«Λευκοί κύκνοι» και «ελεύθερο κυνήγι» πάνω από τους ουρανούς του Ισλαμικού Κράτους

 

 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου*

petrosΚαι τους «Λευκούς Κύκνους», τα στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Ту-95МС και Ту-160 έχει ρίξει στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών η Ρωσία, σε ένδειξη της αποφασιστικότητας της για να κλείσει όσο γίνεται γρηγορότερα «από αέρος» το κεφάλαιο που λέγεται Ισλαμικό Κράτος.

Όπως μεταδίδεται από τη Μόσχα τα στρατηγικά βομβαρδιστικά ΤU 160 εξαπέλυσαν το τελευταίο 24ωρο 12 ιπτάμενους πυραύλους κατά στόχων του ΙΚ, κλιμακώνοντας με τον τρόπο αυτό τον πόλεμο κατά του ΙΚ όπως και με διπλασιασμό των αεροπορικών επιθέσεων κατά των τζιχαντιστών. Ταυτόχρονα πολεμικά αεροπλάνα της Ρωσίας ακολουθώντας μια νέα τακτική, βγήκαν σε «ελεύθερο κυνήγι» εντοπισμού και εξολόθρευσης στόχων του ΙΚ όπως βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων (τις τελευταίες μέρες επλήγησαν και εξεράγησαν πάνω από πεντακόσια βυτιοφόρα που ανήκαν σε τρομοκράτες),όπως και ένα δεξαμενόπλοιο, επιφέροντας σοβαρά πλήγματα στην οικονομική και στρατιωτική υποδομή του ΙΚ.tu_160_02

Τα ρωσικά βομβαρδιστικά έχουν εντείνει τις εξόδους τους πραγματοποιώντας τρεις εξόδους την ημέρα(μία το βράδυ και δύο την μέρα). Με την άφιξη και του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκολ (απέπλευσε  καθ οδόν προς τη Μεσόγειο μαζί με άλλα πλοία) αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τόσο του όγκου πυρός (ήδη 12 γαλλικά βομβαρδιστικά πετούν από Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα προστεθούν και τα 20 που φέρει το αεροπλανοφόρο, που είναι και το πιο μεγάλο της Ευρώπης) όσο και αύξηση του αριθμού των στόχων που θα σφυροκοπηθούν «συντονισμένα» από Ρωσία και Γαλλία, με βάση και τα νέα δεδομένα που προστίθενται σε αυτή την ιδιότυπη «σκακιέρα».

Σίγουρα η ετεροχρονισμένη παρουσία της Γαλλίας υπό την πίεση των τελευταίων τραγικών γεγονότων στο Παρίσι (αλλά και η χαμηλή δημοτικότητα του Προέδρου Ολάντ), δεν αποσκοπεί απλά στον αγώνα κατά του ΙΚ, αλλά είναι και μια έκφραση των γεοστρατηγικών ανησυχιών της σε μια περιοχή που θεωρεί ότι ακόμα
«ρίζει». Ίδωμεν! Κρατάμε μικρό καλάθι και αναμένουμε να δούμε και τι θα κάνει η Γαλλία με το ελικοπτεροφόρο «Μιστράλ» στη Ρωσία και γενικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

*M.A.in International Journalism