Ξεκινά τον Μάρτη η κατεδάφιση των διϋλιστηρίων

Το Μάρτιο αρχίζει το έργο κατεδάφισης του παλαιού διυλιστηρίου στη Λάρνακα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι “έχουμε ενημερωθεί σήμερα γραπτώς από το Υπουργείο Εμπορίου, με βάση την απόφαση και τις δεσμεύσεις που έχει δώσει στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, ότι κατατέθηκε ήδη από την Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΤΑΚ) στο Δήμο Λάρνακας άδεια κατεδάφισης του παλαιού διυλιστηρίου, με παράλληλη αίτηση για να κερδηθεί χρόνος στο Τμήμα Περιβάλλοντος ώστε να δοθούν συγκεκριμένες άδειες”.

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Ανέφερε ότι “ο προγραμματισμός είναι ότι εντός Ιανουαρίου θα βγουν σε προσφορές και εντός Μαρτίου θα ξεκινήσει η αποξήλωση των εγκαταστάσεων των υγρών καυσίμων στο χώρο του παλαιού διυλιστηρίου”.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι “μια δέσμευση η οποία δόθηκε ενώπιον της Βουλής και των Λαρνακέων υλοποιείται σήμερα και σταδιακά το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας αλλάζει μορφή και αυτό ήταν απαίτηση δεκαετιών της Λάρνακας, την οποία η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής στήριξε με μεθοδικότητα και ολοκληρώνεται σήμερα το πρώτο μέρος που είναι η κατεδάφιση του παλαιού δυιλιστηρίου”.

Πρόσθεσε ότι “θα ξεκινήσουν προβλέπουν το Μάρτιο με ένα χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του έτους ενώ θα παραμείνουν εκεί μόνο κάποια καύσιμα που δεν ανήκουν στα υγρά καύσιμα, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να δημιουργηθούν αποθήκες, και συγκεκριμένα μιλώ για την άσφαλτο”.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι η αίτηση κατατέθηκε στις 30 Νοεμβρίου στο Δήμο Λάρνακας και την 1η Δεκεμβρίου στο Τμήμα Περιβάλλοντος για να γίνει εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να κερδηθεί χρόνος.

Ανέφερε, επίσης, ότι “το Γενάρη του 2017 λήγουν οι άδειες των εταιρειών στη συγκεκριμένη περιοχή και από πιο νωρίς θα πρέπει να έχουν πάρει αποφάσεις για αποχώρηση από το συγκεκριμένο χώρο”.