Δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ντιγιάρμπακιρ

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, Ταχίρ Ελτσί, δολοφονήθηκε  το Σάβββατο από πυροβολισμούς άγνωστων ενόπλων στη μεγάλη αυτή πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, δήλωσαν νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

Ο Ταχίρ Ελτσί πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι ενώ έκανε μία δήλωση στους δημοσιογράφους, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.tho-708_0

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου και μιας ομάδας δικηγόρων, προκαλώντας την άμεση επέμβαση των δυνάμεων της τάξης. Δημοσιογράφοι και τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, πρόσθεσαν.

Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε ανακοινώθηκε ότι  υπέκυψε στα τραύματά του.

Εικόνες από τη δολοφονία του μεταδόθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν, το οποίο κάλυπτε τη συνέντευξη Τύπου. Μετά τη μάχη στην οποία σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός, στο Ντιγιάρμπακιρ κηρύχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε κυνικά: “Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου. Πριν από λίγο έμαθα ότι σε μάχη στο Ντιγιάρμπακιρ σκοτώθηκε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ταχίρ Ελτσί και ένας αστυνομικός μας. Ο Αλλάχ να τους αναπαύσει. Αυτό το επεισόδιο έδειξε πόσο σωστή είναι η αποφασιστικότητά μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας”.

Ο Ταχίρ Ελτσί μαζί με άλλους δικηγόρους έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην επαρχία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ μπροστά από το τζαμί με τους τέσσερις μιναρέδες. Μετά τη συνέντευξη Τύπου γύρω στις 11.00 ακούστηκαν πυροβολισμοί. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο Ταχίρ Ελτσί χτυπήθηκε στο κεφάλι και έπεσε στο έδαφος. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του. Κατά τη μάχη σκοτώθηκε και ένας Τούρκος αστυνομικός και τραυματίστηκαν οι ανταποκριτές των πρακτορείων ειδήσεων του Ανατολού και του Ντογάν καθώς και άλλοι δικηγόροι.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ντιγιάρμπακιρ Ταχίρ Ελτσί πριν από τις εκλογές στην Τουρκία είχε δηλώσει σε πρόγραμμα του CNNTurk που συμμετείχε ότι το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και αμέσως μετά παραπέμφθηκε σε δίκη. Γεννήθηκε το 1966 στην επαρχία Τζίζρε του Σιρνάκ, το 1991 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη νομική και από το 1996 μέχρι το 2006 ανέλαβε διάφορα καθήκοντα στη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ντιγιάρμπακιρ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης.