Συναντήσεις με ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα έχουν αύριο οι συντεχνίες της CYTA

Οι εκρόσωποι των συντεχνιών στην ΑΤΗΚ  θα έχουν αύριο συνάντηση με την ηγεσία του ΔΗΣΥ  και το απόγευμα με την ηγεσια του ΑΚΕΛ στα πλαίσια του αγώνα τους για να αποτραπεί το ξεπούλημα της CYTA ενώ ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας εντός των ημερών θα καλέσει τις συντεχνίες σε συνάντηση στο Προεδρικό.

ÅêäÞëùóç äéáìáñôõñßáò ðñáãìáôïðïßçóáí óÞìåñá ïé åñãáæüìåíïé ôçò Cyta, Ýîù áðü ôï Ðñïåäñéêü ÌÝãáñï, äéáìáñôõñüìåíïé ãéá ôï íïìïó÷Ýäéï ãéá ôçí áðïêñáôéêïðïßçóç çìéêñáôéêþí ïñãáíéóìþí, Ëåõêùóßáò 13 Öåâñïõáñßïõ 2014.

Νωρίτερα σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι στον ημικρατικό οργανισμό  βρέθηκαν έξω από το Προεδρικό , την ώρα που εντός συνερχόταν το Υπουργικό Συμβούλιο και διαμαρτύρονταν  ενάντια στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση της Cyta .

Εργαζόμενοι που κατέφθασαν με λεωφορεία από όλες τις επαρχίες της Κύπρου, παρέμειναν έξω από την είσοδο του Προεδρικού για περίπου δύο ώρες, κρατώντας πανό και πλακάτ που έγραφαν «Κάτω τα ξερά σας από το δημόσιο πλούτο», «πωλούν την αγελάδα για να αγοράσουν λίγο γάλα», «ναι στον εκσυγχρονισμό της Cyta», «τέρμα στο ξεπούλημα – οι ημικρατικοί ανήκουν στο λαό», στην παρουσία αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί εντός κι εκτός του Προεδρικού.

Αξίωσαν την ίδια ώρα εκσυγχρονισμό του τρόπου οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας της Cyta.

«Αυτός ο οργανισμός πρέπει να μείνει στο δημόσιο, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί. Θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναθεώρηση των σχεδιασμών και απόσυρση των νομοσχεδίων της ιδιωτικοποίησης γιατί πιστεύουμε ότι τα δικαιώματά μας κατοχυρώνονται μόνο μέσα από τη διατήρηση της Cyta ως δημόσιου οργανισμού» σημείωσε, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους ο ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης.

«Η Cyta αποτελεί δημόσιο πλούτο και δεν έχουν κανένα απολύτως επιχείρημα, βάσιμο, που να στηρίζει την άποψη ότι η Cyta πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί» τόνισε ο ΓΓ ΣΗΔΗΚΕΚ (ΠΕΟ) – Cyta Δώρος Θεοδώρου. «Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στο ξεπούλημα αυτού του οργανισμού που για χρόνια τώρα είναι αιμοδότης της Κυβέρνησης» είπε και πρόσθεσε πως η μόνη διασφάλιση για τους εργαζόμενους «είναι η μη ιδιωτικοποίηση. Όλα τα άλλα που προτείνουν είναι μη υλοποιήσιμα σενάρια».

Ο ΓΓ της ΟΜΕ – Cyta Δημήτρης Κορομίας τόνισε ότι «πρέπει να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του οργανισμού» και σημείωσε πως οι συντεχνίες έχουν υποβάλει γραπτές εισηγήσεις αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός. Ο κ. Κορομίας κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να προβληματιστούν και «να μην επιφορτίζουν το βάρος της ευθύνης στους εργαζόμενους».

