ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ χαιρετίζουν την επίσκεψη Λαβρόφ

Το ΑΚΕΛ θεωρεί θετικό γεγονός την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο και καλωσορίζει στην Κύπρο.

epa03996113 Russian Foreign Minister Sergey Lavrov speaks at a press conference after a meeting with Polish Foreign Minister Radoslaw Sikorski (not pictured) in Warsaw, Poland, 19 December 2013. The meeting was on a concrete plan of activities in economic, cultural and social cooperation for the years 2014-2015. EPA/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT

Στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ αναφέρει:

«Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι θέσεις αρχής που τηρεί διαχρονικά η Ρωσική Ομοσπονδία και η στήριξη που η φίλη χώρα παρέχει στις δίκαιες διεκδικήσεις του κυπριακού λαού, καθιστούν την εδώ επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ ιδιαίτερα σημαντική.

Αναμένουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα αξιοποιηθεί για την παραπέρα ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών μας, καθώς και για την επαναβεβαίωση και ενίσχυση του θετικού ρόλου που διαδραματίζει στο Κυπριακό η ρωσική Ομοσπονδία, ιδιαίτερα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο χαιρετίζουμε τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σε χθεσινή συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, μέσα από την οποία επαναβεβαιώνει τις θέσεις αρχή που τηρεί η ρωσική Ομοσπονδία στο Κυπριακό και την πλήρη στήριξη της φίλης χώρας στην εν εξελίξει διαδικασία λύσης του Κυπριακού.»

Το ΔΗΚΟ 

Το ΔΗΚΟ  με ανακοίνωση του αφού καλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει  την στήριξη που προσφέρει η Ρωσία στο κυπριακό χαιρετίζει την απόφαση του Ρώσου ΥΠΕΞ  να μην μεταβεί στα κατεχόμενα  και  τονίζει:

«Οι διαχρονικά σταθερές θέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο κυπριακό και η στήριξη που προσφέρει η Ρωσία στην Κυπριακή Δημοκρατία, η κρισιμότητα των στιγμών που περνά το κυπριακό και η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή μας, καθιστούν την επίσκεψη του ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ιδιαίτερα σημαντική.

Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει την επίσκεψη του κ. Λαβρόφ και καλεί την κυβέρνηση να την αξιοποιήσει, στην κατεύθυνση της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας.

Χαιρετίζουμε επίσης την απόφαση του Σεργκέι Λαβρόφ να μην μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον κ. Ακκιντζί, απόφαση που υπογραμμίζει τόσο την οντότητα και νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε εποχές που μεθοδεύεται υποβάθμιση της, όσο και την παράνομη και αποσχιστική φύση του κατοχικού ψευδοκράτους

Σε ότι αφορά το θέμα των επισκέψεων ξένων αξιωματούχων στα κατεχόμενα, ελπίζουμε ότι δεν είναι θέση της κυβέρνησης, αυτή που εξέφρασε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο οποίος δικαιολόγησε απόλυτα τους ξένους αξιωματούχους που επισκέπτονται τα κατεχόμενα, με το τραγελαφικό επιχείρημα, ότι δεν αναρτούν τα κρατικά τους σύμβολα.

Το επιχείρημα του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου αναδεικνύει περίτρανα το μέγα σφάλμα στο οποίο υπέπεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πριν μερικούς μήνες, όταν αφαίρεσε τη σημαία και το θυρεό από το προεδρικό αυτοκίνητό του, προκειμένου να μεταβεί στα κατεχόμενα.