Τα παρδαλά φύκια και η λύση του Κυπριακού

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

Διερωτάται, σε πρόσφατο άρθρο του, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης: «πώς θα αναδειχθεί η παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία όταν στο Προεδρικό επικρατεί … μέθη ευφορίας για τον Ακκιντζί. Καθώς, λέει, η περιοχή μας ανατρέπεται από έναν γεωπολιτικό σεισμό, ο Πρόεδρος μας παραμένει 100% προσηλωμένος στη λύση με τον Ακιντζί! Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος θα γώνιαζε την Τουρκία με χιαστί συνομιλίες και άλλα παρδαλά φύκια».petros

Έχει δίκιο ο κ. Μαυρίδης για τον γεωπολιτικό σεισμό στην περιοχή μας, όμως αν δεν συνομιλήσουμε με τον Ακκιντζί 100% προσηλωμένοι σε εκείνον, τότε 100% σημαίνει ότι δεν μας απομένουν πλέον καλόβουλοι συνομιλητές, είμαστε μπροστά σε οριστικό αδιέξοδο και θα πρέπει να αναμένουμε ξανά κάποιον Έρογλου.

«Ζούμε, γράφει ο κ. Μαυρίδης, μια φάση στην ανθρώπινη Ιστορία που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα καθώς η καθεστηκυία τάξη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αντικαθίσταται από νέα κατάσταση συμμαχιών, αναδιανομής εξουσίας και πλούτου, αλλά και συνόρων…. Φυσικά, σε τέτοιες φάσεις ρευστότητας, υπάρχουν χαμένοι και οι εξελίξεις ξεφουσκώνουν το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ερντογάν να καταστεί ο τρανός ηγέτης των μουσουλμάνων της περιοχής… Η πολεμική παρέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των ισλαμιστών στην Τουρκία που αντιλήφθηκαν ότι η Τουρκία θα είναι στους χαμένους».

«Μπροστά στα φοβερά ατοπήματα της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να δακτυλοδείχνεται ως ο συνεργός του ISIS εκτός και εντός Τουρκίας, θα μπορούσε επαναλαμβάνουμε, συνεχίζει ο κ. Μαυρίδης,να είχαμε μια στοχευμένη εκστρατεία της Κυπριακής Κυβέρνησης για αξιοποίηση της συγκυρίας. Οι παραλληλισμοί μπορεί να ήταν πολλοί. Για παράδειγμα, ο χρηματοδότης του ISIS Ερντογάν, είναι ο ίδιος που συντηρεί στρατιωτικά και χρηματοδοτεί το κατοχικό καθεστώς της Τουρκίας στην Κύπρο. Τέτοιου είδους επιχειρήματα όμως δεν προβάλλονται από μια Κυβέρνηση που επινοεί πράγματα για να συντηρεί το καλό κλίμα στις συνομιλίες, καταλήγει ο κ. Μαυρίδης ».

Καλή η εισήγηση του κ. Μαυρίδη, να δοκιμάσουμε να πείσουμε ξανά τους ευρωπαίους και το ΝΑΤΟ με μια νέα εκστρατεία, όμως αμφιβάλλω αν αυτό θα αποδώσει άμα δεν απόδωσαν τα 41 χρόνια πόνου, ξεσπιτωμού, νεκρών και αγνοουμένων, τα 41 χρόνια κατοχής, ωσάν και η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ να ζούσαν στον Άρη και μόνο εμείς εδώ.

Όποια και να είναι η απόληξη της παρούσας ρευστής κατάστασης με τις εν δυνάμει ανακατατάξεις, πάλιν θα πρέπει να καθίσουμε με τους Τ/Κ για τη λύση και πρέπει να πιστώνουμε και τους Τουρκοκύπριους ότι μπορούν να κάνουν τις ίδιες σκέψεις με μας (ή και πιο προχωρημένες) περί του Ερντογάν, Τουρκίας και ISIS ή και της ρευστότητας της κατάστασης.

Κάτω ακριβώς από αυτές τις εξελίξεις είναι που απαιτείται η 100% προσήλωση και στοχοπροσανατολισμός σε εκείνα που από κοινού επιδιώκουμε και αυτή είναι ‘ίσως η πιο «στοχευμένη εκστρατεία της Κυπριακής Κυβέρνησης για αξιοποίηση της συγκυρίας».

Τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και στον κόσμο πρέπει πρώτα να μας αφυπνίσουν για το ρόλο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων και σίγουρα αυτή θα ήταν και η πιο στοχευμένη εκστρατεία της Κυπριακής Κυβέρνησης, για ενδοσκόπηση, αν βεβαίως μπορούσε και αν ήθελε να υπερβεί τον παλιό εαυτό της, με ή χωρίς «παρδαλά φύκια». Πρέπει όμως να συνομιλήσουμε με τον Ακκιντζί 100%, αλλιώς θα πρέπει να το πράξουμε με εξωγήινους.