Σκληρή απάντηση Μόσχας στην προβοκάτσια-Βομβάρδισε 20 τούρκικα φορτηγά που εισήλθαν στη Συρια

7 νεκροί πολλοί τραυματίες

 

Είκοσι φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πήραν φωτιά έπειτα από βομβαρδισμό τους από ρωσικά αεροσκάφη όταν μπήκαν στη Συρία από την επαρχία Κιλίς της Τουρκίας όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν εφτά άτομα και τραυματίστηκαν άλλα δέκα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες της επαρχίας Αζέζ βορείως του Χαλέπι όταν δέχτηκαν την επίθεση. CUqu-goVEAAGq0wΤα φορτηγά έγιναν στάχτη, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή ενώ διοικητής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη Συρία δήλωσε ότι τα φορτηγά δέχτηκαν επίθεση από ρωσικά μαχητικά.

Πάντως ενώ αρχικά είχε μεταδοθεί ότι τα φορτηγά ανήκαν στην ισλαμική ανθρωπιστική οργάνωση IHH εκπρόσωπός της ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι μέλη της οργάνωσης προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά αλλά δεν γνωρίζουν ούτε σε ποιον ανήκουν τα φορτηγά, ούτε και ποιος τα βομβάρδισε.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και αποφάσισαν να συναντηθούν τις επόμενες μέρες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς.CUrAMWdUwAAZW8S

Πάντως η Τουρκία κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα και φοβάται χειρότερα αντίποινα από τη Μόσχα.

Ηδη σε  συναγερμό βρίσκονται οι αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας έπειτα από το πακέτο στρατιωτικών μέτρων που αποφάσισε η Ρωσία σύμφωνα με το CNN Turk, το οποίο επισημαίνει ότι με τα μέτρα της Τουρκίας μπορεί να διαμορφωθεί η δομή των επιχειρήσεων των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του ISIS.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία έχει προειδοποιήσει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις και έχουν ληφθεί μέτρα σε ανώτατο επίπεδο.

Πληροφορίες του καναλιού αναφέρουν ότι οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν τη Ρωσία πέντε φορές τους τελευταίους δύο μήνες για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας. Η Ρωσία είχε ζητήσει τη δημιουργία απευθείας τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ των αρχηγείων των δύο χωρών, ωστόσο, έπειτα από αυτό το επεισόδιο εκτιμάται ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια τέτοια γραμμή.CUrAMUUVEAATeT4

Στο μεταξύ συμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Μόσχα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ αέρριψε πρόταση να συνταντηθούν στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι στις 3-4 Δεκεμβρίου.Παρόλο  που ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και συμφώνησαν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες στρατιωτικών και διπλωματικών δικτύων ωστόσο η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζακχάροβα ανακοίνωσε ότι ο Σεργκέι Λαβρόβ δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του για συνάντηση. Η Άγκυρα ωστόσο επιμένει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί.

 

Αρχισε τις γαλιφιές η Τουρκία

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ο  Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, είπε  ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να τεντώσουν το σκοινί και να προκαλέσουν ένταση με τη Ρωσία.”Η Ρωσία είναι φίλη μας, είναι γείτονάς μας. Οι σχέσεις των μεγάλων κρατών και η επικοινωνία τους δεν θυσιάζονται για τα ατυχήματα”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι η Τουρκία εξήγησε αρκετές φορές τους κανόνες εμπλοκής της στη Ρωσία και πρόσθεσε ότι το ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε κατά την παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας. “Ο εναέριος χώρος που έγινε η παραβίαση είναι ταυτόχρονα και εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ. Ενημερώσαμε για τις λεπτομέρειες του επεισοδίου τη Ρωσία. Όλες οι πλευρές πρέπει να φροντίσουν για ώστε να μην αυξηθεί η ένταση”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ανέφερε ακόμη ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ ενημέρωσε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ ο ίδιος και ο Πρόεδρος Ερντογάν μίλησαν με τους ηγέτες άλλων χωρών. Ενημέρωσαν τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος μίλησε με τους Πρωθυπουργούς της Βρετανίας, Ισπανίας και Γερμανίας.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι στην περιοχή Μπαϊρμπουτσακ της Συρίας όπου βρίσκονται οι Τουρκομάνοι είναι σε εξέλιξη μεγάλη επίθεση και αυτό αποδεικνύει πόσο βίαια συμπεριφέρεται το καθεστώς της Συρίας. “Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο του ISIS στο Μπαϊρμπουτσάκ, κανένα στοιχείο τρομοκρατίας. Κανείς δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τις επιθέσεις που γίνονται στο Μπαϊρμπουτσάκ. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις επιθέσεις εναντίον των αθώων ανθρώπων του Μπαϊρμπουτσακ με τη δικαιολογία ότι επιτίθενται εναντίον τουISIS”, ισχυρίστηκε.