Αλλα εκτιμά ο πρόεδρος ΚΟΤ, άλλα λέει ο γενικός διευθυντής!

 

 

Αλληλοσυγκρουόνται ιο εκτιμήσεις για τον τουρισμό από Ρωσία το 2015

 

Άλλα δήλωνε ο πρόεδρος του ΚΟΤ κ. Άγγελος Λοίζου για το ρωσικό τουρισμό, άλλα δηλώνει τώρα ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού κ. Μάριος Χαννίδης. Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ είχε δηλώσει την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του ότι η μείωση από τη Ρωσία αναμένεται να αγγίξει το 30% ενώ σε δηλώσεις του ο κ. Χαννίδης αναφέρει πως δεν υπάρχει τίποτε το δεδομένο για πιθανή μείωση τουριστών από τη συγκεκριμένη χώρα. rwsoi[1]Οι δηλώσεις αυτές είναι αλληλοσυγκρουόμενες, προκαλούν σύγχυση και δείχνουν μη σοβαρότητα για ζητήματα πολύ σημαντικά που επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή οικονομία. Αποκαλύπτουν ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει σωστός συντονισμός και ο καθένας ανάλογα με την ημέρα δηλώνει διαφορετικά πρά γματα. Να επισημάνουμε ότι πριν τις δηλώσεις του Προέδρου του ΚΟΤ περί μείωσης από τη Ρωσία στο 30% είχε προηγηθεί λίγες μέρες προηγουμένως δήλωση άλλου στελέχους του ΚΟΤ στον Τύπο ότι η μείωση του ρουσικού τουρισμού θα ήταν γύρω στο 15- 20%.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού σε συνεργασία με τους φορείς τουρισμού προχωρεί σε σχέδια στήριξης και κινήτρων των τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας, τα οποία θα μειώσουν και θα εκμηδενίσουν τη πιθανότητα μείωσης άφιξης τουριστών από την συγκεκριμένη αγορά, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης.

Ανέφερε ακόμα ότι ο ΚΟΤ καταβάλλει προσπάθειες για εξεύρεση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μεταξύ αυτών και καινούργιες αγορές όπως είναι οι αραβικές χώρες, αλλά και στήριξη ευρωπαϊκών αγορών όπως η Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες βράδυ στη Λάρνακα, η ρωσική τουριστική εταιρεία Biblio Globus, για προώθηση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, ο κ. Χαννίδης ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη ρωσική εταιρεία είναι από τους σημαντικότερους συνεργάτες για το κυπριακό τουρισμό,  σημαντικότερος συνεργάτης για τη στήριξη της οικονομίας της πατρίδας μας σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο που όλοι περνούμε».

Πρόσθεσε ότι η ρωσική αγορά είναι «από τις σημαντικότερες αγορές, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Κύπρο και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξουμε τις κινήσεις για προώθηση του τουρισμού στο νησί μας. Σήμερα βρίσκονται στην Κύπρο πάνω από 300 διοργανωτές ταξιδιών της Ρωσίας αλλά και μεγάλα γκρουπ από ΜΜΕ τα οποία στέλλουν το μήνυμα στη Ρωσία ότι η Κύπρος είναι εδώ ως τουριστικός προορισμός για να στηρίξει τόσο το τουριστικό μας προϊόν όσο και την οικονομία του τόπου».

Αναφερόμενος στις ανησυχίες που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα για τη ρωσική αγορά ο Μάριος Χαννίδης είπε ότι «δεν υπάρχει τίποτε το δεδομένο για πιθανή μείωση τουριστών από τη συγκεκριμένη χώρα. Αυτό που διαφαίνεται και είναι ξεκάθαρο είναι πως τα μέτρα που έχει λάβει η ρωσική κυβέρνηση, που αφορούν την υποτίμηση του ρουβλίου σε σχέση με το ευρώ αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ, δυσκολεύουν την αγοραστική δύναμη των ρώσων πολιτών και αυτό πιθανότατα να έχει αρνητικό αποτέλεσμα για τις καλοκαιρινές διακοπές των Ρώσων, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη» είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι ο ΚΟΤ «σε συνεργασία με τους φορείς τουρισμού προχωρεί σε σχέδια στήριξης των τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας, σχέδια κινήτρων τα οποία θα μειώσουν και θα εκμηδενίσουν τη πιθανότητα μείωσης από τη ρωσική αγορά».

Ταυτόχρονα, συνέχισε «ο ΚΟΤ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως π.χ. καινούργιες αγορές όπως οι  αραβικές χώρες με τη αεροπορική σύνδεση που υπάρχει ήδη με την Κύπρο αλλά και να δοθεί στήριξη σε ευρωπαϊκές αγορές όπως είναι η Γερμανία και οι Σκανδιναβικές χώρες οι οποίες έχουν στηρίξει την οικονομία της Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή για περίπου μία δεκαετία. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί η σωστή προσβασιμότητα από τις χώρες αυτές ούτως ώστε να πετύχουμε την αύξηση του τουριστικού μας προϊόντος» σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χαννίδης είπε ότι «ο ΚΟΤ σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού αλλά και το Υπουργείο Συγκοινωνιών έχουμε προχωρήσει σε αεροπορικές συνδέσεις όπως το Κατάρ σε εβδομαδιαία βάση. Αυτά τα δεδομένα στηρίζουν έμπρακτα την ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής» ανέφερε εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «με τη διαδικασία διευκόλυνσης θεώρησης βίζας από τη Μέση Ανατολή, που περνά από τη Ευρωπαϊκή Ενωση στα πρώτα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου, δείχνουν ξεκάθαρα την πορεία ανάπτυξης από τρίτες χώρες όπως είναι οι Αραβικές χώρες αλλά και η Ρωσία, με τη διευκόλυνση θεώρησης βίζας που είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η  Biblio Globus έχει επιλέξει τη Λάρνακα για να διοργανώσει την συγκεκριμένη εκδήλωση, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ ανέφερε πως «η Λάρνακα είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Κύπρου και έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα. Θεωρώ ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία έμπρακτα στηρίζεται και η ανάπτυξη της Λάρνακας» κατέληξε.