Υπό κράτηση δεσμοφύλακας για διακίνηση ναρκωτικών στις Φυλακές

Το ενδεχόμενο ο 36χρονος δεσμοφύλακας, που συνελήφθη για κατοχή συνθετικών ναρκωτικών, να είχε συνεργούς εντός ή εκτός των κεντρικών φυλακών διερευνά η Αστυνομία.ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ2

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε σήμερα διάταγμα 8ημερης προσωποκράτησής του.

Σε δηλώσεις του για την υπόθεση, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΥΚΑΝ Στέλιος Σεργίδης είπε ότι “μετά από πληροφορία ότι ο συγκεκριμένος δεσμοφύλακας από τη Λευκωσία, ηλικίας 36 ετών, μεταφέρει ναρκωτικά για να τα πωλήσει σε κρατούμενους των φυλακών, η ΥΚΑΝ τον έθεσε υπό παρακολούθηση και ενώ αυτός κατευθυνόταν στο χώρο εργασίας του κοντά στις κεντρικές φυλακές ανακόπηκε από μέλη της ΥΚΑΝ”.

“Κατά τη σωματική έρευνα στην οποία υποβλήθηκε εντοπίστηκαν στην κατοχή του 430 γραμμάρια συνθετικής κάνναβης. Συγκεκριμένα τα ναρκωτικά βρέθηκαν σε δύο συσκευασίες και είχαν τοποθετηθεί με κολλητική ταινία η μια στην κοιλιακή χώρα και η άλλη ανάμεσα στα πόδια του”, πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι “σε έρευνα που έγινε στην οικία του με δικαστικό ένταλμα βρέθηκε συσκευή αποσυμπίεσης αέρος που χρησιμοποιείται για τη συσκευασία κάνναβης σε σακουλάκια αεροστεγώς, ίχνη συνθετικής κάνναβης και κολλητικές ταινίες”.

Ανέφερε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, σημειώνοντας ότι “θα ληφθούν καταθέσεις τόσο από το οικογενειακό όσο και από το επαγγελματικό του περιβάλλον προς εντοπισμό των προσώπων που σύμφωνα με την πληροφορία θα παρελάμβαναν την κατασχεθείσα ποσότητα ναρκωτικών εντός των φυλακών”.

Είπε επίσης ότι “θα υπάρξει συνεργασία με τη Διεύθυνση των Φυλακών για περαιτέρω εξιχνίαση της υπόθεσης”.

Ερωτηθείς αν υπάρχει αυξητική τάση τέτοιων περιστατικών στα οποία να εμπλέκονται δεσμοφύλακες, ο κ. Σεργίδης είπε ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει αυξητική τάση και σημείωσε ότι “σε συνεργασία με τη Διεύθυνση των Φυλακών θα δούμε κατά πόσον ο ίδιος είχε ξαναβάλει μέσα στις Κεντρικές Φυλακές ναρκωτικά και μέσα από τις ανακρίσεις – αντιλαμβάνεστε είμαστε σε πρώιμο στάδιο – θα δούμε αν είχε συνεργάτες εντός ή εκτός φυλακών και από που προήλθε η συνθετική κάνναβη”.

Η συνθετική κάνναβη, όπως εξήγησε, “είναι βότανα αποξηραμένα τα οποία είναι ψεκασμένα με χημικές ουσίες οι οποίες μιμούνται τις επιδράσεις της κάνναβης στο κεντρικό νευρικό σύστημα και από ότι γνωρίζουμε είναι και πιο δραστική ουσία ακόμη και από την ίδια τη κάνναβη μερικές φορές και πιο επικίνδυνη για την υγεία”.

Ερωτηθείς αν η Αστυνομία γνωρίζει σε ποίον ή σε ποιους προορίζονταν τα ναρκωτικά, είπε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο διερευνάται. “Φαίνεται ότι θα πήγαινε μέσα στις φυλακές αυτή η ποσότητα.”

Ερωτηθείς αν υπήρξαν στο παρελθόν παρόμοια κρούσματα με την ανάμειξη δεσμοφυλάκων σε υποθέσεις ναρκωτικών, είπε ότι υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις στο παρελθόν που είχαν και πάλι σχέση με κάνναβη “όχι όμως με μια τέτοια ποσότητα”.

Κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η συγκεκριμένη κατηγοριών εργαζομένων φαίνεται να είναι πιο επιρρεπής σε τέτοιου είδους αδικήματα, ο κ. Σεργίδης είπε ότι “δεν πρέπει να στοχοποιήσουμε όλους τους δεσμοφύλακες γιατί αυτό θα ήταν άδικο. Όπως δεν μπορούμε να στοχοποιήσουμε όλους τους γιατρούς ή όλους τους αστυνομικούς επειδή ένας γιατρός ή ένας αστυνομικός μπορεί να εμπλέκεται σε υπόθεση ναρκωτικών”.

“Η πλειοψηφία των δεσμοφυλάκων κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλεία της”, είπε και τόνισε ότι ο συγκεκριμένος δεσμοφύλακας αποτελεί εξαίρεση. Είπε επίσης ότι από τις έρευνες θα διαφανεί κατά πόσον εμπλέκονται και άλλοι δεσμοφύλακες ή κρατούμενοι.

Είπε, τέλος, ο ύποπτος βρίσκεται στη θέση του δεσμοφύλακα τα τελευταία έξι περίπου χρόνια.