Στον ΟΗΕ προσφεύγει το Ιράκ μετά την τουρκική εισβολή στη Μοσούλη

Νέα εστία έντασης έχει πυροδοτήσει η ανάπτυξη εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτών κοντά στη Μοσούλη, με τον Ιρακινό πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμες επιλογές, περιλαμβανόμενης της προσφυγής 434F4823373669430F422D0B1BE7B57Fστο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν δεν αποσυρθούν εντός 48 ωρών τα τουρκικά στρατεύματα από το βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputniknews το Ιράκ ζήτησε τη βοήθεια της Μόσχας για να αναχαιτίσει την τουρκική πρόκληση.

Σε ανακοίνωσή του ο Χαιντέρ αλ-Αμπάντι υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη των τουρκικών στρατεύματων κοντά στη Μοσούλη έγινε χωρίς να υπάρξει έγκριση ή γνώση εκ μέρους της ιρακινής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας εκ νέου ότι συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ.

Νωρίτερα ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας Χαλέντ αλ-Ομπέιντι είχε ανακοινώσει ότι επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, λέγοντας ότι ανάπτυξη έγινε χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση ή συνεννόηση με τη Βαγδάτη και οι στρατιώτες πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα.

Ο Ιρακινός υπουργός Άμυνας ανέφερε πως ο Τούρκος ομόλογός του χαρακτήρισε την ανάπτυξη αναγκαία για την προστασία των Τούρκων στρατιωτικών συμβούλων που εκπαιδεύουν ιρακινές δυνάμεις σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη. Ωστόσο, ο Χαλέντ αλ-Ομπέιντι τόνισε πως η τουρκική δύναμη είναι υπερβολικά μεγάλη για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δύναμη 600 Τούρκων στρατιωτών έφθασε στην περιοχή της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, την οποία έχει καταλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής κουρδικών στρατευμάτων του Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έχει δηλώσει ότι πρόκειται για αλλαγή φρουράς ρουτίνας και ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά της Μοσούλης έπειτα από αίτημα του κυβερνήτη της Μοσούλης και σε συντονισμό με το ιρακινό υπουργείο Αμυνας.

Μικρός αριθμός τούρκων εκπαιδευτών βρισκόταν ήδη στο στρατόπεδο πριν από την ανάπτυξη της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης για την εκπαίδευση της δύναμης Hashid Watani που αποτελείται από σουνίτες Αραβες, πρώην αστυνομικούς και εθελοντές από τη Μοσούλη, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από τον Ιούνιο του 2014.