«Δεν μιλούμε ούτε για αποκρατικοποίηση, ούτε για μετοχοποίηση, ούτε για ιδιωτικοποίηση» ξεκαθάρισε ο ΓΓ ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ – ΣΕΚ) Ηλίας Δημητρίου, λέγοντας ότι «κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα πιθανόν να παίξουν με τις ορολογίες». Διαφωνούμε, τόνισε, «με την αλλαγή του θεσμικού νομικού πλαισίου, θέλουμε να παραμείνουμε στο δημόσιο δίκαιο». Ο κ. Δημητρίου κάλεσε τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν ότι η Cyta θα παραμείνει οργανισμός δημοσίου δικαίου και έστειλε μήνυμα στους Κύπριους πολίτες ότι οι εργαζόμενοι στη Cyta θέλουν να διαφυλάξουν το δημόσιο πλούτο. «Κάποιοι προσπαθούν εργολαβικά να στείλουν μηνύματα στην κοινή γνώμη ότι δεν έχουμε λόγο να φωνάζουμε, εμείς απαντούμε ότι φωνάζουμε γιατί μας ενδιαφέρει ο τόπος, η οικονομία» είπε, προσθέτοντας ότι εγείρονται θέματα ασφαλείας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, οι επικεφαλής των συντεχνιών της Αρχής, μετέβησαν εντός του Προεδρικού όπου παρέδωσαν ψήφισμα στον Προϊστάμενο Διοίκησης Προεδρίας Κύπρο Κυπριανού μαζί με έγγραφο στο οποίο αναλύεται η πρόταση των συντεχνιών για τον εκσυγχρονισμό της Αρχής.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας που θα δοθεί στον Πρόεδρο, οι συντεχνίες επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι η Cyta είναι μια κερδοφόρος και βιώσιμη επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο, που ενισχύει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό και έχει άμεσες δυνατότητες αύξησης της αποδοτικότητας και κερδοφορίας της. «Αναγνωρίζουμε τα σημερινά προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας της Cyta, αλλά είναι πεποίθησή μας ότι η λύση δεν προκύπτει μέσα από τη μετοχοποίηση/ιδιωτικοποίηση, αλλά μέσα από αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική» σημειώνεται.

Παρόντες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας ήταν οι ΓΓ των ομοσπονδιών ΟΗΟ ΣΕΚ, ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και ΠΟΑΣ, Ανδρέας Ηλία, Αντώνης Νεοφύτου και Γρηγόρης Κατσελλής, αντίστοιχα, που κάλεσαν τους εργαζόμενους να παραμείνουν ενωμένοι και έτοιμοι να αντιδράσουν στο «ξεπούλημα» της Cyta.

Στο πλευρό των διαμαρτυρομένων βρέθηκε νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ο οποίος τάχθηκε «ενάντια στην μορφή ιδιωτικοποίησης η οποία επιχειρείται της Cyta».

Όπως ανέφερε, η ΕΔΕΚ από το 1997 υποστηρίζει ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι το ξεπούλημα των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών στον ιδιωτικό τομέα και η ενίσχυση της όποιας ασυδοσίας σε βάρος πολιτών και εργαζομένων, αλλά η αναδιοργάνωση των ημικρατικών οργανισμών, του εκσυγχρονισμού και της μερικής μετοχοποίησης του διαχειριστικού και όχι του περιουσιακού τμήματος αυτών των οργανισμών.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι σήμερα αποδεικνύεται ότι τα επιχειρήματα τα οποία η Κυβέρνηση πρόβαλε στο παρελθόν ως στοιχεία αναγκαιότητας για την ιδιωτικοποίηση, δεν ευσταθούν. «Η Cyta βρίσκεται σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεν χρειάζεται πλήρης ιδιωτικοποίηση για να υπάρχει ανταγωνισμός και καλύτερες τιμές στους πολίτες. Αντίθετα, η Cyta είναι αυτή η οποία μέσα από την παρέμβαση του κράτους, τη σωστή και εκσυγχρονισμένη διαχείριση, θα κρατήσει τις υπηρεσίες σε χαμηλό κόστος για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί και την ίδια στιγμή να επωφελούνται οι πολίτες» ανέφερε.

Σε ανακοίνωσή της για το θέμα η ΔΕΟΚ ανέφερε ότι «ο εμπαιγμός των εργαζομένων και ευρύτερα της κοινωνίας για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών από πλευράς κυβέρνησης έχει ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής και ανοχής».

Η ΔΕΟΚ σημείωνε ότι «ο εθνικός και κοινωνικός πλούτος αυτών των οργανισμών δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει βορρά στα χέρια και στις ορέξεις του ιδιωτικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου, ντόπιου ή και εξωτερικού» και κάλεσε τις ηγεσίες του εργατικού κινήματος να συντονίσουν κινητοποιήσεις ευρύτερα της κοινωνίας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.