Με «κανόνες εμπλοκής» το Κρεμλίνο στέλλει ισχυρή ναυτική δύναμη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειοτη

 Η Μόσχα αποκλείει περιμετρικά  την στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας

 

Το Κρεμλίνο αποφάσισε να αποστείλει ισχυρή ναυτική δύναμη κρούσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με συγκεκριμένες οδηγίες και «κανόνες εμπλοκής»
Η Μόσχα, αφού δημιούργησε de facto «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στα σύνορα με τη Συρία, όπου είναι ανεπτυγμένοι newego_LARGE_t_420_54610787_type12713οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400, τώρα επιχειρεί να αποκλείσει περιμετρικά τη στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας και κυρίως προς τη δυτική πλευρά της. Γι’ αυτό και το Κρεμλίνο αποφάσισε να αποστείλει ισχυρή ναυτική δύναμη κρούσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με συγκεκριμένες οδηγίες και «κανόνες εμπλοκής»!
Η παρουσία του ρωσικού υποβρυχίου ανοιχτά της Κύπρου, η απόφαση για χρήση των κυπριακών αεροδρομίων από ρωσικά μαχητικά που θα συμμετάσχουν στους βομβαρδισμούς κατά των ISIS στη Συρία δεν είναι άσχετα από τις «προειδοποιητικές βολές» που έριξε χθες το πρωί το ρωσικό αντιτορπιλικό «Smetlivy» κατά τουρκικού σκάφους βορείως της Λήμνου!
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το «Smetlivy», ενώ περιπολούσε στο Βόρειο Αιγαίο χθες το πρωί και ενώ είχε ρίξει άγκυρα 13,6 μίλια από τη Λήμνο, ξαφνικά στις 8.30 το πρωί το πλήρωμα του σκάφους αντιλήφθηκε ότι ένα τουρκικό αλιευτικό είχε αναπτύξει κάθετη πορεία κατευθυνόμενο απειλητικά προς το ρωσικό πλοίο. Παρά τις προειδοποιήσεις, αυτό ακολουθούσε πορεία σύγκρουσης.
Σύμφωνα πάντα με τη ρωσική πλευρά, ο Τούρκος κυβερνήτης δεν ανταποκρίθηκε στην προσπάθεια επικοινωνίας ούτε στις φωτοβολίδες, έτσι, όταν τα δύο πλοία βρέθηκαν σε απόσταση 600 μέτρων. οι Ρώσοι έριξαν προειδοποιητικά πυρά με ελαφρά πολυβόλα… Το τουρκικό αλιευτικό σκάφος άρχισε να απομακρύνεται, ενώ είχε φτάσει σε απόσταση 560 μέτρων από το ρωσικό πλοίο!
Το πλήρωμα του ρωσικού αντιτορπιλικού αντέδρασε βάσει των κανόνων εμπλοκής που έχει λάβει από τη Μόσχα για «αναχαίτιση» πλωτών ή εναέριων μέσων που θα επιχειρήσουν επίθεση αυτοκτονίας, καθώς είναι υπαρκτός ένας τέτοιος κίνδυνος από τους τζιχαντιστές.Νοτίως της Λήμνου το ρωσικό ναυτικό, με έγκριση της Ελλάδας, έχει εγκαταστήσει μόνιμο αγκυροβόλιο.
Αντίδραση
Πηγές του ΓΕΝ τόνιζαν από την αρχή ότι το ρωσικό αντιτορπιλικό χρησιμοποίησε το κανάλι διεθνούς ναυσιπλοΐας – για να επικοινωνήσει με το τουρκικό πλοίο το οποίο κινούνταν προς το «Smetlivy», ενημερώνοντας τους Τούρκους να μην πλησιάζουν εγγύτερα των δύο ναυτικών μιλίων το πλοίο τους. Το συγκεκριμένο ρωσικό πολεμικό πλοίο είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά της Λήμνου αναμένοντας να λάβει έγκριση διέλευσης από τα Στενά των Δαρδανελίων, ώστε να συνεχίσει το ταξίδι της επιστροφής στη Ρωσία.
Προ ημερών είχε συμβεί ένα ακόμα ρωσοτουρκικό επεισόδιο, με Ρώσο ναύτη να κρατά για λόγους αυτοάμυνας στη γέφυρα του αποβατικού πλοίου «Τσέζαρ Κούνικοφ» έναν φορητό αντιαεροπορικό πύραυλο 9K38 Igla. Οι Ρώσοι είχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια από αέρος με προσβολή πλοίου του ρωσικού στόλου κατά τη διέλευσή του από τα Στενά από μικρό ελικοφόρο αεροσκάφος γεμάτο με εκρηκτικά που θα το πιλοτάριζαν ισλαμιστές τρομοκράτες.
Η Μόσχα αντέδρασε άμεσα χθες και αφού ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη και του κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για ριψοκίνδυνες κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη φορτισμένο κλίμα που επικρατεί στις ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία.
Δήμος Βερύκιος

