ΥΠΕΣ:«Ξεφεύγει από τα όρια του νόμου ο Γ.Ελεγκτής

Συνέχει στην αντιπαράθεση του με το Γενικό Ελεγκτή , έδωσε σήμερα ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος υποδεικνύοντας πως δεν κάνει σωστά τη δουλειά του ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης.Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικο, ς στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης εξέφρασε τη θέση ότι ο Γενικός Ελεγκτής ξεφεύγει από τα όρια του νόμου και του Συντάγματος και ότι το χειρότερο είναι ότι προβαίνει σε δημοσιοποίηση χωρίς τεκμηρίωση.xasikos-200x200

Όφειλε να ήταν πιο προσεχτικός, σημείωσε ο κ. Χάσικος και έδωσε το παράδειγμα, μεταξύ άλλων, της υπόθεσης των φοιτητών από το Μπαγκλαντές, όπου ο κ. Μιχαηλίδης περίπου κατηγόρησε το Υπουργείο Εσωτερικών «ότι φέρνουμε στην Κύπρο μέχρι και τρομοκράτες». Στο τέλος, πρόσθεσε, υπάρχει πόρισμα της Αστυνομίας ότι `ουδέν μεμπτό` για το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν άκουσα ακόμα το «απολογούμαι», είπε.

Σε ερώτηση γιατί είναι ο μόνος που αντιδρά τόσο έντονα και αν υπάρχει κάποια άλλη διαφορά μεταξύ του ιδίου και του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο κ. Χάσικος σημείωσε ότι ο ίδιος δεν φοβάται και ότι «το δίκαιο μου θα το υποστηρίζω μέχρι τέλους», ενώ παρέπεμψε τους δημοσιογράφους να μιλήσουν και σε άλλους Υπουργούς.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει όριο στα χρόνια θητείας των ανεξάρτητων αξιωματούχων. Δεν μπορεί να διορίζεται ένα άτομο εφ` όρου ζωής, ως τα 68 τους είπε. Ούτε Αρχιεπίσκοπο διορίζουμε, ούτε Βασιλιά, ούτε Αυτοκράτορα, πρόσθεσε και παρέπεμψε στο παράδειγμα άλλων χωρών όπου διορίζονται ανεξάρτητοι αξιωματούχοι με 5ετή θητεία.

Σε σχέση με το θέμα της αλλαγής πολεοδομικών ζωνών ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι πρόκειται για«`ατόπημα`» της προηγούμενης Υπουργού, καθώς και ότι το Υπουργείο έχει προτείνει και θα προχωρήσει στη θεραπεία της δημιουργίας `λευκής ζώνης` αν αυτό είναι εφικτό, δηλαδή αν δεν έχει ήδη υπάρξει ανάπτυξη.

Για το θέμα των Τ/κ περιουσιών είπε ότι έγινε έρευνα για το γεγονός ότι οι σύζυγοι δύο λειτουργών εργάζονταν σε επιχειρηματίες με τους οποίους έγινε ανταλλαγή τ/κ τεμαχίων με άλλα τεμάχια για σκοπούς μεγάλων αναπτύξεων και δεν βρέθηκε τίποτα το επιλήψιμο και έκανε λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά που τήρησε ο Γενικός Ελεγκτής σε ότι αφορά το θέμα του Σφαγείου Κοφίνου και του συζύγου της Γενικής Λογίστριας, καθώς και ότι ο ίδιος έχει επικοινωνήσει σχετικά με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που εγείρει ο Γενικός Ελεγκτής για το Σφαγείο Κοφίνου, είπε ότι τον δικηγόρο τον διόρισε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης και ότι ο ίδιος ούτε που τον γνωρίζει ενώ έχει γνωμάτευση του Επιτρόπου Κρατικού Ενισχύσεων, πράγμα που ο Γενικός Ελεγκτής δεν διερεύνησε προτού προβεί σε δημόσια καταγγελία.

Το ΥΠΕΣ πρότεινε θεραπεία για `ατόπημα` προηγούμενης Υπουργού με τις πολεοδομικές ζώνες
Για την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών είπε ότι το Υπουργείο συμφώνησε με όλα τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή ο οποίος είχε επί το πλείστον ερευνήσει περιπτώσεις που αφορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, ο κ. Μιχαηλίδης παρέλειψε να πάρει οποιοδήποτε φάκελο από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ για πρώτη φορά ρώτησε την προηγούμενη Υπουργό Ελένη Μαύρου γιατί προχώρησε στην τροποποίηση των πολεοδομικών ζωνών σε 7 περιπτώσεις. Παράλληλα, κατά τον ίδιο, παράληψη του Γενικού Ελεγκτή αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν έθεσε υπόψη του Υπουργείου Εσωτερικών τις απόψεις της κ. Μαύρου.

Εξήγησε παράλληλα ότι για την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών υπάρχει σοβαρή διαδικασία στην οποία συμμετέχουν πολλοί, λειτουργοί υπηρεσιών, Τοπικές Αρχές, ιδιώτες εμπειρογνώμονες, ακόμη και το ΕΤΕΚ και ότι για να γίνουν τροποποιήσεις αντίθετες με την καταληκτική εισήγηση που έρχεται κοντά του από τον Υπουργό, θα πρέπει αυτές να είναι αρκούντως δικαιολογημένες. Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν και το ατόπημα της κ. Μαύρου.

Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο έχει προτείνει τη θεραπεία της δημιουργίας λευκής ζώνης στις εν λόγω περιοχές, το θέμα είναι υπό διερεύνηση και «σας λέω υπεύθυνα, εάν δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ανάπτυξη θα προχωρήσουμε σε κήρυξη των περιοχών αυτών σε λευκή ζώνη».

Έγινε έρευνα για λειτουργούς Υπουργείου στο θέμα των τ/κ περιουσιών
Σε σχέση με την διαχείριση Τ/κ περιουσιών υπενθύμισε ότι με το θέμα ασχολήθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Κυβέρνηση. «Κορυφαίο θέμα που ταλάνισε τον τόπο και κάποιοι εκτίουν ποινή φυλάκισης, ήταν το θέμα της Δρομολαξιάς», είπε ο κ. Χάσικος, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για «κλασσική περίπτωση κακοδιαχείρισης Τ/κ περιουσιών». «Επί υπουργίας δικής μου οι περιπτώσεις που επιτράπηκε να πωληθεί τ/κ περιουσία ίσως να μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού», είπε. Το φαινόμενο, δηλαδή, «που ίσχυε στο παρελθόν και η ευκολία με τη οποία αγοραζόταν τ/κ περιουσία και την πουλούσαν έχει εκλείψει». Αγοράζεται και πωλείται μόνο και εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του νόμου, διαβεβαίωσε.

Τοποθετήθηκε και στις περιπτώσεις δύο λειτουργών του Υπουργείου οι σύζυγοι των οποίων εργάζονταν σε επιχειρηματίες με τους οποίους έγινε ανταλλαγή τ/κ τεμαχίων στο πλαίσιο ανάπτυξης, λέγοντας ότι μετά την αποστολή `καταπελτικής` επιστολής από τον Γενικό Ελεγκτή, έγινε κατ` αρχήν έρευνα και διαπιστώθηκε ότι «δεν υπήρχε εμπλοκή σε βαθμό που να θεωρήσει ο Υπουργός ότι είναι επιλήψιμο». Ο Γενικός Ελεγκτής θεώρησε ότι είναι παρανομία, παρακοή στο Σύνταγμα προχώρησε στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, είπε, προσθέτοντας «δικαίωμα του, αλλά είναι και μένα δικαίωμα μου να πω ότι έκανα τη δική μου έρευνα». Εγώ είμαι η αρμόδια Αρχή, είπε.

«Ποιος είναι που λειτουργεί έξω και πέρα από το τι επιτάσσει το Σύνταγμα, ο Υπουργός ή ο Γενικός Ελεγκτής;» διερωτήθηκε. Παρ` όλα αυτά, διευκρίνισε, ο Γενικός Διευθυντής προχωρεί και σε δεύτερη έρευνα πειθαρχικά.

