Κακουργιοδικείο:Ο Ηλιάδης αντιδρούσε και απειλούσε με αποχώρηση από τον όμιλο της Τρ.Κύπρου

Τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου στις κρίσιμες συνεδρίες του τελευταίου εξαμήνου του 2012, ο τρόπος λειτουργίας του ΔΣ, οι θέσεις που εξέφραCNA_M3981b9d695f244a294d6883500481eeeζαν οι κατηγορούμενοι, αλλά και η άποψη της μάρτυρα Μιράντας Λαζαρίδου ως άτομο που συνεργάστηκε μαζί τους για το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά τους ήταν από τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή δικάσιμο ενώπιον του Μόνιμο Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, στην υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της.

Στη σημερινή δικάσιμο ολοκληρώθηκε η αντεξέταση της κ. Λαζαρίδου από τον δικηγόρο του Αντρέα Ηλιάδη Ευστάθιο Ευσταθίου, του Αντρέα Αρτέμη και Γιάννη Πεχλιβανίδη Κρις Τριανταφυλλίδη και του Γιάννη Κυπρή Στέφανο Στεφάνου.

Αν τέθηκε θέμα `profit warning` από οποιονδήποτε κατά τη διάρκεια της πολυσέλιδης παρουσίασης του Κρίστη Χατζημιτσή, τότε Οικονομικού Διευθυντή (CFO) του συγκροτήματος, στη συνεδρία της 10ης Ιουνίου 2012 του ΔΣ ρώτησε την κ. Λαζαρίδου ο Ευστάθιος Ευσταθίου, για να λάβει την απάντηση ότι δεν θυμάται. Δεν το αποκλείω, είπε και αν έγινε δεν τέθηκε τόσο έντονα ώστε να καταγραφεί. Η μάρτυρας απάντησε επίσης σε ερώτηση αν υπήρξε περίπτωση να ζητήσει κάποιος το λόγο και να ανακοπεί ή αν υπήρχε ελευθερία στην έκθεση απόψεων ότι υπήρχε ελευθερία απόψεων.

Παράλληλα, σε ερωτήσεις του κ. Ευσταθίου για συνεδρία του ΔΣ στις 27 Δεκεμβρίου 2012 όπου το θέμα συζήτησης ήταν το γεγονός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ζητήσει τις παραστάσεις των μελών του ΔΣ γιατί υπήρχε πρόθεση επιβολής προστίμου στην Τράπεζα, απάντησε ότι στη συνεδρία δεν ήταν παρών ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος είχε αποχωρήσει από το Συγκρότημα τον Ιούλιο 2012 και ότι δεν του στάλθηκαν τα πρακτικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Τριανταφυλλίδη, η μάρτυρας ανέφερε ότι είναι υπεύθυνη για καταγραφή των πρακτικών από το 1993, ότι συνεργάστηκε με τον κ. Αρτέμη από τότε και σε ερωτήσεις του κ. Τριανταφυλλίδη απάντησε ότι ο κ. Αρτέμη υπήρξε εργατικός, μελετηρός και υπέρ της διαφάνειας. Είπε επίσης ότι θυμάται πως δύο φορές εξαίρεσε εαυτόν από τη συζήτηση θεμάτων για τις ασφάλειες λόγω διασύνδεσης με τις οικογενειακές επιχειρήσεις της συζύγου του. Η κ. Λαζαρίδου κλήθηκε να δώσει την άποψή της και για τον κ. Πεχλιβανίδη και κατά πόσο ήταν άνθρωπος της λεπτομέρειας και απάντησε ότι αν ήταν θέματα που τον αφορούσαν έκανε διορθώσεις (στο προσχέδιο πρακτικών) ιδιαίτερα σε ό,τι αφορούσε δάνεια από την Ελλάδα. Έχω την εντύπωση ότι ήταν έντιμος και εξαίρετος άνθρωπος, είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Σε άλλο σημείο ο κ. Τριανταφυλλίδης ζήτησε από την μάρτυρα να ανατρέξει σε χειρόγραφα πρακτικά της από τη συνεδρία του ΔΣ στις 26 Ιουνίου 2012 και να πει αν κάπου γίνεται αναφορά στην ανάγκη έκδοσης ανακοίνωσης. Παρόλο που η κ. Λαζαρίδου δεν μπορούσε να θυμηθεί σχετική με τις προβλέψεις πρόταση του κ. Αρτέμη την οποία δεν ολοκλήρωσε στο χειρόγραφό της κείμενο, εξέφρασε την εντύπωση ότι εκτός από την πρόθεση που εκφράζεται για την προετοιμασία επιστολής προς την Κεντρική σε ό,τι αφορά το έλλειμμα κεφαλαίων της Τράπεζας, αναφορά που γίνεται για ανακοίνωση έχει να κάνει με ανακοίνωση από πλευράς της Τράπεζας προς το ευρύ κοινό.

