Εκ διαμέτρου αντίθετες οι εκτιμήσεις των κομμάτων μετά την ενημέρωση από τον Π.τ.Δ.

Εκ διαμέτρου αντίθετες για ακόμα μια φορά είναι οι θέσεις των κομμάτων για τους χειρισμούς του Προέδρου στι συνομιλίες με τον Ακιντζί ενω ο Γ.Περδίκης αποκάλυψε πως ο Πρόςδρος Αναστασιάδης τους είπε στο Εθνικό Συμβούλιο πως είναι ανοησιες τα όσα λέγονται για σύντομη λύση του Κυπριακού.

Óõíåäñßá ôïõ Åèíéêïý Óõìâïõëßïõ, õðü ôçí ðñïåäñßá ôïõ ÐñïÝäñïõ ôçò Äçìïêñáôßáò Íßêïõ ÁíáóôáóéÜäç, Ëåõêùóßá 20 Ïêôùâñßïõ 2014.

Ο ΔΗΣΥ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις

Ως συνήθως ο ΔΗΣΥ οεξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην προσπάθεια που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού.  Στις δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου είπε:«Τύχαμε πλήρους και ενδελεχούς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα», ανέφερε εξερχόμενος του Προεδρικού ο κ. Χριστοφόρου.Χαιρόμαστε, πρόσθεσε, «γιατί συνεχίζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».Στηρίζουμε, είπε, «και ενισχύουμε τον Πρόεδρο με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτήν την προσπάθεια που είναι κοινός στόχος όλων μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

 

Σε κομβικό σημείο το Κυπριακό, λέει το ΑΚΕΛ

Σε κομβικό σημείο είναι το Κυπριακό με επίκεντρο στο περιουσιακό βρίσκεται το Κυπριακό, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το μέλος της Γραμματείας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Ο κ. Στέφανου ανέφερε ότι έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά τις εξελίξεις στο διαπραγματευτικό τραπέζι και για τις συνολικές επαφές που είχε αυτό το διάστημα.

Πρόσθεσε ότι κατατέθηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από μέρους των κομμάτων, δόθηκαν οι απαντήσεις και θα συνεχιστεί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στο επόμενο χρονικό διάστημα, στην οποία τα κόμματα θα καταθέσουν τις δικές τους εκτιμήσεις και απόψεις.Σε αυτό το πλαίσιο και το ΑΚΕΛ θα καταθέσει τις εκτιμήσεις και τις απόψεις του, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, διευκρινίζοντας ότι το “ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία, προσπαθεί και είναι βοηθητικό – δημιουργικό, έτσι ώστε αν η άλλη πλευρά φανεί δημιουργική και δεν είναι αδιάλλακτη να μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό.

Ο κ. Στεφάνου συνεχίζοντας είπε ότι “εδώ θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα στη διαπραγμάτευση, η οποία βρίσκεται ομολογουμένως σε κομβικό σημείο, αφού κεντρικό θέμα της συζήτησης είναι το περιουσιακό, “στο οποίο αν υπάρξει πρόοδος και στο βαθμό που υιοθετηθούν προηγούμενες συγκλίσεις, θα δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε στη συζήτηση θεμάτων για τα οποία έχει να λογοδοτήσει απευθείας η Τουρκία”, είπε καταλήγοντας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία οδηγείται σε διάλυση, εκτιμά ο Ν.Παπαδόπουλος

Την εκτίμηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οδηγείται σε διάλυση και ο κυπριακός ελληνισμός σε περιπέτειες εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, καλώντας ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και Πρόεδρο Αναστασιάδη να συνεργαστούν για μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό.

«Δυστυχώς οφείλουμε να δηλώσουμε ότι έχει αυξηθεί η ανησυχία μας και η απογοήτευσή μας σήμερα μετά από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν μπορεί κάποιος να την αποκαλέσει ενημέρωση», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

Απογοήτευση, εξήγησε, «γιατί ο Πρόεδρος συνεχίζει να καλεί τους αρχηγούς και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να τους ενημερώνει πάντα εκ των υστέρων, και μετά που έχει επιλεκτικά ενημερώσει όλους τους υπόλοιπους».

«Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει να συνεχίζει μια στρατηγική στο Κυπριακό που μας φέρνει την μία ήττα μετά την άλλη», είπε. Αποκορύφωμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ήταν η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στην οποία «η Τουρκία πήρε όλα όσα ήθελε, ήταν η μεγάλη κερδισμένη και εμείς ο μεγάλος ηττημένος».