Δεν έγινε τίποτα, λέει ο καπετάνιος του αλιευτικού
Σε διάψευση λεπτομερειών της ρωσικής εκδοχής για το χθεσινό θερμό επεισόδιο προχώρησε ο ιδιοκτήτης του τουρκικού αλιευτικού σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλέτ Τσαβούσογλου, πως οι τουρκικές Αρχές ερευνούν το περιστατικό.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στα τουρκικά μέσα ο ιδιοκτήτης του τουρκικού αλιευτικού, που βρέθηκε στο επίκεντρο του νέου περιστατικού, το οποίο υπογραμμίζει την άσχημη περίοδο στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, το σκάφος δεν πλησίασε το ρωσικό αντιτορπιλικό σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου (1.609 μέτρα).
Η ρωσική πλευρά ανέφερε ότι το αλιευτικό πλησίασε σε απόσταση 600 μέτρων και το ψαράδικο άρχισε να απομακρύνεται μόνο όταν έφτασε σε απόσταση 560 μέτρων και αφού το ρωσικό αντιτορπιλικό είχε ρίξει προειδοποιητικές βολές.
Πάντα σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της τράτας, το πλήρωμα δεν δέχθηκε καμία προειδοποίηση από το ρωσικό σκάφος, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο και δεν είδαν ούτε άκουσαν κάποιον πυροβολισμό. Επιπλέον, όπως ανέφερε, το σκάφος είναι εφοδιασμένο με κάμερες ασφαλείας, οι οποίες λειτουργούσαν κατά τη στιγμή του περιστατικού και το υλικό έχει δοθεί στο τουρκικό λιμενικό για εξέταση.
Οι δηλώσεις του ιδιοκτήτη του τουρκικού σκάφους επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη Ρώμη όπου βρέθηκε για την σύσκεψη για τη Λιβύη, ο οποίος όταν κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα ανέφερε ότι οι τουρκικές Αρχές εξετάζουν τα δεδομένα και ότι θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση, αφού πρώτα οι Αρχές μιλήσουν με τους αλιείς.
Ο Τσαβούσογλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με τη Ρωσία και τόνισε ότι και αυτό το περιστατικό θα μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με διάλογο».
Το περιστατικό αυτό, πάντως, είναι το τελευταίο σε μια σειρά θερμών επεισοδίων μεταξύ των δύο χωρών που έχουν σημειωθεί μετά τη ρωσική εμπλοκή στον πόλεμο της Συρίας, με πιο σημαντικό αυτό της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους Su-24 από τουρκικά F-16 στα τέλη Νοεμβρίου. Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει προκαλέσει γενικότερη ανησυχία στην Αγκυρα  και γι’ αυτό γίνονται κινήσεις για αποκλιμάκωση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το Σάββατο είχε κατ’ ιδίαν συζήτηση με την πρόεδρο της ρωσικής Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, στο πλαίσιο συνόδου στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ. Στη συζήτηση τέθηκε φυσικά το θέμα της κατάρριψης του ρωσικού Su-24, με τη Ματβιένκο να ζητάει εκ νέου από την τουρκική πλευρά επίσημη απολογία για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ιράν προσφέρθηκε να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με τον πρώτο αντιπρόεδρο του Ιράν, Ισάκ Τζαχανγκίρ, να έχει για το θέμα αυτό συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επίσης στο Ασγκαμπάτ.
Παρέμβαση υπέρ της αποκλιμάκωσης έκανε και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος κάλεσε και τις δύο πλευρές να «βρουν τη δύναμη για να συμβιβαστούν και να ξεπεράσουν την κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις».