Δεν έχει γίνει αποδέκτης πρότασης για μεταφορά συνομιλιών στο Νταβός, λέει η Κυβέρνηση

 «Δεν λήφθηκε απόφαση για πενταμερή στο Νταβός», λέει και ο Ακιντζί

 

Η Κυβέρνηση αναφέρει ότι δεν έχει γίνει αποδέκτης πρότασης για μεταφορά των συνομιλιών ή πραγματοποίησης διάσκεψης για το θέμα των εγγυήσεων στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ότι στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο θα ήταν πρόωρο,

Λεμεσός – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – Παρουσίαση του Β’ τόμου του βιβλίου του Αντρέα Καουρή “Γρηγόρης Αυξεντίου”

επαναλαμβάνει την προσήλωση της στο διάλογο και εκφράζει την αποφασιστικότητα της να μη συναινέσει σε τέτοιου είδους ενέργειες που στην ουσία δυσχεραίνουν την εν εξελίξει διαδικασία.

«Σε σχέση με το δημόσιο διάλογο που γίνεται με αφορμή την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Νταβός, η Κυβέρνηση επιθυμεί κατ’ αρχάς να διευκρινίσει ότι δεν έχει γίνει αποδέκτης πρότασης για μεταφορά των συνομιλιών ή και για πραγματοποίηση της όποιας διάσκεψης που να αφορά το θέμα των εγγυήσεων, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης σε γραπτή δήλωσή του.

Εξάλλου, προσθέτει, «όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκαθαρίσει, στην παρούσα φάση του εν εξελίξει διαλόγου κάτι τέτοιο θα ήταν πρόωρο και σε καμία περίπτωση βοηθητικό».

Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και η δική μας πλευρά πράττει ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα το οποίο θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας».

«Τυχόν ιδέες ή και σκέψεις, στις οποίες – επαναλαμβάνεται – η Κυβέρνηση δεν υπήρξε κοινωνός, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δημιουργούν προβλήματα στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη», σημειώνει.

Και επειδή, αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, «ουδείς επιθυμεί περισσότερο από τη δική μας πλευρά η παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία να φέρει συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα, επαναλαμβάνουμε την προσήλωση μας στο διάλογο και εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας να μη συναινέσουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες που στην ουσία δυσχεραίνουν την εν εξελίξει διαδικασία».
Δηλώσεις Ακιντζί
Δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο Νταβός, δήλωσε εξάλλου, σήμερα ο κατοχικός  ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μετά από τη συνάντηση μιας ώρας που είχε στα κατεχόμενα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, παρουσία και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του μετά την αναχώρηση του Λουξεμβουργιανού ΥΠΕΞ, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ήταν ένας καλός και εποικοδομητικός διάλογος με τον κ. Άσελμπορν, η χώρα του οποίου παραδίδει την Προεδρία της ΕΕ στο τέλος του μήνα. Του μετέφερε, είπε, τις σκέψεις και τις απόψεις του για το Κυπριακό αλλά και τη σχέση που θα έχουν οι Τ/κ με την ΕΕ στο μέλλον. “Συζητήσαμε σε λεπτομέρεια και για τις προσδοκίες που έχουμε εμείς από την ΕΕ,” πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου τον προσκάλεσε στη χώρα του, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη λάβει προσκλήσεις από τους ΥΠΕΞ Γερμανίας και Βρετανίας και θα ανταποκριθεί όταν κριθεί σωστό.

Ερωτηθείς για τη μετάβασή του στο Νταβός, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι την πρόσκληση την έλαβε το Σεπτέμβριο και απάντησε εντός του ίδιου μήνα. Η πρόσκληση αφορά τις ημερομηνίες 20-23 Ιανουαρίου, εξήγησε λέγοντας ότι θα το ανακοίνωνε όταν θα πλησίαζε ο καιρός και δεν έχει κάτι να μείνει κρυφό.

“Είναι μια φυσιολογική πρόσκληση. Έγινε και προς τον κ. Αναστασιάδη αυτή η πρόσκληση, αλλά δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με τη μεταφορά των κυπριακών συνομιλιών ή μιας πενταμερούς στο Νταβός. Δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση γι` αυτό το θέμα. Όμως είναι φυσιολογικό ενώ θα είμαστε στο Νταβός να έχουν κάποιες συναντήσεις με αρμοδίους. Και με τον κ. Αναστασιάδη μπορεί να συναντηθώ εκεί, σε περίπτωση που το θέλει και ο ίδιος. Ο κ. Έιντε θα είναι άλλωστε εκεί. Είναι ένα άτομο που έχει αρμοδιότητες στο Νταβός. Όπως έχω καταλάβει εκεί θα είναι και ο κ. Νταβούτογλου. Δεν γνωρίζω ακόμη ποιος θα είναι εκεί από την Ελλάδα, σίγουρα κάποιος υψηλόβαθμος,” σημείωσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν υπάρχει σενάριο για μια πενταμερή διάσκεψη στο Νταβός. Θεωρεί όμως, είπε, πως όποιες επαφές γίνουν εκεί, σε όποιο επίπεδο και αν γίνουν, θα είναι ωφέλιμες. Εάν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό, δεν πρέπει να είμαστε μακρυά από το διάλογο, τις συναντήσεις, τις συζητήσεις, ανέφερε λέγοντας ότι θα μεταβεί στο Νταβός με ανοικτό μυαλό και αξιολογώντας τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν και εφόσον θα είναι βοηθητικές για ένα αίσιο αποτέλεσμα για το μέλλον της Κύπρου δεν πρόκειται να τις αποφύγει.