AΚΕΛ και ΕΔΕΚ καταδικάζουν τις δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Γενς_Στόλτενμπεργκ1«Αποτυπωνει  τη διαχρονική αντικυπριακή συμπεριφορά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.»

ΑΚΕΛ  και ΕΔΕΚ  με ανακοινώσεις τους σήμερα καταδικάζουν τις φιλοτουρκικές  δηλώσεις του νέου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ,ο οποίος  ερωτώμενος για την επιθετική δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένιψε πάλι τα χείρας του και περιορίστηκε να καλέσει «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση». Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει ότι «είναι η δεύτερη φορά που ο Γ.Γ. προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις. Προηγήθηκαν οι έπαινοι του, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Τουρκία, στον «σταθεροποιητικό ρόλο ασφάλειας της Τουρκίας στην περιοχή».

«Είναι φανερό, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ  ότι υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί πίσω από τις προκλήσεις και παραβιάσεις της τουρκικής κυβέρνησης εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας της στο Κυπριακό.Ενώ ο κύριος Στόλτενμπεργκ και το ΝΑΤΟ γενικά, υποκριτικά διαπιστώνουν «προκλήσεις και επιθετικές πολιτικές της Ρωσίας» με αφορμή την Ουκρανία, δεν βλέπουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας. Για ακόμα μια φορά, με αυτή τους τη στάση οι επικεφαλής της Νατοϊκής συμμαχίας υπενθυμίζουν σε όλους τι πρεσβεύει το Σύμφωνο του ΝΑΤΟ, στο οποίο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει πίστη, αφού τους χαρακτηρίζει «στρατηγικούς εταίρους». Η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και η πολιτική των ψευδαισθήσεων που καλλιεργεί στον κυπριακό λαό, εκτίθεται για ακόμα μια φορά.»

Τέλος το  ΑΚΕΛ  επαναλαμβάνει  την πάγια θέση του ότι « η εγκατάλειψη της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής αρχών στις διεθνείς συνεργασίες και η πρόσδεση στα Νατοϊκά συμφέροντα, θα οδηγήσει σε ακόμα πιο δυσάρεστα αποτελέσματα για την Κύπρο και το λαό μας.

Η ΕΔΕΚ  στην ανακοίνωση της  τονίζει ότι η δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτεμπεργκ στην Αθήνα«συνιστά μνημείο υποκρισίας και απόπειρας συγκάλυψης της έκνομης τουρκικής συμπεριφοράς.» Και προσθέτει:«Παραβλέποντας και αγνοώντας ρητούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ επιχειρεί να αθωώσει την Τουρκία και να παρουσιάσει τη θαλάσσια εισβολή της ως υπαρκτή «διαφορά» για την οποία πρέπει να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση» εκατέρωθεν.Δυστυχώς, καταλήγει η ΕΔΕΚ , η απαράδεκτη και αξιοκατάκριτη στάση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ συνιστά «επάξια συνέχιση» της διαχρονικής αντικυπριακής συμπεριφοράς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.»