Σφαγείο Κοφίνου: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από Ελεγκτή, στον Γενικό Εισαγγελέα τα στοιχεία

Ο Υπουργός Εσωτερικών διερωτήθηκε παράλληλα πως ο Γενικός Ελεγκτής «δεν είδε ότι στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους που προΐσταται η κα Γενική Λογίστρια ο σύζυγός της είναι ο νούμερο ένα υπέρμαχος στο να μην πωληθεί το σφαγείο, ούτε καν να ενοικιαστεί το σφαγείο»; Αυτό, εκτίμησε,«είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Κάλεσε τον Γενικό Ελεγκτή να μιλήσει με τους υπαλλήλους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, προσθέτοντας επίσης ότι σύμφωνα με τον νόμο η Γενική Λογίστρια δεν έχει καν δικαίωμα στην πληροφόρηση σε θέματα που έχουν άμεση σχέση ή μέσα από αυτά ενδέχεται να εξυπηρετηθούν συμφέροντα του συζύγου της.

«Υπάρχει περίπτωση ο εκπρόσωπος (του Γενικού Λογιστηρίου) να πάει στη συνεδρία και να επιδιώξει οτιδήποτε άλλο εκτός από τα συμφέροντα που ο ίδιος πολύ καλά γνωρίζει ότι εξυπηρετούνται για την προϊστάμενη;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι «άρα λοιπόν, ναι υπάρχει θέμα τάξης». Ανέφερε ότι ο ίδιος έχει ήδη μιλήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα και «θα έχει σήμερα, αύριο όλα τα στοιχεία για να προχωρήσει στη διερεύνηση», για να συμπληρώσει ότι: «Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου».
Πριν να μιλήσει ο Γενικός Ελεγκτής πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένος
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «δεν γίνεται ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας να κατηγορεί τον Υπουργό, δημόσια και όχι μια φορά, ότι παραβαίνει το νόμο, ότι παραβαίνει το Σύνταγμα, το δε χειρότερο να δημιουργεί συνειρμούς, ή ν` αφήνει υπονοούμενα ότι ο Υπουργός Εσωτερικών έχει οποιοδήποτε συμφέρον είτε στα θέματα του σφαγείου, είτε στα θέματα της Κόσιης επικαλούμενος ότι ο δικηγόρος της Κόσιης είναι ο ίδιος με τον δικηγόρο του Σφαγείου».

«Αυτό είναι τουλάχιστον ανήθικο», είπε εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος,τον οποίον ο ίδιος δεν γνωρίζει δεν ήταν απλά ο δικηγόρος το Σφαγείου, ήταν ο δικηγόρος που διόρισε η Νομική Υπηρεσία. «Με ποιο δικαίωμα αφήνει αυτά τα υπονοούμενα;», διερωτήθηκε. Θα μπορούσε να έκανε το πιο απλό, να το διερευνήσει πριν να βγει και να διασύρει τον Υπουργό, το δικηγόρο και πόσους άλλους, είπε.

Για το θέμα της γνωμάτευσης του Επιτρόπου Κρατικών Ενισχύσεων διευκρίνισε ότι υπήρχε γνωμάτευση που λέει ρητά ότι δικαιούται το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει στην ενοικίαση του σφαγείου.

Ο Γενικός Ελεγκτής, σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, «ειδικά πριν να μιλήσει πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένος, να νοιώθει υπερβέβαιος για τη διερεύνηση που έκανε και ότι μέσα από τη δημοσιοποίηση δεν θα διασύρει, δεν θα προσβάλλει δεν θα διαπομπεύσει κανένα». Δυστυχώς απέτυχε σε τούτο, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι κρύβονται συμφέροντα πίσω από τις ενέργειες του Γενικού Ελεγκτή, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «δεν νομίζω να υπάρχει οποιοδήποτε συμφέρον», προσθέτοντας ότι «δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Ξεφεύγει από τα όρια του νόμου και του Συντάγματος». Σύμφωνα με τον ίδιο «το χειρότερο που γίνεται από πλευράς του είναι ότι προχωρεί σε δημοσιοποίηση ή καταγγελία χωρίς να έχει τεκμηριώσει αυτά που διερεύνησε».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι υπάρχει θεσμική κρίση ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει διαφωνία, μάλιστα έντονη, αλλά δεν παύσαμε να λειτουργούμε».