Αποκλιμάκωση της έντασης ζήτησε ο Ομπάμα από τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι ανάγκη «να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης» μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ανακοίνωσε τη νύκτα η τουρκική προεδρία έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο πρόεδροι.ernto-obama

«Συμφωνούν ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε  κατά την επικοινωνία αυτή ότι το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν επίσης τη δέσμευσή τους υπέρ μιας διαδικασίας πολιτικής μεταβατικής προς την ειρήνευση στη Συρία, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα “εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται της κυριαρχία της῾.
Η δήλωση αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της αποκλιμάκωσης της κατάστασης και στην προώθηση διευθετήσεων που να διασφαλίζουν ότι δεν θα συμβούν ξανά παρόμοια περιστατικά.
Τέλος, τονίζει ότι επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση στις προσπάθειες για υποβάθμιση και τελικά καταστροφή του ISIL.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για συνομιλία Ομπάμα -Ερντογάν -μετά από πολύ καιρό – που δεν περιλαμβάνει αναφορές στο ΡΚΚ.
Στο θέμα της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους αναφέρθηκε κι ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Μπέν Ρόουντς, μιλώντας στους δημοσιογράφους για την επίσκεψη Ομπάμα στο Παρίσι. Ο κ. Ρόουντς απέρριψε σχόλιο ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους εκτροχίασε τις γαλλικές προσπάθειες, να πετύχουν στη χθεσινή συνάντηση Ομπάμα-Ολάντ τη συνεργασία Γαλλίας, ΗΠΑ και Ρωσίας στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
“Δεν άλλαξε το αποτέλεσμα της συζήτηση στη βάση του συμβάντος με το ρωσικό αεροσκάφος”, είπε ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, προσθέτοντας ότι μεταξύ των δύο προέδρων υπήρξε ενότητα και αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση του ΙΚ.
Σε σχέση με τη Ρωσία, ο κ. Ρόουντς είπε πως είδαμε μία ενιαία θέση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που δεν είναι νέα, αλλά η ίδια με αυτή που τηρήθηκε στη διαδικασία της Βιέννης, ότι ο Ασσαντ πρέπει να φύγει ως μέρος της πολιτικής μετάβασης.
Πρόσθεσε ότι το ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Ρωσία είναι ότι μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στον συνασπισμό κατά του ΙΚ, υπό την προϋπόθεση ότι εστιάζουν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις εναντίον του ISIL κι όχι εναντίον αυτών των μετριοπαθών στοιχείων της αντιπολίτευσης που θα χρειαστεί να είναι μέρος της διαδικασίας της Βιέννης.
Πρόσθεσε τέλος ότι για το θέμα του αεροσκάφους μίλησε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος.
“Εχουμε μια μακρά και διαρκή υποστήριξη στην ασφάλεια της συμμάχου μας Τουρκίας. Την ίδια στιγμή και ο πρόεδρος Ολαντ και ο πρόεδρος Ομπάμα επισήμαναν την πεποίθησή τους ότι τώρα είναι η στιγμή για τη Ρωσία και την Τουρκία να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, να εμπλακούν σε διάλογο και να αποφύγουν την σύγκρουση σε παρόμοιες επιχειρήσεις῾
Στο μεταξύ χθες ο πρόεδρος Ομπάμα προέδρευσε του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να συζητήσουν την απάντηση στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις του ΙΚ.
“Ο πρόεδρος ενημερώθηκε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη αξιόπιστη απειλή στη χώρα από τον ISIL”, αναφέρει γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, στην οποία επίσης αναφέρεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η υπάρχουν συνεργασία με τους εταίρους στα θέματα ασφάλειας και ανταλλαγής πληροφοριών.
“Ο πρόεδρος έδωσε οδηγίες την ομάδα της εθνικής ασφάλειας να συνεχίσουν να εντείνουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για υποβάθμιση και καταστροφή του ΙΚ, συμπεριλαμβανομένης της από κοινού με τους εταίρους αύξησης της στρατιωτικής συνεργασίας στην εκστρατεία εναντίον του ISIL, στην διακοπή των δικτύων ξένων μαχητών, στην διακοπή της επέκτασης του ΙΚ έξω από τη Συρία και το Ιράκ και στην παρεμπόδιση τρομοκρατικών επιχειρήσεων του ΙΚ εκτός αυτών των περιοχών”, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου..