Εξοργισμένο το Λονδίνο για το χαράτσι των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ

«Δεν πληρώνω» απαντά ο Κάμερον στις Βρυξέλλες

«Εντελώς απαράδεκτη» και «αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταβάλει το Λονδίνο εντός των επόμενων εβδομάδων πρόσθετο ποσό 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ υπέρ του προϋπολογισμού της ΕΕ.kameron_30062014190837

Ο κ. Κάμερον είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι «είναι απαράδεκτος ο τρόπος μεταχείρισης μιας χώρας που είναι από τα μέλη με τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στην ΕΕ». Ο κ, Κάμερον ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται καταβάλλει το ποσό έως την 1η Δεκεμβρίου, όπως κλήθηκε να κάνει η βρετανική κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι αρκετές φορές με την αναπροσαρμογή στατιστικών δεδομένων κάποιες χώρες καλούνται να συνεισφέρουν λίγο περισσότερα ή λιγότερα χρήματα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αλλά –εμφανώς εξοργισμένος- είπε πως για πρώτη φορά επιφυλάσσεται ένας λογαριασμός 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια χώρα.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζεται να δοθούν εξηγήσεις από την ΕΕ, να αναλυθεί η μεθοδολογία και οι υπολογισμοί που οδήγησαν σε αυτή την απαίτηση των Βρυξελλών από το Λονδίνο.

Προς το σκοπό αυτό, κατόπιν αιτήματός του, συμφωνήθηκε να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για να συζητηθούν οι βρετανικές ενστάσεις. Όπως είπε ο κ. Κάμερον, διέκοψε τη σύνοδο κορυφής για να εκφράσει την απογοήτευσή του για την απαίτηση της ΕΕ.

Η επιπλέον χρέωση για τη Βρετανία προκύπτει μετά από την ετήσια αναθεώρηση της οικονομικής επίδοσης των χωρών-μελών, η οποία έδειξε πως η χώρα τα πήγε καλύτερα από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί. Για πρώτη φορά στους υπολογισμούς συμπεριελήφθησαν στοιχεία της μαύρης οικονομίας, όπως το εμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία.

Ο Βρετανός ηγέτης έλαβε τη στήριξη των ομολόγων του από άλλες χώρες που επίσης καλούνται να πληρώσουν περισσότερα, κυρίως η Ολλανδία και η Ιταλία.

Η απαίτηση των Βρυξελλών προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις στο Λονδίνο από όλα τα κόμματα. Οι πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως αν ο κ. Κάμερον δεν καταφέρει να πείσει την ΕΕ να μειώσει το ποσό που ζητά από το Λονδίνο, τότε θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου του Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε πως είχε ενημερωθεί για την «εντελώς απαράδεκτη» οικονομική απαίτηση των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα. Η βρετανική κυβέρνηση πάντως φέρεται να μην είχε προειδοποιηθεί πως το ποσό θα έπρεπε να καταβληθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα δε με ορισμένους αναλυτές, κυβερνητικά στελέχη στο Λονδίνο είναι εξοργισμένα από τη διαρροή της είδησης από στελέχη της ΕΕ τη νύχτα της Πέμπτης. Αντιλαμβάνονται τη διαρροή αυτή ως πρόθεση να εκτεθεί ο κ. Κάμερον την ώρα που επιδιώκει να βρει συμμάχους στην προσπάθειά του να επιβληθούν περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών μεταξύ χωρών-μελών.