Αντιδρά στην πειθαρχική έρευνα η πλευρά της Μ. Σολομωνίδου

Επιστολή απέστειλε ο συνήγορος υπεράσπισης της Δημοτικού υπαλλήλου Μαρίας Σολομωνίδου, Μιχάλης Πικής,  προς τον αντιδήμαρχο Πάφου και δημαρχεύοντα Μάκη Ρουσή αλλά και στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Πάφου σε σχέση με την απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο για την πειθαρχική έρευνα κατά της υπαλλήλου του Δήμου Πάφου  Μαρίας Σολομωνίδου σε σχέση με τις γνωστές υποθέσεις της αποστολής απειλητικών μηνυμάτων και της συναυλίας του Σ. Ρουβά οι οποίες βρίσκονται υπό αστυνομική διερεύνηση .
Για τις δύο υποθέσεις η Μαρία Σολομωνίδου συνελήφθη από την Αστυνομία ενώ για την υπόθεση αποστολής απειλητικών μηνυμάτων διετάχθη η προσωποκράτηση της για συνολική περίοδο 6 ημερών.

Ο κ. Πικής στην επιστολή του αναφέρθηκε στο άρθρο 63 του Πειθαρχικού Κώδικα των περί Δημοτικής Υπηρεσίας Κανονισμών του Δήμου Πάφου σύμφωνα με τον οποίο αν ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον δημοτικού υπαλλήλου καμία πειθαρχική δίωξη δεν επιτρέπεται να ασκηθεί ή να συνεχιστεί εναντίον του για λόγους που σχετίζονται με την ποινική δίωξη μέχρις ότου αυτή πάρει οριστικό τέλος.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Μ. Σολομωνίδου μέσω της επιστολής του θέτει το άμεσο ερώτημα  κατά πόσο η υπό διεξαγωγή αστυνομική διερεύνηση των δύο υποθέσεων η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, συνιστά άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον δημοτικού υπαλλήλου παρόλο που δεν έχει ακόμη καταχωρηθεί κατηγορητήριο.

Προβάλει την θέση ότι  με βάση τα όσα έλαβαν χώρα μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών κατά της πελάτιδος του, αυτή θεωρείται ότι έχει « κατηγορηθεί ποινικά» για σκοπούς εφαρμογής του άρθρου 6.1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του άρθρου 30.2 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τούτο σημείωσε, έχει ως αποτέλεσμα να τεθεί σε εφαρμογή η απαγορευτική διάταξη του άρθρου 63 των πειθαρχικών κανονισμών.

Ο κ. Πικής τέλος μέσω της επιστολής που απέστειλε επισήμανε ακόμη ότι ως θέμα χρηστής διοίκησης και αμεροληψίας του διοικητικού οργάνου από τη συνεδρίαση για εξέταση του υπό αναφορά θέματος θα έπρεπε να απέχει οποιοδήποτε παραπονούμενο πρόσωπο.

Αξίζει να αναφερθεί πως για την πειθαρχική έρευνα κατά της υπαλλήλου του Δ. Πάφου Μ. Σολομωνίδου επιλέγηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου ως ερευνών λειτουργός η  δικηγόρος Ελίνα Κωνσταντινίδου.

Η κ. Κωνσταντινίδου είναι η νομικός που θα αναλάβει την πειθαρχική έρευνα κατά της υπαλλήλου του Δήμου Πάφου, βάσει της πρόσφατης απόφασης της δημοτικής αρχής.