Γ.Λιλλήκας:Η Κύπρος να παραχωρήσει στρατιωτικές διευκολύνσεις στη Ρωσία

Ο Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας επανέφερε  σημερα  και στο Εθνικό Συμβούλιο την πρόταση του για απο κοινού κατάθεση  ψηφίσματος  στη Βουλή για παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία.422eb2659bfd1e3f1011e59d78c908c6_XL

Στην πρόταση του η οποία απευθύνεται και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρει συγκεκριμένα:

«Εισηγούμαι την από κοινού σύνταξη και κατάθεση ψηφίσματος στη Βουλή των αντιπροσώπων που να καλεί την Κυβέρνηση να παραχωρήσει στρατιωτικές διευκολύνσεις στη Ρωσία από τα λιμάνια και την αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου». Θεωρώ ότι οφείλουμε να διευκολύνουμε τη Ρωσία, δεδομένου ότι αποτελεί διαχρονικά φίλη χώρα και αυτή τη στιγμή διεξάγει πόλεμο κατά του ISIS και της τρομοκρατίας.
Παρόμοιες διευκολύνσεις παρέχουμε εδώ και χρόνια προς τη Γερμανία και τη Γαλλία, με τις οποίες έχουμε υπογράψει σχετικές συμφωνίες. Στρατιωτικές διευκολύνσεις παρέχουμε και στις ΗΠΑ όταν και όποτε το ζητήσουν. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό από τις Βρετανικές Βάσεις πραγματοποιούνται ήδη αεροπορικές επιδρομές προς τη Συρία.
Υπενθυμίζω ότι το θέμα το είχα εγείρει στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου τον Νιόβρη του 2014 λίγο πριν το ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα. Παρά την αποδοχή της Πρότασης μου από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, δυστυχώς, η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν υπέγραψε Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τη Ρωσία.
Η απάντηση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών στην κοινή διάσκεψη τύπου με τον Ρώσο ομόλογο του, ότι «η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια ανθρωπιστικής φύσεως και διαφυγής Ρώσων πολιτών από περιοχές από όπου μπορούμε να βοηθήσουμε», είναι απογοητευτική.
Βοήθεια για ανθρωπιστικούς σκοπούς είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε σε όποια χώρα τη χρειάζεται και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως στήριξη προς τη φίλη χώρα της Ρωσίας στον δύσκολο αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.
Η παρούσα επιστολή προσβλέπει στην από κοινού σύνταξη ψηφίσματος, με όσες Κοινοβουλευτικές πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν, που να καλεί την Κυπριακή Κυβέρνηση όπως προχωρήσει στη σύναψη Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τη Ρωσία, ανταποδίδοντας τη διαχρονική και πολύτιμη στήριξη και βοήθεια που μας παρέχει στο Εθνικό μας θέμα»