Οι τζιχαντιστές απειλούν να ανατινάξουν την Παλμύρα αν εισέλθει ο συριακός στρατός

O συριακός Στρατός μπήκε για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες στην Παλμύρα και βίσκεται σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από τους τζιχαντιστές του ISIS οι οποίοι έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά όλα τα μνημεία της πόλης και απειλούν  να τα ανατινάξουν εάν ο συριακός Στρατός συνεχίσει την προέλαση του.palmyra1

Στις 21 Μαΐου του 2015 η πόλη Παλμύρα, γωστή σε όλο τον κόσμο για τις αρχαιότητές της, έπεσε στα χέρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και από τότε έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τους φανατικούς ισλαμιστές αλλά ακόμα διατηρούνται πολλά μνημεία της πόλης.

Οι Αρχές της Συρίας πρόλαβαν να φυγαδεύσουν και να κρύψουν σε μυστικές τοποθεσίες τις πιο σημαντικές αρχαιότητες που βρίσκονταν στο Μουσείο της πόλης, δεν μπόρεσαν όμως να προστατέψουν και τα αρχαία μνημεία, τα οποία καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές.

Η 67η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του Συριακού Στρατού και η 18η Μεραρχία Τεθωρακισμένων, συνεπικουρούμενες από Ιρακινούς παραστρατιωτικούς, μαχητές της Χεζμπολάχ, Ιρανούς των σωμάτων Al Quds και Ρώσους στρατιωτικούς συμβούλους επιχειρούν να  ανακαταλάβουν την Παλμύρα, η οποία αποτελεί το πιο σημαντικό στρατηγικό σημείο της Συρίας καθώς από εκεί περνούν όλοι οι δρόμοι που οδηγούν σε κάθε περιοχή της χώρας, είναι δηλαδή το κεντρικό σταυροδρόμι.

Εάν ανακαταληφθεί θα ανοίξει ο δρόμος προς την Ράκκα και τα ιρακινά σύνορα.

Μετά από αιματηρές μαχες το Σάββατο το πρωί, η 67η Ταξιαρχία κατάφερε να προσεγγίσει το κάστρο της Παλμύρας, την Ακρόπολη που δεσπόζει πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο και τη σύγχρονη πόλη.

Το κάστρο έχει δεσπόζουσα θέση πάνω από την πόλη αλλά ο φόβος της πιθανής καταστροφής του, κάνει διστακτικούς τους Σύρους αξιωματούχους στο να επιχειρήσουν μια τελική έφοδο.

Οι ισλαμιστές καλούν σε ενισχύσεις για να μπορέσουν να κρατήσουν την Παλμύρα, όμως η ηγεσία των τζιχαντιστών στη Ράκκα φοβάται να αποστείλει ενισχύσεις καθώς είναι αδύνατον να μην βομβαρδιστούν από την ρωσική Αεροπορία μόλις βγουν ανοιχτά στις απέραντες συριακές ερημικές εκτάσεις.

Την ίδια στιγμή στην βόρεια Λαττάκεια συνεχίζεται η προέλαση των συριακών δυνάμεων οι οποίες μέσα σε 65 ημέρες κατέλαβαν 58 οχυρές θέσεις των ισλαμιστών της Αλ Νουσρα, των Τουρκμένων και της Τζις Αλ Σιγκούρ.

To βουνό al-Nuba βορείως της Λαττάκειας έχει πλέον κατακτηθεί, και σχεδόν πλήρως εκκαθαρισθεί, και ανοίγει έτσι ο δρόμος για την Ιντλίμπ, την πόλη μέσω της οποίας οι τζιχαντιστές έχουν ακόμα προγεφύρωμα στην Β.Συρία.