Βουλή:Οι δημοσιογράφοι του ΡΙΚ χλευάζουν την αντίθετη άποψη

Με έντονη κριτική  ότι «δεν έχουμε δημόσια ραδιοτηλεόραση μειώθηκε κονδύλι ύψους  €250.000  από το συμπληρωματικό προϋπολογισμό του ιδρύματος

Ασκώντας κριτική για έλλειψη αντικειμενικότητας και εγκρίνοντας ομόφωνα τροπολογία του ΔΗΚΟ που αφαιρούσε κονδύλι €250.000 από σύνολο €580.000 προβλεπόμενων δαπανών, οι Βουλευτές ψήφισαν το συμπληρωματικό προϋπολογισμό του ΡΙΚ.images

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «θα ήμουν ανακόλουθος να μην συμφωνήσω ότι δεν έχουμε δημόσια ραδιοτηλεόραση», συμφωνώντας με προηγούμενο σχόλιο του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού. Το τι παρακολουθούμε όλοι καθημερινά, αλλά και επί σειρά ετών, διαχρονικά, «δεν είναι δημόσια τηλεόραση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, έχει διαφορές από εβδομάδα σε εβδομάδα, από μέρα σε μέρα, από δημοσιογράφο σε δημοσιογράφο χωρίς ορθή πολιτική αξιολόγηση του τι είναι είδηση. Έκανε επίσης λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ ΡΙΚ και των υπόλοιπων μέσων ηλεκτρονικής ενημέρωσης.

Εκφράζοντας τη στήριξη της τροπολογίας του ΔΗΚΟ από το κόμμα του ανέφερε ότι θα επιφυλάξει την πολιτική θέση του ΔΗΣΥ για τη συζήτηση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ για το 2016.

Προβληματιστήκαμε πάρα πολύ για το πώς θα τοποθετηθούμε για λόγους ουσιαστικούς διότι το ΡΙΚ δεν λειτουργεί αντικειμενικά, ανέφερε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Δεν λειτουργεί όπως πρέπει να λειτουργεί η δημόσια τηλεόραση, πρόσθεσε.

Διερωτήθηκε ποια είναι η αντικειμενικότητα με την οποία προβάλλονται οι ειδήσεις και έκανε και αναφορά και στις ραδιοφωνικές εκπομπές. Με ποια αντικειμενικότητα συμπεριφέρονται οι δημοσιογράφοι, διερωτήθηκε. Δεν έχουμε πρόβλημα να έχουν άποψη και να την εκφράζουν δεοντολογικά, ανέφερε, αλλά άλλο είναι, να χλευάζουν την όποια διαφορετική άποψη από τη δική τους.

Επιτέλους, σημείωσε ο κ. Κυπριανού θα πρέπει να λειτουργήσει ως δημόσια τηλεόραση και όχι να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις σκοπιμότητες οποιουδήποτε. Επειδή το ΑΚΕΛ δεν θέλει να θυματοποιήσει τους εργαζόμενους, πρόσθεσε, «είμαστε στη δυσάρεστη θέση να υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό».

Με όσα λέχθηκαν προηγουμένως, συμφώνησε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και έκανε λόγο για μη αντικειμενικότητα στην προβολή των θέσεων των κομμάτων.

Απεύθυνε «ευγενική προειδοποίηση προς κάποιους να ξεχάσουν αυτά που ήξεραν. Ιδιαίτερα τον επόμενο χρόνο». Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι είχε προετοιμαστεί σχέδιο από εμπειρογνώμονες για το ΡΙΚ που είχε διατάξει το ΔΣ προσθέτοντας όμως ότι «λόγω πολιτικών παρεμβάσεων αυτό το σχέδιο μπήκε στα συρτάρια».

Την τροπολογία του ΔΗΚΟ εξήγησε ο Βουλευτής Άγγελος Βότσης λέγοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή η πρακτική της υποβολής συμπληρωματικών προϋπολογισμών για τακτικές δαπάνες, καθώς και ότι το κονδύλι που προτείνεται να μην εγκριθεί αφορά όχι μισθούς αλλά την αγορά ξένων παραγωγών και την παραγωγή ντοκιμαντέρ.

Και ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δεν πρέπει να ενθαρρύνεται μια πρακτική υποβολής συμπληρωματικών προϋπολογισμών εκτός και εάν υπάρχει κάτι που ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό.

Εξέφρασε ακόμη τη δυσαρέσκεια της ΕΔΕΚ για τον τρόπο με τον οποίο καλύπτεται το κόμμα από το ΡΙΚ. Η δημοσιογραφική κάλυψη που παρέχεται στην ΕΔΕΚ δεν είναι αντικειμενική σε σχέση με την κάλυψη που παρέχεται και στην Κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα, είπε.

Με τη θέση ότι ότι «δεν έχουμε δημόσια ραδιοτηλεόραση» όπως αυτή εκφράστηκε από άλλους συναδέλφους του συμφώνησε και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας. Ο κ. Κουλίας άσκησε κριτική στο ΡΙΚ για σατιρική εκπομπή του η οποία και αποτελεί την πιο δημοφιλή εκπομπή κατά τα λεγόμενά του.

Μετά από την έγκριση της τροπολογίας του ΔΗΚΟ από 32 Βουλευτές, με 15 εναντίον και μια αποχή. Ο μειωμένος προϋπολογισμός ψηφίστηκε με 47 ψήφους υπέρ και μία αποχή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.