Ενας απο τους τρομοκράτες πέρασε ως «μετανάστης» από τη Λέρο

Στις 3 Οκτωβρίου ταυτοποιήθηκε σύμφωνα με την Ελληνα υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Από την Λέρο είχε περάσει ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε δίπλα σε έναν από τους νεκρούς τρομοκράτες των επιθέσεων στην Γαλλία ενώ ερευνάται και δεύτερο άτομο. Μέχρι στιγμής ανάμεσα στους 8 ένοπλους δράστες έχουν ταυτοποιηθεί ένας Γάλλος εξτρεμιστής, γνωστός στις Αρχές της χώρας, assets_LARGE_t_420_54453126καθώς και ένας Αιγύπτιος.

Όπως έγινε γνωστό από της ελληνικές Αρχές, ο δράστης είχε ταυτοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στη Λέρο.
Ερευνάται πάντως κατά πόσον το διαβατήριο ανήκει πράγματι στον τρομοκράτη ή εάν περιήλθε στην κατοχή του από άλλον Σύρο.
Σε σχετικές τους δηλώσεις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ανέφερε:
«Σχετικά με την υπόθεση του Συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος.
Ανακοινώνουμε ότι ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.
Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος.Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ν. Τόσκας.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο άτομο για το οποίο ζητούν πληροφορίες οι Γάλλοι, η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν και αυτό έχει περάσει από την Ελλάδα.

Πώς ξεκίνησε ο εντοπισμός  τους
Από τα  ελληνικά σύνορα πέρασαν για να μπουν στην Ευρώπη οι δύο από τους οκτώ μακελάρηδες του Παρισιού (σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται το ISIS) .

Οι γαλλικές αρχές έστειλαν τα ονόματα δύο υπόπτων του μακελειού στην ΕΛΑΣ προκειμένου να ελεγχθεί αν δύο από τους 8 τρομοκράτες έχουν περάσει από την Ελλάδα .Το ένα άτομο, είναι δράστης των επιθέσεων, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση του δεύτερου ατόμου. Ο δράστης είχε περάσει από την Λέρο όπου και είχε στην κατοχή του το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε αργότερα στην σορό του.

Ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου που εντοπίστηκε στο γήπεδο είχε περάσει τα ελληνικά σύνορα στις 3 Οκτωβρίου, μαζί με ακόμη 70 παράνομους μετανάστες και είχε συλληφθεί. Κατεγράφη και ταυτοποιήθηκε στο hotspot του νησιού. Δύο ημέρες αργότερα έφυγε από την Ελλάδα  για να καταλήξει όπως αποδείχθηκε στην Γαλλία.

Η ΕΛΑΣ βρήκε όντως αυτούς τους δύο “μετανάστες” και επιβεβαίωσε την “διάσωση” και προώθησή τους στην Ευρώπη. Γιά τον έναν από αυτούς υπάρχει η πληροφορία ότι ήρθε  από την Τουρκία!

Στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι το μεσημέρι βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα, του διοικητή της ΕΥΠ και του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ελήφθη η απόφαση για τη λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας.

Παράλληλα, συσκέψεις γίνονται από το πρωί και στην ΕΛ.ΑΣ. με τη συμμετοχή του Αρχηγού και του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύσκεψης αποφασίστηκε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε κτίρια τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους, δηλαδή πρεσβείες και επιχειρήσεις, γαλλικές, ιταλικές και βρετανικές.

Την ίδια ώρα η Ελληνική Υπηρεσια Πληροφοριών  βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με τους αστυνομικούς συνδέσμους των προαναφερθέντων χωρών (Γαλλίας, Ιταλία, Μεγάλης Βρετανίας), αλλά και με τις αρχές αντικατασκοπείας όλων των ευρωπαϊκών κρατών.

Επίσης η Αντιτρομοκρατική ερευνά με προσοχή τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αλλά και επαφές μέσω διαδικτύου που έχουν άτομα που ζουν στην Αθήνα και κατάγονται από τη Συρία.

Αλλαξαν μεθόδους οι τρομοκράτες

Οι επτά τρομοκρατικές επιθέσεις το βράδυ της Παρασκευής από τους τζιχαντιστές έγιναν σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικώνν σε λιγότερο από μισή ώρα, μέσα σε 23 λεπτά για την ακρίβεια, με χρονική διαφορά 5 λεπτών.

Όλα ξεκίνησαν στις 9:20 μμ. τοπική ώρα στο Stade de France, όπου διεξαγόταν ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας Γαλλίας-Γερμανίας, με μια επίθεση αυτοκτονίας, ενώ η τελευταία έκρηξη έγινε στις 9:53 μ.μ. και πάλι στο στάδιο.paris3-630x400

Η επίθεση στην αίθουσα συναυλιών «Λε Μπατακλάν» ήταν η προτελευταία και κράτησε συνολικά τρεις ώρες λόγω της ομηρίας. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν άλλες τέσσερεις επιθέσεις στη γειτονιά γύρω από την Πλατεία Δημοκρατίας (Republique), η οποία σφύζει από ζωή Παρασκευή βράδυ με ρεστοράν, καφέ και μπαράκια. Οι δράστες πυροβόλησαν στα τυφλά, χωρίς διάκριση, τους θαμώνες και τους περαστικούς.

Και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό στοιχείο για τους Παριζιάνους. Στις προηγούμενες επιθέσεις οι τρομοκράτες είχαν στόχους πολιτικούς, θρησκευτικούς ή άλλους. Χθες δεν υπήρξε στόχος. Πυροβολούσαν οποιονδήποτε στα τυφλά.

Σε τι απέτυχαν οι μυστικές υπηρεσίες που ήταν ήδη σε ετοιμότητα από τον Ιανουάριο μετά την αιματηρή επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo; Αυτό το ερώτημα απασχολεί σήμερα τους Γάλλους. Στο μεταξύ όσο περνά η ώρα έρχονται στην επιφάνεια νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι τζιχαντιστές άλλαξαν τρόπο δράσης, ότι στη Συρία λειτουργεί πλέον πυρήνας που ασχολείται αποκλειστικά με την οργάνωση επιχειρήσεων στην Δύση και που χρησιμοποιεί νέους τρόπους επικοινωνίας με μυστικούς κώδικες για την καθοδήγηση νεαρών μουσουλμάνων, οι οποίοι είναι έτοιμοι να πεθάνουν ως μάρτυρες.