Αναστασιάδης – Ακιντζί έχουν περισσότερες ελπίδες για επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων

εκφράζουν ελπίδα για επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν στο εγγύς μέλλον (2)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασίαδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αισθάνονται τώρα ότι έχουν περισσότερες ελπίδες και μεγαλύτερη πεποίθηση πως τα εκκρεμούντα θέματα μπορούν να επιλυθούν στο εγγύς μέλλον κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών τους, σύμφωνα με κοινή τους δήλωση, την οποία ανέγνωσε

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί, Λευκωσία 14 Σεπτεμβρίου 2015.

ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αιντε, μετά το πέρας της έκτης και τελευταίας συνάντησής τους, κατά το μήνα Νοέμβριο, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Όπως ανακοινώθηκε, κατά το Δεκέμβριο οι ηγέτες θα συναντηθούν στις 4, 15 και 20 του μήνα, ενώ σε ό,τι αφορά τους διαπραγματευτές αυτοί θα συναντώνται σχεδόν σε καθημερινή βάση για να συζητούν και να προετοιμάζουν τις συναντήσεις των ηγετών. Εξάλλου, οι ηγέτες αποφάσισαν την ίδρυση Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία.

Σύμφωνα με τη δήλωση που διάβασε ο κ. Άιντε, κατά τη διάρκεια των έξι συναντήσεών τους το Νοέμβριο, οι δυο ηγέτες συζήτησαν ένα αριθμό θεμάτων στα περισσότερα από τα κεφάλαια, χιαστί και σε μεγάλο βάθος, και έχουν σημειώσει περαιτέρω πρόοδο.

Οι ηγέτες έχουν πετύχει μια καλύτερη κατανόηση των ανησυχιών ο ένας του άλλου. Έχουν τώρα περισσότερες ελπίδες και μεγαλύτερη πεποίθηση ότι τα εκκρεμούντα θέματα μπορούν να επιλυθούν στο εγγύς μέλλον, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεών τους, είπε ο κ. `Αιντε.

Πρόσθεσε πως ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνουν τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά τους για τη διαδικασία, για συζήτηση όλων των θεμάτων κατά διασταυρούμενο τρόπο, και για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν.

Σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία

Με τη δήλωση που ανέγνωσε ο κ. `Αιντε ανακοινώθηκε πως οι δυο ηγέτες έχουν συμφωνήσει στη σύσταση μιας Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία, η οποία μεταξύ άλλων θα εξετάσει υφιστάμενη έρευνα και καλές πρακτικές στην εκπαίδευση στην Κύπρο και στο εξωτερικό και θα αναλάβει μια σχετική έρευνα για το πώς η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στη μετατροπή των συγκρούσεων, στην ειρήνη, στη συμφιλίωση και στην αντιμετώπιση της προκατάληψης, των διακρίσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του εξτρεμισμού.

Επίσης θα δουλέψει για την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού μηχανισμού για την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στα σχολεία των δυο εκπαιδευτικών συστημάτων και την προώθηση των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών από τις δυο κοινότητες και θα εισηγηθεί τις καλύτερες επιλογές πολιτικής και πορεία δράσης που θα επιτρέψουν το συντονισμό των δυο εκπαιδευτικών συστημάτων, συμβάλλοντας έτσι σε μια βιώσιμη και λειτουργική δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Όπως είπε ο κ. `Αιντε, οι διαπραγματευτές θα συναντώνται σε σχεδόν καθημερινή βάση προκειμένου να συζητούν και να προετοιμάζουν τις συναντήσεις των ηγετών. Πρόσθεσε πως η προπαρασκευαστική εργασία συνεχίζεται επίσης στο επίπεδο των ομάδων και των επιτροπών εργασίας.

Τέλος ο κ. `Αιντε ανέφερε πως οι ηγέτες θα συνεχίσουν να συναντώνται συχνά κατά το μήνα Δεκέμβριο και ότι συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών έχουν προγραμματιστεί για τις 4, 15 και 20 Δεκεμβρίου 2015. Επίσης οι ηγέτες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια κοινή επίσκεψη στο εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στις 20 Δεκεμβρίου.