Yπερογκες οι αποζημιώσεις των ηθοποιών

Στην ετήσια έκθεση του οΓ.Ελεγκτής χαρακτηρίζει ως παράλογα αυξημένες τις αποζημιώσεις στους ηθοποιούς του ΘΟΚ ενώ επισημαίνει πως ενώ αποζημιώνονται τον επόμενο χρόνο εργοδοτούνται ξανά.
Ο πρόεδρος του ΘΟΚ Γιάννης Τουμαζής σχολιάζοντας διαπιστώσεις και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη αναφορικά με τις αποζημιώσεις ηθοποιών των οποίων οι υπηρεσίες τερματίστηκαν, διευκρίνισε ότι οι αποζημιώσεις είναι μεν αυξημένες, σε καμία όμως περίπτωση χαριστικές καθώς συνιστούσαν υποχρεώσεις του οργανισμού δυνάμει συλλογικών συμβάσεων.CNA_M592844348498496dbe0f9d5c4c6dcd93-1

Πρόσθεσε ότι το νυν Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Γενικό Ελεγκτή, ότι ουδεμία πρόθεση έχει να κρύψει οτιδήποτε κάτω από το χαλί και ότι το καθεστώς με τις ετήσιες προσλήψεις ηθοποιών κρίθηκε πεπερασμένο για αυτό και τερματίστηκαν οι υπηρεσίες όλων των ηθοποιών και προσλαμβάνονται πλέον ανά έργο και με τρίμηνα συμβόλαια.

Είπε ακόμα πως ο Νομικός Σύμβουλος του ΘΟΚ απεφάνθη πως οι αποζημιώσεις που πληρώθηκαν στους απολυθέντες ηθοποιούς έπρεπε να καταβληθούν, διευκρινίζοντας πως ο ΘΟΚ θα αναμένει τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα επί της γνωμάτευσης που ζήτησε ο Γενικός Ελεγκτής.

Σε ό,τι αφορά το νέο κτήριο του ΘΟΚ, ο κ. Τουμαζής ανέφερε ότι ο οργανισμός θα διεκδικήσει δυναμικά και ενώπιον Δικαστηρίων την επίλυση των όποιων διαφορών προέκυψαν για το κτήριο. Σημείωσε ότι έχει κερδηθεί ήδη η διαιτησία για διεκδίκηση 1,6 εκ. από τον οργανισμό με καταβολή 159.000 ευρώ για καθυστερήσεις.

Ο κ. Τουμαζής είπε ότι διερωτόμαστε γιατί αναδείχθηκε τώρα το θέμα των αποζημιώσεων των ηθοποιών, οι οποίες δίνονταν από το 1989. Διευκρίνισε ότι επρόκειτο για μια πάγια τακτική την οποία το νυν ΔΣ βρήκε ενώπιον του με την ανάληψη των καθηκόντων και την οποία δεν άφησε να διαιωνίζεται αλλά αντιμετώπισε ριζικά και αποφασιστικά.

Ανέφερε ότι φέτος και με απόφαση του ΔΣ τερματίστηκε αυτή η τακτική χρόνων, η οποία ξένιζε.
Ο Πρόεδρος το ΘΟΚ ανάφερε ότι η συνεργασία του ΘΟΚ με τον Γενικό Ελεγκτή σε όλα τα σοβαρά θέματα ήταν πάντα άψογη και οδήγησε στην προώθηση των συμφερόντων του ΘΟΚ με επιτυχία σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ατασθαλίες και απαιτήσεις που αφορούσαν το κτίριο του ΘΟΚ και που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Από φέτος αποφασίσαμε τον τερματισμό των ετήσιων συμβολαίων των μελών του θιάσου και την εισαγωγή του θεσμού των συμβολαίων ανά παραγωγή με στόχο την αναβάθμιση του θεατρικού προϊόντος και για να ανοίξει ο Οργανισμός τις πόρτες του και να δώσει ευκαιρίες σε δεκάδες παλιούς και νέους ηθοποιούς να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους σε σωστές και γόνιμες συνθήκες εργασίας που μπορεί κυρίως ο ΘΟΚ να προσφέρει στον τόπο μας, συνέχισε.

Είπε ότι τερματίσαμε την κλειστή διαδικασία και την πρακτική και προχωρήσαμε, μέσα και από συλλογική διαπραγμάτευση με τις συντεχνίες των ηθοποιών, στην πλήρη αλλαγή του συστήματος πρόσληψης ηθοποιών η οποία γίνεται πλέον ανά έργο, με τρίμηνα συμβόλαια, και μετά από επιλογή των σκηνοθετών, ενώ έχει συμφωνηθεί η πλήρης κατάργηση των αποζημιώσεων ενόψει των αλλαγών στο όλο σύστημα.

Ανέφερε πως με το νέο καθεστώς οι ηθοποιοί μπορούν να εργάζονται στην τηλεόραση και είπε ότι η συγκεκριμένη ηθοποιός προσλήφθηκε σε αυτό το πλαίσιο για συγκεκριμένο έργο.
Εξήγησε ότι οι αποζημιώσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Ελεγκτής θα δοθούν για τελευταία φορά φέτος.

“Πρόκειται για αυξημένες μεν αλλά όχι χαριστικές αποζημιώσεις, όπως διατείνεται η Ελεγκτική Υπηρεσία, οι οποίες συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2008 λόγω της μη μετατροπής των ηθοποιών σε μόνιμους”, ανέφερε προσθέτοντας ότι τα ποσά που ακούστηκαν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα καθότι συμπεριλαμβάνονται σε αυτά και τα ποσά των ταμείων προνοίας τα οποία θα καταβληθούν.

Ο κ. Τουμαζής είπε επίσης ότι ο Γενικός Ελεγκτής απευθύνθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα και παρότι ο ΘΟΚ έχει το δικό του νομικό σύμβουλο και δεν δεσμεύεται ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου από τη νομική συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα, θα αναμένει και τη γνωμάτευση του για το θέμα.

“Έχουμε και εμείς απευθυνθεί με τεκμηριωμένες θέσεις στον Γενικό Εισαγγελέα και αναμένουμε τη θέση του. Αποδείξαμε έμπρακτα και με απτά αποτελέσματα ότι προβαίνουμε σε τομές και λύσεις σε θέματα που για χρόνια έμεναν χωρίς αντιμετώπιση, αλλά δεν προτιθέμεθα ως Συμβούλιο να παρανομήσουμε και να μην τιμήσουμε τις υποχρεώσεις του οργανισμού από συμφωνίες που υπογράφηκαν πριν τρεις σχεδόν δεκαετίες. Έστω κι αν δεν συμφωνούμε με αυτές. Και επειδή ακριβώς δεν συμφωνούσαμε, λύσαμε το πρόβλημα οριστικά και δραστικά και θέσαμε υγιείς βάσεις για το μέλλον”.

Καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα ότι “οι όποιες κινήσεις εντυπωσιασμού δεν θα οδηγήσουν σε αχρείαστες δικαστικές η εργασιακές διαμάχες που θα παραλύσουν τον Οργανισμό τη στιγμή που πάμε να αλλάξουμε παγιωμένες πρακτικές χρόνων και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κρατικό θέατρο το οποίο οφείλει να έχει ο τόπος μας”.