ΗΠΑ: Σκάνδαλο για επεμβάσεις σε έρευνα για να μην ενοχοποιηθούν ως αίτια παχυσαρκίας τα προϊόντα της Coca Cola

Η  υπεύθυνη για την επιστημονική και υγιειονομική υποστήριξη της Coca Cola,Ρόνα Απλεμπάουμ παραιτήθηκε ύστερα από κατηγορίες για μόχλευση των μελετών μιας ομάδας που είχε ως στόχο την διερεύνηση για το πως τα προϊόντα της εταιρίας επιδρούν στην παχυσαρκία.ImageHandler-4.ashx

Η εκστρατεία εναντίον της παχυσαρκίας στην Αμερική είχε εδώ και καιρό ως πρώτο στόχο τα αεριούχα αναψυκτικά με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Τα ποτά αυτά βάλλονται από παντού, θεωρούμε ως η κύρια αιτία για την έξαρση της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ, ενώ δεκάδες ινστιτούτα και επιστημονικές ομάδες ασχολούνται με την τεκμηρίωση -ή μη- της επίδρασής τους σ’ αυτή την υγειονομική βόμβα.

Η Ρόνα Απλεμπάουμ,  υπεύθυνη για την επιστημονική και υγειονομική υποστήριξη των προϊόντων της Coca Cola, κατηγορήθηκε ότι είχε στενές σχέσεις με την επιστημονική ομάδα Global Energy Balance Network, μία μη κερδοσκοπική εταιρία η οποία είχε ως στόχο την έρευνα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, υπάρχουν δεκάδες e-mail που δείχνουν ότι η Coca Cola προσπαθούσε να επηρεάσει τις απόψεις της συγκεκριμένης επιστημονικής ομάδας, με την Απλεμπάουμ να είναι ο κύριος συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους.

Οι στενές σχέσεις μεταξύ της συγκεκριμένης υπαλλήλου και της ομάδας αυτής, είχε δημιουργήσει εδώ και καιρό την υπόνοια ότι η Coca Cola χρησιμοποιούσε τις αναφορές και τις έρευνές τους για να επηρεάσει προς όφελός της τα όποια αποτελέσματα.

Με άλλα λόγια, υπήρξαν υπόνοιες ότι η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα έβγαζε αναφορές λιγότερο ενοχοποιητικές για τα προϊόντα της Coca Cola σχετικά με την παχυσαρκία, αφήνοντας τα προϊόντα της να πέσουν στα… μαλακά.

Η Ρόνα Άπλεμπαουμ μετά την γενική κατακραυγή εναντίον της αποφάσισε να παραιτηθεί. Ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Mουχτάρ Κεντ δήλωσε σήμερα ότι η Coca Cola θα έχει πιο διαφανείς διαδικασίες σχετικά με τις δραστηριότητές της.

«Η υποστήριξή μας στην επιστημονική έρευνα ήταν βασισμένη σε μία ολιστική προσέγγιση του θέματος της παχυσαρκίας, βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία. Όμως είναι πλέον καθαρό ότι δεν υπήρχε ο απαραίτητος έλεγχος σχετικά με τις επαφές μας με την Global Energy Balance Network, και χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να αναδείξουμε τις αξίες και τις αρχές της εταιρίας μας» συμπλήρωσε.

Όπως και να έχει, το θέμα έχει ήδη απασχολήσει όλα τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ καθώς πέρα από την «εταιρική ηθική» έχει να κάνει και με το τεράστιο υγειονομικό πρόβλημα της παχυσαρκίας που ταλαιπωρεί τους Αμερικάνους (και όχι μόνο). Τα συμφέροντα και τα χρήματα είναι πολλά, όμως όπως και να έχει πληθαίνουν οι φωνές σε πολλές χώρες του πλανήτη που ζητούν αυστηρότερο έλεγχο αυτών των προϊόντων και πιθανότατα την έξτρα φορολόγησή τους.