Το ΣτΕ: Αναβλήθηκε η εξέταση προόδου της Τουρκίας για αποφάσεις ΕΔΑΔ

Σε ξεχωριστές συνεδρίες εντός του επόμενου εξαμήνου παρέπεμψε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) την εξέταση του βαθμού υλοποίησης εκ μέρους της Τουρκίας των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που αφορούν την Κύπρο.CNA_M3ed39d1eac314f3b9d938f987214f265

Το ΣτΕ αναφέρεται για άλλη μια φορά στην «άνευ όρων υποχρέωση» της Άγκυρας να καταβάλει τις αποζημιώσεις.

Οι αντιπρόσωποι των 47 κρατών μελών του ΣτΕ εξέτασαν μεταξύ 8 και 10 Δεκεμβρίου, στο Στρασβούργο, την πρόοδο στην υλοποίηση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και αποφάσισαν την αναβολή της συζήτησης.

Συγκεκριμένα, η εξέταση της υπόθεσης «Βαρνάβα και άλλοι», που αφορά τους αγνοούμενους και της ομάδας υποθέσεων «Ξενίδη-Αρέστη» για τις κατεχόμενες περιουσίες, μεταφέρονται για την 1250η συνεδρία ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Επιτροπής Υπουργών, στις 8-10 Μαρτίου.

Και στις δύο περιπτώσεις, στην απόφαση τους «οι αντιπρόσωποι  επέμεναν έντονα για άλλη μια φορά σε σχέση με την άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει την δίκαιη αποζημίωση που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Επιπρόσθετα, στην υπόθεση «Ξενίδη-Αρέστη», οι 47 αντιπρόσωποι αποφάσισαν την αναβολή της εξέτασης των ατομικών μέτρων για τον Ιούνιο του 2016.

Όσον αφορά τη διακρατική προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας, η Επιτροπή Υπουργών αποφάσισε να τροποποιήσει το χρονοδιάγραμμα της εξέτασης, αναβάλλοντας για το Μάρτιο του 2016 το μέρος που αφορά τους αγνοούμενους, για τον Ιούνιο του 2016 το κομμάτι αναφορικά με τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων και για το Σεπτέμβρη του 2016 τα περιουσιακά δικαιώματα των εγκλωβισμένων.