Ικανοποιημένη η Λευκωσία απο τα συμπεράσματα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

 

Ικανοποίηση για το κείμενο των συμπερασμάτων σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, εξέφρασε ο Υπουργός εξωτερικών Ι.Κασουλίδης.CNA_Md5527f39e208450fa14594904f1c88fe
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ειδική αναφορά που περιελήφθη σε σχέση με την μονομερή ενέργεια της Τουρκίας να καταθέσει δήλωση μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στην οποία επαναλαμβάνει τη θέση της για μη εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής στην περίπτωση της Κύπρου.

Σύμφωνα με το κείμενο των Συμπερασμάτων, “τέτοιου είδους μονομερείς δηλώσεις δεν έχουν καμία νομική ισχύ”.

Ο κ. Κασουλίδης επιπλέον χαιρετίζει τη συμπερίληψη της φράσης περί της “πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής από την Τουρκία της Συμφωνίας Επανεισδοχής και του Οδικού Χάρτη για τη ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων έναντι όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων”.

Αναφέρει  περαιτέρω πως “σε ό,τι αφορά γενικότερα την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, να σημειώσω καταρχήν τη ξεκάθαρη αναφορά στο κείμενο των Συμπερασμάτων για ανάγκη σεβασμού του διαπραγματευτικού πλαισίου και των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, η οποία αποτελεί βασική παράμετρο όταν μιλούμε για την ενταξιακή της πορεία.”

Επιπλέον ο Υπουργός επανέλαβε ότι “οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες χώρες έχουν ένα καθαρά διακυβερνητικό χαρακτήρα”, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κομισιόν μπορεί να κάνει τις προτάσεις της και ό,τι άλλο περιγράφεται στην πολιτική της εντολή, όμως αυτές οι προτάσεις δεν είναι απαραίτητο ότι θα γίνουν δεκτές από τα κράτη μέλη.

Συμπλήρωσε δε ότι “αυτό ισχύει και για τα έξι ενταξιακά κεφάλαια που η Κυπριακή Δημοκρατία πάγωσε μονομερώς το 2009”. Εξήγησε ότι, εφόσον δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες, η Κύπρος δεν πρόκειται να αλλάξει στάση.

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τον Υπουργό η Κύπρος κατέθεσε δήλωση στα πρακτικά, όπου επαναλαμβάνεται:
«Η πάγια θέση μας σε ό,τι αφορά τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας και τονίζεται ότι η θέση της Κύπρου από το 2009 παραμένει αναλλοίωτη και τέλος, με αφορμή τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας, να καταστεί σαφές ότι το Κεφάλαιο 24 θα εξαρτηθεί “μόνον από τη πλήρη και χωρίς διάκριση εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ”.

Ο Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα Συμπεράσματα αναφέρονται στη συνεχιζόμενη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, εκφράζουν βαθιά απογοήτευση που η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις το Πρωτόκολλο της Άγκυρας παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και στο γεγονός ότι δεν έχει σημειώσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί βασικό συστατικό της ενταξιακής διαδικασίας.

Το κείμενο των συμπερασμάτων κάνει αναφορά στην Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2015 στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, επαναλαμβάνεται επίσης, η αναφορά για ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και επί του εναερίου χώρου τους, και εκφράζεται η ανάγκη αποφυγής απειλών ή ενεργειών εναντίον κρατών μελών.

Αξίζει να σημειωθεί η συγκεκριμένη αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2014 στα οποία η ΕΕ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου εντός των χωρικών υδάτων της και επί της ΑΟΖ της.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αφού καλωσορίζεται η δέσμευση των μερών στις συνομιλίες αναφέρεται ότι ο ρόλος και η συνεισφορά της Τουρκίας στη διαδικασία είναι κρίσιμης σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, καλείται η Τουρκία να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επί τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.