Κρίση ταυτότητας ή «αχρωματοψία» της «Χαραυγής»

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

Είτε πάσχει από πολιτική αχρωματοψία η «Χ», σε ότι αφορά το κομμάτι της διεθνούς κατάστασης, είτε αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας, ειδικά σε ότι αφορά τη θεώρησή της απέναντι στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας και του Πούτιν.petros

Ακόμα και ο σεβαστός Ζουγκάνοφ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας, ο εθνικιστής Ζιρινόφσκι , το Κόμμα Δίκαιη Ρωσία και άλλοι στηρίζουν απόλυτα και πεντακάθαρα τους χειρισμούς της χώρας και του Πούτιν στη διεθνή σκηνή και στα προβλήματα που αναφύονται. «Είναι οι μακελάρηδες των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, αυτοί που δεν έχουν κανένα δισταγμό να χρησιμοποιήσουν στα σχέδιά τους πότε τους φονιάδες του ’’Ισλαμικού Κράτους’’ στη Μέση Ανατολή κι άλλοτε τις φασιστικές συμμορίες στην Ουκρανία, για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους» είπε (προχθές), ανάμεσα σε άλλα και ξεκάθαρα ο ΓΓ του ΚΚ Ελάδας

Η «Χ» όλο και πιο συχνά σπέρνει σύγχυση και καλλιεργεί άλλες προσεγγίσεις, άλλοτε μόνη της και άλλοτε δια άλλων,( όπως το έπραξε και χθες),έτσι που δίνει την εντύπωση ότι η ίδια κρύβεται και παίζει δήθεν παιχνίδι πολυφωνίας, αντιλόγου και διακίνησης ιδεών.

Η αντίθετη άποψη και η συζήτηση είναι θετικά στοιχεία και συμβάλλουν στην αναζήτηση της αλήθειας, όμως μια εφημερίδα όπως η «Χ» πρέπει να έχει θέσεις και να έχει διαμορφώσει άποψη και κρίση μετά από όσα συμβαίνουν στον κόσμο, 25 χρόνια μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού, διαφορετικά άγεται, φέρεται και παραπαίει, με απώλεια του καθοδηγητικού της ρόλου.

Ακόμα και ο Φιντέλ Κάστρο έγραψε, μεταξύ άλλων, πριν από μερικές μέρες(11/12/2015) στον Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας: « Ασφάλεια δεν υπάρχει σήμερα και για κανέναν. Υπάρχουν εννέα κράτη με πυρηνικά όπλα, ένας από αυτούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν δύο βόμβες που σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε μόλις τρεις ημέρες, και προκάλεσαν σωματικές και ψυχολογικές βλάβες σε εκατομμύρια ανυπεράσπιστους ανθρώπους.

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Ρωσία γνωρίζουν πολύ καλύτερα από ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τα προβλήματα του κόσμου, επειδή υπέστησαν τους φρικτούς πολέμους που τους επέβαλε ο τυφλός εγωισμός του φασισμού. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι από ιστορική παράδοση και τη δική τους επαναστατική εμπειρία, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί ο πόλεμος και να συμβάλουν στην ειρηνική ανάπτυξη της Βενεζουέλας, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής».

Δυστυχώς, τα μηνύματα από τον έξω κόσμο πρόδηλα δεν φτάνουν, σε ότι αφορά τη Ρωσία και τον Πούτιν, και συχνά πυκνά η εφημερίδα της Αριστεράς γίνεται όχημα διακίνησης άλλων ιδεών, «εν ονόματι της πολυφωνίας», άλλοτε κρατώντας «ίσες αποστάσεις» από τη Ρωσία και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και άλλοτε όχι, ποτέ όμως ξεκάθαρα.

Πολυτέλεια για απώλεια χρόνου και δυνάμεων δεν υπάρχει. Η «Χαραυγή» πρέπει να συντονίσει τον βηματισμό της με τον κυπριακό λαό και να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο θέμα της σύγχρονης Ρωσίας. Η 25χρονη πορεία του ΝΑΤΟ, οι πολιτικές ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ήδη καταδείξει πολλά, πάρα πολλά και χρειάζεται απλώς να δει κανείς κατάφατσα την αλήθεια.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα όσα η «Χ» προβάλλει, μέσω άλλων, προκαλούν ιδεολογική και πολιτική σύγχυση, όπως και χθεσινό δημοσίευμα με τίτλο: «Στο κατώφλι ενός νέου ηγεμονικού πολέμου;», όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

«Το παρόν μονοπολυπολικό διεθνές σύστημα χαρακτηρίζεται από σημαντικές ανακατανομές ισχύος, κυρίως μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες αναπόφευκτα οδηγούν σε στρατηγική αστάθεια… H προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν τα τελευταία 16 χρόνια να αναβιώσει τη ρωσική ισχύ σε πλανητική κλίμακα, από τη μια, και οι μειωμένες δυνατότητες ή η έλλειψη βούλησης από την αμερικανική ηγεσία, από την άλλη, για ηγεμονικές παρεμβάσεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη, δημιουργούν μια ανισορροπία στο διεθνές σύστημα… Ο ηγεμονικός πόλεμος στις διεθνείς σχέσεις είναι κατ’ ουσίαν ένας πόλεμος που έχει ως κίνητρο την ηγεμονία του συστήματος… Καταληκτικά, επισημαίνουμε ότι το διεθνές σύστημα χαρακτηρίζεται από έντονη περιφερειακή αστάθεια στις παρυφές του, η οποία όταν εκλείψει θα καταδείξει προς ποια κατεύθυνση οδηγούνται οι διεθνείς σχέσεις..»….

Επαναλαμβάνουμε: Η πορεία του ΝΑΤΟ, οι πολιτικές ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ήδη καταδείξει πολλά και προ πολλού και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο «αχρωματοψίας»! Ακόμα και το ΚΚΕ δια του Δ. Κουτσούμπα δήλωσε χωρίς αοριστολογίες και περιστροφές: «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Αποδέσμευση από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ!»