Δυστυχώς, επανέλαβε, «νοιώθω την υποχρέωση να προειδοποιήσω πως με όλα όσα έχουμε ακούσει και πολύ περισσότερο με αυτά που δεν ακούμε, είναι η δική μας εκτίμηση πως η Κυπριακή Δημοκρατία οδηγείται σε διάλυση και ο κυπριακός ελληνισμός σε περιπέτειες».

«Αυτά που ακούσαμε σήμερα δεν αφήνουν άλλο συμπέρασμα από το ότι δυστυχώς συνεχίζεται η ίδια στρατηγική, η ίδια διαπραγματευτική τακτική να συζητούμε μόνο αυτά που ενδιαφέρουν την Τουρκία ενώ η Τουρκία παραμένει παγιωμένη, αδιάλλακτη στις δικές της θέσεις και εμείς προχωρούμε υποχωρώντας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «λίγους μήνες μετά που είχαμε πολεμικά τουρκικά πλοία στην ΑΟΖ μας που μας απειλούσαν με πόλεμο, η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη αποφάσισε ν` ανοίξει διάπλατα το δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρώπη».

«Ενώ η Τουρκία δεν μετακινείται επί της ουσίας στις διαπραγματεύσεις, συνεχίζουμε τις δικές μας μονομερείς και μονόπλευρες υποχωρήσεις», πρόσθεσε.

Κάλεσε ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να συνεργαστούν μαζί μας για να καθορίσουμε μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος»

Λίγες οι συγκλίσεις και όχι στα σημαντικά θέματα, εκτιμά ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Λίγες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί και όχι στα σημαντικά θέματα ήταν η εκτίμηση του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου μετά από την ενημέρωση που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Εθνικό Συμβούλιο.

«Σε σχέση με την ενημέρωση που είχαμε στις 8 Σεπτεμβρίου η εντύπωσή μας είναι ότι οι πρόσθετες συγκλίσεις είναι λίγες και δεν αφορούν τα μεγάλα και σημαντικά θέματα των συζητήσεων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ Σιζόπουλος μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τόσο οι συγκλίσεις όσο και οι υπό συζήτηση προτάσεις φαίνεται ότι τελικά οδηγούν σε μια συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας και όχι σε μια δημοκρατική ομοσπονδία όπως είναι ο επιθυμητός στόχος και όπως αυτό καταγράφεται στο κοινό ανακοινωθέν του Σεπτεμβρίου του 2009».

Ο` Δ. Συλλούρης, δεν θεωρεί ότι υπήρξε πρόοδος

Ικανοποιημένος μέχρι στιγμής από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Εθνικό Συμβούλιο εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο Προέδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, σημειώνοντας ότι στα κεφάλαια που ενδιαφέρουν την πλευρά μας ο ίδιος δεν θεωρεί ότι σημειώθηκε πρόοδος.

Έγινε μια ενημέρωση, δεν έγιναν τοποθετήσεις, ρωτήσαμε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις και θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα μια άλλη συζήτηση για να γίνουν οι τοποθετήσεις, ανέφερε ο κ. Συλλούρης εξερχόμενος από το Προεδρικό.

Από αυτά που άκουσα μένω ικανοποιημένος, αν και αν ενημερωθήκαμε ή όχι δεν μπορώ να ξέρω. Αν τα καταλάβαμε όλα ή όχι θα εξαρτηθεί και στη συνέχεια νομίζω, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν σημειώθηκε πρόοδος, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «ούτε αυτό δεν μπορώ να το κρίνω, αν σημειώθηκε πρόοδος». Τουλάχιστον, πρόσθεσε, «δεν θεωρώ ότι σημειώθηκε πρόοδος στα σημεία εκείνα που έπρεπε να ενδιαφέρουν τη δική μας πλευρά». Κληθείς να πει ποια, αναφέρθηκε στο περιουσιακό, στις εγγυήσεις και στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Εξάλλου σε αναφορά του στην Υπηρεσία Φόρου Εισοδήματος, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί άρχισε να φέρνει αποτέλεσμα “και ελπίζω και έσοδα στο κράτος, δεν πρέπει να μείνουμε εδώ, πρέπει να πάμε και σε άλλες λίστες και στις λίστες εκροών και εκεί καθυστερούμε πάρα πολύ».

Αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, ζητά η Συμμαχία Πολιτών

Αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι αν δοθούν τα έγγραφα των προτάσεων των Τουρκοκυπρίων, αλλά και οι αντιπροτάσεις που προτίθεται να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε θα μπορούν και τα μέλη του Συμβουλίου να συμβάλλουν με εναλλακτικές.

