Δριμύ κατηγορώ ΠΑΣΕΧΑ εναντίον Βγενόπουλου και Α.Ηλιάδη

det_olympios-pasexaΚατηγορεί επίσης ΔΗΣΥ και Αβ.Νεοφύτου  που ενώνουν τη φωνή τους με τους «καλύτερουε τραπεζίτες»

Εκπληξη για το θρασος όλων όσοι, σύμφωνα με πορίσματα των κυπριακών εποπτικών Αρχών, εξαπάτησαν επενδυτές, καταθέτες και πελάτες της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου και τους οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή, την κυπριακή οικονομία σε τέλμα και την κυπριακή κοινωνία σε απόγνωση»  εκφράζει ο ΠΑΣΕΧΑ  απ’αφορμή τις ανακοινώσεις της MIG και του Αντρέα Ηλιάδη σε σχέση με το δημοσίευμα της New York Times.Στην ανακοίνωση του ο ΠΑΣΕΧΑ επιτίθεται επίσης στο ΔΗΣΥ  και στον  Αβέρωφ Νεοφύτου να ενώνουν τη φωνή τους μαζί με τους «καλύτερους τραπεζίτες».

“Αντί μέσα από συνετές τραπεζικές πρακτικές οι διοικήσεις των δύο τραπεζών να συμβάλουν στη δημιουργία πλούτου συνέβαλαν στη δημιουργία φούσκας ακινήτων και μιας μαζικής αναδιανομής πλούτου με την ανάληψη κινδύνων σε επίπεδα καζίνου. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της MIG σε σχέση με το επίμαχο δημοσίευμα ότι δήθεν «επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ κατεστράφη από σειρά παρανόμων πράξεων και παραλείψεων της Κυπριακής Δημοκρατίας» φαίνεται πως ο Αντρέας Βγενόπουλος και οι συνεργάτες του χάθηκαν στη μετάφραση”, πρόσθεσε.

Σημειώνουμε, προστίθεται, πως αν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δεν χορηγούσε έκτακτη ρευστότητα από τον Οκτώβριο του 2001 η Λαϊκή θα έκλεινε και θα οδηγείτο σε εκκαθάριση. Την ίδια ώρα, αναφέρεται, ο εκκαθαριστής θα καλούσε όλα τα δάνεια σε αποπληρωμή ώστε να εξοφληθεί η έκτακτη ρευστότητα, οι πιστωτές και οι καταθέτες της τράπεζας, κάτι που πρακτικά θα προκαλούσε κατάρρευση σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της χώρας αλλά και πολύ σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με απόρρητη επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου, σημειώνει ο ΠΑΣΕΧΑ, η Λαϊκή απορρόφησε μέχρι τότε 4.6 δις ευρώ σε ELA και μέχρι το τέλος του έτους η ΚΤ υπολόγιζε ότι η τράπεζα θα χρειαζόταν άλλα 650 εκ. ενώ σε άλλη επιστολή ημερομηνίας 7 Νοεμβρίου 2011 η ΚΤ κάνει λόγο για «μη συνετούς χειρισμούς στους οποίους προέβη η Διεύθυνση της τράπεζας» ως αιτία για το δυσμενή επηρεασμό της ρευστότητάς της.

Ο ΠΑΣΕΧΑ σημειώνει πως επί Αντρέα Βγενόπουλου διατέθηκαν τα αξιόγραφα της Λαϊκής που σύμφωνα και με έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας διαπιστώθηκαν παρανομίες στη διάθεσή τους. Σημειώνουμε επίσης τα δάνεια προς συμβούλους και επιχειρηματίες που δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις και/ή χωρίς επαρκείς και/ή ποιοτικές εξασφαλίσεις που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές όχι μόνο στους μετόχους αλλά και στους καταθέτες της τράπεζας.

“Καλούμε τον Αντρέα Βγενοπουλο, αντί να εκδίδει ανακοινώσεις με άναρθρες κραυγές, να καταβάλει άμεσα αυτά που οφείλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί. Αναφορικά με τον Αντρέα Ηλιάδη, η ανακοίνωσή του στερείται σοβαρότητας και περιέχει σοβαρές ανακρίβειες και ψεύδη. Δεν αναμέναμε τίποτε περισσότερο από κάποιον που κατέστρεψε οικονομικά χιλιάδες επενδυτές και καταθέτες και κέρδισε εκατομμύρια σε βάρος τους. Με την ευκαιρία να χαιρετίσουμε την ορθή στάση του Πανίκου Δημητριάδη που απαγόρευσε στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου να εκταμιεύσει το ταμείο προνοίας του Ηλιάδη το 2012”, αναφέρεται.

Ο ΠΑΣΕΧΑ υπενθυμίζει σε επενδυτές και καταθέτες ότι μπορούν να αξιοποιήσουν νομικά εκθέσεις και πορίσματα των κυπριακών εποπτικών Αρχών σε βάρος όλων όσοι ενέχονται σε πράξεις που οδήγησαν σε οικονομικές απώλειες τους.