Στην εντύπωση που είχε αποκομίσει η μάρτυρας, σύμφωνα και με την αρχική κατάθεσή της, ότι κάποια μέλη του ΔΣ πιθανόν να μην ένοιωθαν άνετα να αμφισβητήσουν θέματα που τους έθετε ο κ. Ηλιάδης γιατί ο ίδιος αντιδρούσε έντονα και απειλούσε με αποχώρησή του από τον όμιλο, στάθηκε ο δικηγόρος του κ. Κυπρή Στέφανος Στεφάνου. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η κ. Λαζαρίδου ανέφερε ότι όντως αυτή ήταν η αντίληψή της.

Σε ερώτηση αν υπήρξαν και περιπτώσεις που ο κ. Ηλιάδης σηκώθηκε να φύγει και τον ηρέμησαν μέλη του ΔΣ, απάντησε θετικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θυμάται τις συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου έγινε αυτό. Θυμούμαι ότι έγινε κάτι τέτοιο αλλά δεν είμαι βέβαιη αν έγινε σ` αυτές τις συνεδρίες, είπε. Για τον κ. Κυπρή απάντησε καταφατικά σε ερωτήσεις αν ήταν χαμηλών τόνων και δεν ήταν συγκρουσιακός. Έβαζε τη θέση του αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν επέμενε όσο θα έπρεπε βάσει της θέσης που είχε, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

Σε ερώτηση αν κατά το χρόνο που ήταν CEO ο κ. Κυπρή τα πρακτικά ήταν πιο λεπτομερή με παράθεση των θέσεων όλων των μελών το ΔΣ, η μάρτυρας απάντησε ότι η ίδια τηρούσε τα πρακτικά και δεν άλλαξε ο τρόπος που το έπραττε. Δεν διαπίστωσα να υπήρχε μεγαλύτερη ελευθερία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι οι Σύμβουλοι ίσως να ένοιωθαν την ανάγκη να καταγραφεί η θέση τους. Είπε επίσης ότι ο κ. Ηλιάδης όσο ήταν CEO δεν έβλεπε τα πρακτικά.

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε επίσης στα χειρόγραφα πρακτικά της κ. Λαζαρίδου από τη συνεδρία του ΔΣ στις 14 Ιουνίου και ζήτησε από την μάρτυρα να διαβάσει αναφορά του κ. Κυπρή σε αυτά, σύμφωνα με τα οποία εξέφρασε τη θέση ότι δεν συζητήθηκαν πράγματα που θα ήταν καλό να τύχει το Συμβούλιο ενημέρωσης από τους κ. Χατζημιτσή και Καρυδά για θέματα που άπτονται των ασφαλειών και των αποτελεσμάτων. Δηλαδή, ρώτησε ο κ. Στεφάνου, ο κ. Κυπρή ζητά ενημέρωση του ΔΣ; Ναι, απάντησε η μάρτυρας.

Το Δικαστήριο όρισε ως επόμενες δικάσιμους την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 στις 0930, την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 στις 0900 και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016, επίσης στις 0900.