«Όπως ξέρετε η συνεδρία ουσιαστικά περιορίστηκε στην ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η τοποθέτηση μας θα γίνει – και θεωρούμε ότι είναι το σωστό – πρώτα εντός του Εθνικού Συμβουλίου και μετά θα προβούμε στη δική μας την εκτίμηση και δημόσια», είπε ο κ. Λιλλήκας μετά τη συνεδρία του Εθνικού.

Πρόσθεσε ότι «διατηρούμε επιφυλάξεις ως προς το κλίμα που καλλιεργείται, όμως το πιο ουσιαστικό για μας είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Αρχηγών δεν μας επιτρέπει να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την υποβολή των δικών μας προτάσεων».

«Ζητήσαμε όπως μας επιδοθούν τα έγγραφα των συνομιλιών έτσι ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να καταθέσουμε στον Πρόεδρο βοηθητικά τις δικές μας εναλλακτικές επιλογές, αναγνωρίζοντας βέβαια το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει ποιες θα αξιοποιήσει ή όχι», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Θεωρούμε, πρόσθεσε, «για να είναι συλλογική η διαχείριση του Κυπριακού θα πρέπει ο ίδιος ο Πρόεδρος να μας επιτρέψει να τον βοηθήσουμε με αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου». Σε ερώτηση αν θα τους δοθούν τα έγγραφα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η τοποθέτηση του Προέδρου ήταν όχι» εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα την αναθεωρήσει».

Επανέλαβε ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο στη διαχείριση του Κυπριακού, αν δεν ξέρουμε τι ζητά η Τουρκοκυπριακή πλευρά και αν δεν ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις του Προέδρου, ή τι προτίθεται να αντιπροτείνει.

Σε ερώτηση τι ακριβώς ανασκοπήθηκε κατά την πολύωρη συνεδρία του Εθνικού αν δεν έγινε επαρκής ενημέρωση, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι «δεν είπα ότι δεν έγινε επαρκής ενημέρωση, είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος, όπως ήταν φυσιολογικό αναλώθηκε σε ενημέρωση από τον Πρόεδρο». Ο Πρόεδρος, όπως ανέφερε, ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τα δικά του ταξίδια στο εξωτερικό, τα ταξίδια ξένων αξιωματούχων στην Κύπρο, τις συνόδους της ΕΕ και στη συνέχεια και για την εξέλιξη των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η ενημέρωση πρέπει να πω ότι ήταν κατά κεφάλαιο θα έλεγα που αποτελεί αντικείμενο των συνομιλιών». Από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου υποβλήθηκαν μόνο διευκρινιστικές ερωτήσεις πάνω στα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε. Θα μπορούσε να ήταν μια καλή αρχή αν είχαμε και τα έγγραφα και γνωρίζαμε τις προθέσεις του Προέδρου στο τι θα αντιπροτείνει, για να υποβάλουμε κι εμείς τις δικές μας προτάσεις, επανέλαβε.

 

Περδίκης: Η εικόνα ότι επίκειται λύση βασίζεται σε ανοησίες…

 

Η εικόνα ότι επίκειται λύση στο Κυπριακό βασίζεται σε ανοησίες ανέφερε στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ανέφερε μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Ο κ, Περδίκης είπε ότι έγινε αδρομερής ενημέρωση για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας και για τις μυστικές συνομιλίες που διεξάγει με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Πρόσθεσε ότι το παράπονο των περισσοτέρων μελών του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι δεν υπάρχει συνεχής ενημέρωση και δεν υπάρχει αντιστοιχία των όσων λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έγγραφα.

“Δεν υπάρχουν στη διάθεση μας τα έγγραφα”, ανέφερε προσθέτοντας ότι υπάρχει θέμα ενημέρωσης.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει επίσης απόφαση της Βουλής, που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, με την οποία το νομοθετικό σώμα καλούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρουσιαστεί σε κλειστή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, για να ενημέρωσει του Βουλευτές, την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υλοποίησε, είπε.

Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα ενημέρωσης του κυπριακού λαού, ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας και συμμετοχής της κοινωνίας σε αυτό που οραματίζεται ο Πρόεδρος να πετύχει το συντομότερο δυνατό, συνέχισε.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι σημειώνει ότι ο Πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει ως ανοησία τα οποία διάφοροι λέγουν κτίζοντας μια εικόνα ότι η λύση του Κυπριακού είναι θέμα ολίγων μηνών ή συντόμου χρονικού διαστήματος.

Είναι θέμα σύντομου χρονικού διαστήματος εάν η Τουρκία εγκαταλείψει την αδιάλλακτη και μη εποικοδομητική της στάση, κατέληξε ο Πρόεδρος των Οικολόγων.