμιστές από τα δυτικά, μετά την κατάληψη των ορεινών περιοχών  της βόρειας Λαττάκειας, ενώ ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Μi-24 σφυροκοπούν τις θέσεις τους ανηλεώς.

Πριν της επίθεσης ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Su-34 σε μια προπαρασκευαστική ενέργεια ισοπέδωσαν μεγάλo στρατόπεδο εκπαίδευσης το οποίο δημιουργήθηκε από Τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ και στο οποίο εκπαιδεύονταν εκατοντάδες ισλαμιστές προερχόμενοι εκ Τουρκίας.

«Ρωσικά αεροσκάφη Su-34 κατέστρεψαν μια μεγάλη εγκατάσταση εκπαίδευσης στην επαρχία της Ιντλίμπ. Μια μεγάλη ομάδα από έμπειρους εκπαιδευτές που προέρχονται από γειτονικά κράτη βρισκόταν στο στρατόπεδο από όπου πραγματοποιούσαν εκπαίδευση σε νέους τρομοκράτες. Ασφαλείς  πληροφορίες αναφέρουν ότι η  πλειοψηφία αυτών των ατόμων είχαν  φτάσει στο στρατόπεδο από την Τουρκία μια εβδομάδα πριν και ήταν πολίτες χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), όπου τους είχαν υποδεχθεί αντιπροσωπεία από την αποκαλούμενη “συριακή αντιπολίτευση”», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το γεγονός, όπως αναφέρει η ρωσική ανακοίνωση, ότι οι «έμπειροι εκπαιδευτές» του στρατοπέδου προέρχονται από «γειτονικές χώρες» υποδηλώνει ότι ανάμεσα σε αυτούς ήταν πράκτορες της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ ενδεχομένως δε και πρώην στελέχη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων.

Παράλληλα το πλήγμα ήταν διπλά καταστροφικό για τους ισλαμιστές αντάρτες καθώς ουσιαστικά αποδεκατίστηκε όλη η νεοφερμένη ομάδα των νέων εθελοντών από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες η οποία κατέφθασε μέσω Τουρκίας με τις ευλογίες βέβαια της τουρκικής κυβέρνησης.

Η επιχείρηση στην Ιντλίμπ είναι μεγαλύτερης στρατηγικής σημασίας και από εκείνη του Χαλεπίου, καθώς με την ανακατάληψη της πόλης και της περιφέρειας, η Δαμασκός θα σφραγίσει οριστικά τα τουρκοσυριακά σύνορα, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν πλεόν οι Τούρκοι να εφοδιάζουν τους ισλαμιστές στην Συρία.

Με την κατάληψή της, διαλύεται η ελπίδα της Άγκυρας για ίδρυση τουρκμενικού προτεκτοράτου το οποίο θα απέτρεπε την δημιουργία ενός μεγάλου ενιαίου Κουρδιστάν, και θα επιτρέψει την ολοκληρωτική περικύκλωση των ισλαμιστών στο Χαλέπι από τα βόρεια.

Οι ισλαμιστές στο Χαλέπι έχουν ως μόνη οδό ανεφοδιασμού την Ιντλίμπ, συνεπώς η ανακατάληψή της θα σημάνει μεγάλα προβλήματα επιβίωσης για όσους παραμείνουν εντός της μεγαλύτερης συριακής πόλης.

Η Ιντλίμπ είχε καταληφθεί πέρσι τον Οκτώβριο μετά από ταυτόχρονη επίθεση από δύο πλευρές των δυνάμεων της Αλ Κάιντα και του ISIS ενώ μετά την κατάληψή της αποκεφαλίστηκαν μαζικά 70 αιχμάλωτοι Σύροι αξιωματικοί.

Είναι η λεγόμενη “μετριοπαθής” αντιπολίτευση για την οποία “ανησυχεί” η Δύση ότι βομβαρδίζει η ρωσική Αεροπορία.