Ετοιμο το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στην Κερύνεια

Συνωστισμός υποψηφίων στ’ άλλα ψηφοδέλτια

Με την κατάληξη για το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στην επαρχία Κερύνειας ξεκινησαν οι διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές και οι οποίες  αναμένεται να ολοκληρωθούν και επικυρωθούν στις 16 Ιανουαρίου του 2016 από την ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.GM0_93231

Το Σαββατο το πρωί συνηλθε η Επαρχιακή συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Κερύνειας στο οικημα ΕΤΚΑ -ΠΕΟ η οποία εξέλεξε με σειρά ψήφων τους Κλαύδιο Μαυροχάνα , πρώην βουλευτή Κερύνειας , Ανδρέα Χειμωνίδη(προέρχεται από το ΔΗΚΟ) από τις Νέες Δυνάμεις και τελευταία την κα Ελένη Μαύρου πρώην βουλευτή , τέως δήμαρχο Λευκωσίας, τέως ΥΠΕΣ και από το 2014 διευθύντρια ΧΑΡΑΥΓΗΣ και ΑΣΤΡΑ, καθότι ο Νίκος Μούζουρας με λιγότερους ψήφους μένει εκτός ψηφοδελτίου.

Προηγήθηκε την Παρασκευή συνεδρίαση της Ε.Ε. Λευκωσίας -Κερύνειας η οποία από σύνολο 41 μελών επίσης κατάταξε στην πρώτη θέση τον Κλαύδιο Μαυροχάννα με 38 ψήφους , τον Ανδρέα Χειμωνίδη με 35 ψήφους και την Ελένη Μαύρου με 31 ψήφους και ο Νίκος Μούζουρας με 9 ψήφους

Οι συνδιασκέψεις για τα ψηφοδέλτια των άλλων επαρχιών θα γίνουν ως ακολούθως: 9/1 Λευκωσία, 10/1 Αμμόχωστος, 11/1 Λάρνακα, 12/1 Πάφος και 13/ Λεμεσός.

Σε ομιλία του στη συνδιάσκεψη, ο επαρχιακός γραμματέας ΑΚΕΛ Λευκωσίας- Κερύνειας Στέφανος Στεφάνου είπε  ότι η συνδιάσκεψη  αποτελεί μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας που ακολουθεί το Κόμμα για τη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων του ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Εξήγησε ότι η διαδικασία αρχίζει από τη βάση του Κόμματος, σε συνελεύσεις των κομματικών οργανώσεων και ομάδων, στις οποίες συμμετέχουν και φίλοι του Κόμματος. Είπε ότι τα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ πρέπει να είναι πλατιά και αντιπροσωπευτικά, να εκφράζουν τη φυσιογνωμία του Kόμματος, του Λαϊκού Kινήματος και γενικότερα της Αριστεράς, να έχουν ένα σωστό συνδυασμό κομματικών μελών και φίλων του Kόμματος, διαφόρων ηλικιών, ανδρών και γυναικών, να συμπεριλαμβάνουν πολιτικά πρόσωπα, κοινωνικούς και άλλους παράγοντες. «Τα ψηφοδέλτια πρέπει να δημιουργούν τις καλύτερες εντυπώσεις και ταυτόχρονα να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή επιλογή τόσο για τον ψηφοφόρο όσο και για τη λειτουργικότητα και αποδοτικότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του AKEΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις».

Και οι Ε.Γραμματείς θα είναι υποψήφιοι

Η πρακτική που εφαρμόζετο μέχρι τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που «απαγόρευε » να είναι υποψήφιοι βουλευτές Επαρχιακοί Γραμματείς του κόμματος έχει αλλάξει γι’ αυτό και για την Κερύνεια προτάθηκε ως υποψήφιος για την Κερύνεια ο νυν Ε.Γ.Λεμεσού και δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών Γιωργος Γεωργίου(καταγωγή Δίκωμο) αλλά του διαμήνυσαν  από την Γραμματεία πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν πέραν των δύο μελών του Π.Γ. δύο υποψήφιοι για την Κερύνεια.Επίσης ανκαι ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστόφιας προτάθηκε να είναι υποψήφιος επίσης για την Κερύνεια πριν δύο περίπου βδομάδες η Γραμματεία του κόμματος έκρινε πως θα έπρεπε να τον καλέσει και να του συστήσει  να μην είναι υποψήφιος γιατί θα δημιουργείτο πρόβλημα σε περίπτωση που δεν εκλεγόταν ο Γ.Γ. της νεολαιϊστικης Οργάνωσης .Βέβαια ο λόγος ήταν οι αντιδράσεις και οι μεμψιμοιρίες από  μέλη ή και στελέχη  τα οποία απέτυχαν να εκλεγούν στην Κ.Ε. του κόμματος στο τελευταίο συνέδριο και εκφραζουν εντονες απόψεις  για νεποτισμό και οικογενειοκρατία .Πάντως πληροφορίες  φέρουν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δ.Χριστόφια να αισθάνεται παραγκωνισμένος  από τη στάση της ηγεσίας ενώ οι άριστες σχέσεις που ειχε και με την κα.Μαύρου την οποία και προωθούσε  για χρόνια σε υψηλά πόστα  και αξιώματα φαίνεται να έχουν διασαλευτεί εξαιτίας της στάσης της τελευταίας να μην προβάλλει τις δραστηριότητες του από τα μέσα ενημέρωσης του κόμματος τα οποία και ελέγχει.

Συνωστισμός στα άλλα ψηφοδέλτια

Στη Λευκωσία θα υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων καθότι θα κατέλθουν ως υποψήφιοι πρωτοκλασάτα στελέχη  μέλη του Π.Γ.όπως οι Α.Κυπριανού, Στέφανος Στεφάνου Ε.Γρ.ΑΚΕΛ Λευκωσίας, Γ.Λουκαίδης, Χρίστος Χριστοφίδης,και έπονται αρκετοί νυν βουλευτές με εξαιρεση τον  Ν.Κατσουρίδη .

Ερωτήματα πάντως υπάρχουν και για τον οικονομικό υπέθυνο του ΑΚΕΛ Νίκο Ιωάννου ο οποίος πάντα ήθελε να είναι υποψήφιος και  αυτός είναι ο λόγος που ζήτησε να αποσυρθεί από τη θεση του Ε.Γρ.Αμμοχώστου και να μεταφερθεί στη Λευκωσία για να προωθηθεί στη θέση του ο Χρύσανθος Ζαννετου (υιός του τέως οικονομικού υπεύθυνου του ΑΚΕΛ Βενιζέλου Ζανέτου ο οποίος -άδικα σύμφωνα με την ηγεσία του ΑΚΕΛ εκτίει ποινή φυλακισης για την υπόθεση Δρομολαξιάς) Νίκος ιωάννου και Χρύσανθος Ζαννέττου προτάθηκαν για υποψήφιοι αλλά δεν υπάρχει κατάληξη αν θα παραμείνουν μέχρι το τέλος των εσωκομματικών διαδικασιων καθότι υπάρχουν διαφωνίες σε επίπεδο Γραμματείας και Π.Γ.

Υποψήφια δεν θα είναι παρότι έχει προταθεί , η τέως Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, (η ίδια απέρριψε) και ο Σταύρος Ευαγόρου ο οποίος  έχει ολοκληρώσει τρεις θητείες  και παρόλο που είναι μέλος του Π.Γ. και δικαιούται εξαίρεσης μένει εκτός διαδικασιών.