Ν.Συλικιώτης:Χρειαζόμαστε ανθρωπιστικές λύσεις όχι Ευρώπη Φρούριο

“Η πρόταση να καταστεί η Frontex κοινό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής που να δρα ακόμη και χωρίς την έγκριση των κρατών μελών, θα οδηγήσει στον περιορισμό της κυριαρχίας των κρατών και στην καταπάτηση των διακηρυγμένων αρχών της Ένωσηςmetanastes για αλληλεγγύη και προστασία των προσφύγων. Εξίσου επικίνδυνος είναι και ο ρόλος “φύλακα της ΕΕ“ που δίνεται στην Τουρκία, την στιγμή που στη χώρα συνεχίζονται οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι δολοφονίες διαδηλωτών και οι αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφων.” Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Συλικιώτης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θέμα της συζήτησης ήταν η προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Συλικιώτης, ενώ διεξάγονται συζητήσεις για το προσφυγικό, η τραγωδία στην Μεσόγειο συνεχίζεται και μόλις χθες βράδυ χάθηκαν πάλι ανθρώπινες ζωές. Υπογράμμισε λοιπόν πως η προσφυγική κρίση δεν θα αντιμετωπιστεί με τα κατασταλτικά μέτρα για αναχαίτιση των προσφύγων και μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο. Συμπλήρωσε δε, πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των δυνάμεων διάσωσης, σε μέτρα στήριξης των προσφύγων και κυρίως να δημιουργήσει μόνιμους μηχανισμούς μετεγκατάστασης.

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης τόνισε πως μοναδική λύση είναι να στηριχτούν τα κράτη, ιδιαίτερα της Μεσογείου, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρές ροές προσφύγων, και να ενισχυθούν ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με ανθρωπιστική προσέγγιση την προσφυγική κρίση.